fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Deset mesta u Srbiji za odmor pod vedrim nebom

Predstavljamo vam uređena odmarališta za kampovanje širom Srbije
Piše: Marija Milić

26. August 2022

Postoje različite vrste kampovanja koje zavise od različitih vidova smeštaja – od autodomova, preko prikolica i bungalova, pa sve do klasčinog kampovanja u šatoru. Odnedavno se pojavljuje i takozvani glamping – malo luksuznija vrsta kampovanja, koja postaje popularnija 2016. godine (kada ovaj termin postaje zvaničan deo rečnika). U Srbiji postoji glamping kamp Bezdan u blizini Subotice i Sombora, za koji je potrebno izdvojiti malo više novca, što i sama reč govori – glamurozno kampovanje. Ipak, ono tradicionalno kampovanje u šatorima predstavlja poseban izazov, a sa time donosi i nezaboravna iskustva i avanture. U Srbiji postoje brojna mesta koja su namenjena kampovanju, međutim, uvek je aktuelno i divlje kampovanje, mada ono nije moguće u nacionalnim parkovima i rezervatima prirode, s obzirom na to da je spavanje tamo protivzakonito.

Kao najbolja lokacija za divlje kampovanje u Srbiji se najčešće ističe valjevski kraj, najviše zbog velikog broja mesta s odličnim pogledom na okolinu. Ukoliko ste ljubitelji divljeg kampovanja, u tom slučaju savetuje se da se pre polaska dobro informišete i posavetujete sa iskusnim kamperima.

U ovom tekstu za vas smo izdvojili deset uređenih mesta za kampovanje širom Srbije, iako je divlje kampovanje zanimljivo, preporučujemo da prvo obiđete neke od ovih uređenih kampovališta, koji nude mesto za postavljanje šatora ili kamp prikolice, priliku da iznajmite šator i svu opremu, ali i obezbeđen sanitarni čvor, vodu, struju i najčešće Wi-Fi, što će znatno olakšati vaš boravak u prirodi.

Jabukov cvet

Ovaj kamp se nalazi u Banatskom Brestovcu, na obali Dunava, oko 40 kilometara od Beograda. Ime je dobio po jabučnjaku kojim je okružen, a osnovan je pre više od dvadeset godina. Kapacitet kampa je 300 kamp jedinica. U kampu postoje tereni za košarku i odbojku, ali je i sjajno mesto za pecaroše. U blizini je Nacionalnog parka Ponjavica. U neposrednoj blizini, tačnije, u Banatskom Brestovcu, svakog septembra se održava i „Paprika fest”, a posetioci kažu da tokom leta ceo kamp liči na veliku baštu.

Fotografije: Preuzete sa sajta Turistički vodič Srbije

Kamp Toma

Kamp Toma nalazi se u okviru Nacionalnog parka Ðerdap, na samoj obali Dunava, što ga čini atraktivnim za ribolovce i ljubitelje vodenih sportova. Ovo je kamp malog kapaciteta i, pored mesta za karavane i šatore, u kampu se nalazi 7 bungalova za smeštaj gostiju, sa tri do četiri ležaja. U kampu se nalaze mini-restoran, uređena peščana plaža, kao i teren za odbojku i košarku. Kamp pruža mogućnost organizovanja vožnje čamcem po Dunavu. U blizini se nalaze Golubački grad i arheološki lokalitet Lepenski vir, te vam zasigurno neće nedostajati sadržaja koje možete da posetite.

Fotografije: Preuzete sa sajta Turistički vodič Srbije

Tiski cvet

Kamp „Tiski cvet“ udaljen je 2 km od centra Kanjiže i nalazi se na samoj obali reke Tise. Kamp ima kapacitete za smeštaj 50 karavana i 100 mesta za šatore. U sklopu kampa postoji veoma raznovrsna ugostiteljsko-turistička ponuda, otvoreni bazeni, tereni za odbojku, košarku, mali fudbal, stoni tenis. Kamp ima i svoju plažu, sa pontonima za privez čamaca i igralište za decu. Kamp je otvoren od maja do septembra, a uređen je tako da je pogodan za korišćenje i osobama sa posebnim potrebama. 

Fotografije: Preuzete sa sajta camping.rs

Viljamovka kamp na Tari

Mini kamp „Viljamovka” nalazi se u selu Kremnа kod Užica, otvoren je 2011. godine, a poznat je i po rakiji, carskoj viljamovci, koja se ovde i proizvodi. Ovaj mali kamp poseduje 15 kamping mesta u voćnjaku viljamovke. Nalazi se u blizini Tare i Zlatibora, a nudi i brojne aktivnosti, kao što su poseta Mećavniku i Drvengradu, rafting Drinom, vožnju Šarganskom osmicom, posetu kuće Tarabića… Kamp je otvoren sve do 1. novembra.

Fotografije: Preuzete sa sajta camping.rs

Eko kamp Fruška gora

Ova oaza na Fruškoj gori u podnožju Stražilova nalazi se na samo 17 kilometara od Novog Sada i na 70 kilometara od Beograda. Kamp nudi mogućnost iznajmljivanja šatora ili kamp prikolice, ukoliko ih ne posedujete. Takođe, u ponudi ovog kampa se nalaze mesta za roštiljanje za besplatno korišćenje, drvene klupice i stolovi pod nadstrešnicom, dečje igralište, parking, kompletan sanitarni čvor sa protočnom toplom vodom, mašina za pranje i sušenje veša, tuš kabine, kao i mogućnost priključivanja na električnu energiju. Sve ono što je jednom kamp mestu neophodno!

Fotografije: Preuzete sa sajta Eko kamp Fruška gora i fejsbuk stranice Eko kamp Fruška gora

Zip Kamp

Ovaj kamp se nalazi u selu Kremna, u Zapadnoj Srbiji, na nadmorskoj visini od 760 metara. Kamperski deo sastoji se od dela za kampovanje i apartmanskog dela. Sastoji se od 30 kamp mesta za vozila i šatore i od drvenih koliba za 2 osobe sa svim pratećim sadržajima. Svako kamp mesto poseduje priključak za struju i vodu. Gosti u kampu imaju mogućnost korišćenja zajedničkih toaleta ili privatnih (sa mogućnošću iznajmljivanja), zajedničke kuhinje sa posuđem, letnjikovca sa trpezarijom i roštiljem. Takođe, mogu koristiti spoljne sportske terene, dečje igralište i prostoriju za zabavu (bilijar, stoni tenis, stoni fudbal, šah…). Sve prostorije i dvorište su pokriveni i video nadzorom. Na otvorenom prostoru u krugu objekta postoje i sportski tereni za rekreaciju.

Fotografije: Preuzete sa sajta camping.rs

Filipov breg

Kamping odmorište „Filipov breg” nalazi se u selu Ojkovica (opština Nova Varoš), celokupna teritorija sela pripada Specijalnom rezervatu prirode „Uvac”, stoga ljubiteljima kamping turizma ovo odmorište omogućava boravak u ruralnoj i gotovo nenaseljenoj sredini sa praktično netaknutom prirodom. Kamperi koji imaju svoje šatore mogu da ih postave i da plate noćenje po osobi, a oni koji nemaju opremu, mogu da ih iznajme kompletno opremljene: sa dušekom na naduvavanje, jastucima, džezvom, plinskim rešoom, roštiljem, talandarom i kotlićem. Zbog blagog pada livade ka jezeru, pozicije za šatore su iznivelisane. Gostima su na raspolaganju zajednički WC sa tuš kabinama i umivaonicima sa svežom izvorskom vodom. Između šatora nalaze se pozicije od zidane cigle za roštilj, talandaru ili kotlić.

Fotografije: Preuzete sa sajta selo.rs

Kamp Oaza Bela Crkva

Kamp Oaza nalazi se na Vračevgajskom jezeru, pored glavnog puta Beograd – Bela Crkva. Ovaj uređeni kamp poseduje i plažu na jezeru koja je duga oko 300m, a samo jezero je poznato i po prirodnim filterima koji obnavljaju vodu. Kamp sadrži brojne pogodnosti za odmor i rekreaciju, kao što su, letnji bioskop, teren za mali fudbal, uslužne roštilje, kanue i druge čamce, takođe i dečje igralište, kao i stolove i klupe koji se nalaze u hladovini na samoj obali jezera. Kamp je dobro opremljen svim neophodnim stvarima poput tuševa, struje, sudopere, a unutar kampa postoji i besplatan internet koji je dostupan na korišćenje svim kamperima. U Oazi možete rezervisati vaše mesto za šator ili kamp vozilo i prikolicu. Kamp takođe nudi mogućnost iznajmljivanja kamp prikolica, kao i uslužnih roštilja.

Fotografije: Preuzete sa sajta Camping Oaza

Mini kamp Enigma

Kamp Enigma spada u red malih, tranzitnih kampova. Lociran je van urbane sredine i podrazumeva odmor u potpuno mirnom, prirodnom ambijentu. Atraktivnu lokaciju kampa krase i brojni dodatni sadržaji: otvoreni bazeni, restoran sa baštom, sportska balon sala, uređene zelene i cvetne površine. Kamp je bogato opremljen dodatnom opremom: priključkom za vodu i struju za sva vozila, sistemom za pražnjenja prljave vode, hemijskog i čvrstog otpada, sanitarnim čvorovima sa tuševima, česmom sa tuševima na otvorenom, a postoji i mogućnost pranja posuđa. Tu je i restoran sa baštom, ali i posebno uređena prostorija za druženje sa TV-om. Čuvarska služba je tu 24 sata, postoji i video nadzor, kamp je ograđen i u večernjim satima se zaključava. Moguće je organizovati obilazak Vranja i videti, na primer, kuću Bore Stankovića, Vlasinsko jezero ili manastir iz 11. veka – Sveti Prohor Pčinjski.

Fotografije: Preuzete sa sajta camping.rs

Kamp Budžak

Kamp „Budžak“ se nalazi na 6 km od Apatina i 10 km od Sombora, u blizini granice sa Hrvatskom i Mađarskom i specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje”. Pored kampa prolazi međunarodna biciklistička staza uz reku Dunav. Kamp raspolaže sa 13 definisanih parking parcela koje poseduju EURO elektro priključke za auto – prikolice, ali i mesta za šatore. Takođe, ima obezbeđenu i sanitarnu vodu i hemijski wc za karavane. Otvoren je od kraja aprila do kraja septembra. 

Fotografije: Preuzete sa sajta Turistička organizacija Apatin

Sve vaše predloge drugih kampova, pišite u komentaru.

Usled greške novinarke Kamp Vlasina zamenjen je Kampom Oaza.
3. avgust 2023. godine

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Kamperka

    Molim autore da proveravaju informacije pre objavljivanja, kamp Vlasina ne postoji već 15tak godina.

    Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *