fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Deset stvari koje možete da radite kako biste doprineli očuvanju životne sredine

Ukoliko tek počinjete potragu za idejama o održivom životu, izdvojili smo deset malih i jednostavnih promena koje biste mogli da uvedete u svoj svakodnevni život!

18. July 2020

Ako vam je dosta rasipnog načina egzistencije koji postaje još gori kada se nađete u situaciji da osvestite činjenice, statistike i posledice koje isti za sobom povlači, možete se naći pod stresom zbog naizgled velikih promena koje ekološki osvešćen život podrazumeva. Naime, najbitnija jeste odluka da se nešto po tom pitanju preduzme. Prebacivanjem svog fokusa na male stvari, ova promena postaje podnošljivija i prilagodljiva svačijem načinu funkcionisanja.

Nevezano da li ste o ovoj takozvanoj životnoj reformi počeli da razmišljate sa ciljem brige o životnoj sredini, prava da kažete da spasavate kornjače, štednje novca ili da biste videli koliko su naizgled male promene lake i funkcionalne – svaki korak ka ekološki osvešćenom životu postepeno vodi ka unapređenju životne okoline i poboljšanju ove namučene planete.

Ukoliko tek počinjete potragu za idejama o održivom životu, izdvojili smo deset malih i jednostavnih promena koje biste mogli da uvedete u svoju svakodnevicu:

1. Jedite manje mesa

Koliko god da je teško za poverovati, smanjenje konzumiranja mesa može da napravi veliku razliku u životnoj okolini. Uzimajući u obzir činjenicu da se više od 30% Zemljine površine koristi za mesnu industriju koja je, posle fabrika, najveći zagađivač planete, preskakanje jednog obroka koji sadrži meso može uštedeti dosta vode i energije (potrebnih za proizvodnju) i smanjiti količinu emitovanja štetnih gasova u atmosferu. Pored toga, supstitucija mesa (ili njegovo potpuno izbacivanje iz upotrebe) čini organizam zdravijim i manje zagađenim.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6f4e71348e86d91b8a175ab253eb49ac.jpg

2. Smanjite potrošnju energije u svojim domovima

Postoje razni načini putem kojih možete da utičete na količinu energije u svojoj kući. Od vađenja aparata iz štekera kada nisu u upotrebi, kupovine kvalitetnijih sijalica, pranja veša na određeni način ili gašenja svetla u sobama u kojima nikoga nema – ceo mali milion stvari (koje su u suštini loše navike koje je lako promeniti) može predstavljati mali pomak i za Zemlju, ali i za vaše račune.

This image has an empty alt attribute; its file name is 28430f3dc6e4beb5274125d046a48820.jpg

3. Kupujte lokalno

Od hrane, preko odeće i svega između na spektru stvari koje su svakome neophodne, ako je nešto proizvedeno lokalno, znači da podrazumeva manju potrošnju ugljen-dioksida za transport i distribuciju. Pored toga, podržavanje lokalne ekonomije podstiče njen razvoj i rast kvaliteta proizvoda na tržištu.

This image has an empty alt attribute; its file name is eco-friendly-10-e1595339149702.jpg

4. Kupujte osvešćeno

Prilikom potrage za stvarima neophodnim za sopstvenu egzistenciju, trudite se da svoj novac dajete firmama koje se drže osnovnih etičkih praksi, garantuju za svoje proizvode, poštuju elementarna ljudska prava svojih zaposlenih, birajte proizvode koji će vam trajati dugo i mogu biti popravljani. Zapitajte se da li vam je određena kupovina zaista neophodna (ili sačekajte neko vreme da biste ustanovili) i pokušajte da kupujete manje.

This image has an empty alt attribute; its file name is f882ffc114c7ae5dfaca5329fa6e5813.jpg

5. Smanjite potrošnju vode u svojim domovima

Ovo je takođe jedna od malih pobeda za planetu i vaše račune. Uticanje na potrošnju vode je, iz očitih razloga, jedan od ključnih načina ekološki prihvatljivijeg života. Menjanje kupki tuširanjem, gašenje vode dok perete zube, sudove ili hranu, ili kupovanje filtera za vodu umesto flaširane vode (što smanjuje i potrošnju jednokratne plastike) rezultovaće manjim računima i ekološkoj svesti.

This image has an empty alt attribute; its file name is water-eco.jpg

6. Izbegavajte upotrebu jednokratne plastike

Investicijom u stvari poput flašica i filtera za vodu, cegera, metalnih slamčica, termosa/čaša za poneti, ili pak – kupovanjem prehrambenih proizvoda bez pakovanja („na veliko“), smanjujete potrošnju plastike i samim tim količinu otpada i zagađenja okoline.

This image has an empty alt attribute; its file name is dc57e780ec966d340737966ef2415cdc.jpg

7. Napravite jednostavne izmene u svom kupatilu

Izbacivanjem jednokratnih brijača, proizvoda koji ne koristite ili koji podrazumevaju plastična pakovanja iz upotrebe, korišćenjem preparata za negu, ali i čišćenje, koji ne sadrže gomilu štetnih hemikalija i uvođenjem dugotrajnih alternativnih metoda (četkice od bambusa, sapuni umesto kupki, preparati čija se pakovanja mogu reciklirati…) kao i spoznajom činjenice koliko vam je tačno nekog proizvoda potrebno, izbegavate prekomernu kupovinu nepotrebnih stvari, potrošnju plastike i bacanja para.

This image has an empty alt attribute; its file name is 0efbb732e811305fa508296a6af9a224.jpg

8. Preispitajte prevoz

Ukoliko stizanje do određene destinacije može da podrazumeva hodanje, javni prevoz, vožnju bicikla ili trotineta – uradite to! Paljenje automobila (ukoliko nije električan) je jako štetno po životnu okolinu i povećava emisiju ugljen-dioksida i otisak ugljenika koji ostavljate za sobom (eng. Carbon footprint). Uvođenjem tridesetominutnog pravila (ako je potrebno do pola sata da se negde stigne, ne idite kolima) biste lakše procenili ima li smisla voziti. Ipak, ukoliko morate da putujete kolima, potrudite se da taj put bude što efikasniji.

This image has an empty alt attribute; its file name is faffa790c4a8f55fa6bfbd6df8596305-e1595339077693.jpg

9. Smanjite količinu hrane koju bacate

Napravite popis namirnica u frižideru u odnosu na koji ćete planirati svaki naredni odlazak do prodavnice, time ćete izbeći prekomernu kupovinu i propadanje hrane koja se neće pojesti. U odnosu na rok trajanja određenih sastojaka, pokušajte da isplanirate obroke sa ciljem adekvatne upotrebe hrane. To takođe uključuje smrzavanje hrane koju biste u jednom momentu iskoristili. Nisu svi ostaci đubre – proverite da li dobro čistite svoje povrće i koji delovi na kraju dana ostaju potpuno neupotrebljivi. Ukoliko ste u situaciji, od toga možete praviti sopstveni kompost.

This image has an empty alt attribute; its file name is eco-friendly-8.jpg

10. Obrazujte se!

Postoji bezbroj članaka, dokumentaraca, filmova i serija koji se dotiču teme ekološki osvešćenog života: od proizvodnje đubreta, odeće, mesa, potrošnje vode i svega na šta svesno možemo da utičemo. Ovim putem otvarate sebi vrata ka novim vidicima, činjenicama i raznoraznim načinima putem kojih uz minimalan trud možete napraviti veliku razliku.

Fotografije: Pinterest

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *