fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Devet domaćih filmova za devet festivalskih dana ovogodišnjeg FEST-a

Uoči večerašnjeg otvaranja jubilarnog 50. FEST-a, evo preporuka domaćih ostvarenja koje možete pogledati
Piše: Marija Milić

25. February 2022

Davne ’71 projekcijom filma Meš, Roberta Altmana, otvoren je prvi Međunarodni filmski festival FEST u Domu sindikata. Tadašnji slogan festivala glasio je Hrabri novi svet, a nakon pedeset godina održavanja festivala, ovogodišnji glasi Novi hrabri svet.

Jubilarni FEST svečano će biti otvoren 25. februara projekcijom filma Banović Strahinja, srpskog reditelja Stefana Arsenijevića. U narednih devet festivalskih dana biće prikazano preko 88 filmskih ostvarenja iz Srbije i sveta, a preko 400 filmskih projekcija biće priređeno u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Domaći filmovi sa ovogodišnjeg FEST-a bavili su se ozbiljnim temama, poput pozicije migranata, nekadašnjim ratnim sukobima na Kosovu i posledicama koje su oni ostavili, a neki su bili inspirisani i 1389. godinom. Takođe, kroz dokumentarni film, prikazan je i život gradonačelnika Branka Pešića, te filmovi, u neku ruku, odišu borbom, sentimentalnošću i novim nadama. Pored toga, bave se i temom prijateljstva, borbom za prava radnika, ali i krizom identiteta, mladosti i životnih prekretnica koje taj period sa sobom nosi.

U ovom tekstu izdvajamo devet domaćih filmova koje možete odgledati u okviru predstojećih devet dana FEST-a.

Gejm

Film nastao po scenariju rediteljke Ane Lazarević našao se u FEST fokus selekciji. Radnja filma bazira se na liku Strahinje, krijumčara sa lošim roditeljskim veštinama i zavisnošću od kockanja, koji biva zaglavljen sa dvojicom dečaka-migranta u balkanskoj zabiti. Prinuđeni su da se drže sporednih puteva kako bi pronašli ilegalan prelaz u zapadnu Evropu. Izražena strast prema životu jednog od dečaka povešće Strahinuju na put osvešćenja i naterati ga da preispita razloge zbog kojih je podigao zidove oko sebe. Uloge tumače Branislav Trifunović, Sloboda Mićalović, Boris Isaković, Radoslav Milenković i inostrani glumci.

Gradonačelnik

Dokumentarni film Gradonačelnik nije samo priča o legendarnom Branku Pešiću, velikom graditelju i vizionaru, koji je stvorio najveće simbole Beograda, tada glavnog grada Jugoslavije, nego i o voljenom građaninu prestonice, u narodu popularnijem čak i od Tita. Za vreme njegovog devetogodišnjeg mandata (1965-1974) kao gradonačelnika, podignuti su Gazela, Beograđanka, hale Pionir i Pinki, hotel Jugoslavija, završen je Muzej savremene umetnosti, prokopan je Terazijski tunel, napravljena čuvena Mostarska petlja, otvoreni su bazeni Olimp i 25. maj, a Ada Ciganlija postala je uređeno kupalište. Beograd je sa svojih 680.000 porastao na 920.000 stanovnika. Izgrađeno je čak 86.000 stanova. Dok je Branko Pešić bio na čelu grada, počeli su da postoje i BITEF, FEST, Studio B, a ostvarena je i njegova ideja o Aleji zaslužnih građana. Dokumentarac je nastao u režiji Vuka Dapčevića, a scenario je napisala novinarka Duška Jovanić.

Mrak

Mrak je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji, a radnja ovog psihološkog trilera na granici horora dešava se u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine. Glumačku ekipu čine Danica Ćurčić, Slavko Štimac, italijanski umetnik Flavio Parenti, Nikola Rakočević i drugi. Ovo ostvarenje reditelja Dušana Milića našlo se u glavnom programu ovogodišnjeg FEST-a.

Heroji radničke klase

U glavnom takmičarskom programu jubilarnog FEST-a našao se i film reditelja Miloša Pušića – Heroji radničke klase. Radnja filma prati Lidiju koja radi za kontroverznog građevinskog investitora. Njen zadatak je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt. Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

Organizmi

Drama nastala u režiji Nikole Polića našla se na programu Intro FEST. Dvadesetpetogodišnji Petar doživljava krizu identiteta u trenutku kada se njegova sestra Danica iseli iz stana u kojem su živeli zajedno skoro deset godina. Posmatrajući sestru koja započinje život s čovekom kog voli, Petar biva suočen s činjenicom da je pojam porodice u njegovom slučaju nešto sasvim nepoznato i strano u poređenju s društvom u kojem živi. Uloge tumače Mladen Sovilj, Milica Stefanović, Aleksandar Vučković, Mediha Muslimović, Radoje Čupić, Dejan Dedić, Draginja Voganjac, Jana Bjelica.

Strahinja Banović

Film Stefana Arsenijevića domaću premijeru imaće na ovogodišnjem FEST-u. Njegovo ostvarenje našlo se u glavom programu – van konkurencije, a film nas vraća na početak migranstske krize. Strahinja i njegova žena Ababu, oboje stari 28 godina, napustili su Ganu. Uspeli su da stignu do Nemačke, ali su ih odande deportovali nazad u Beograd. Srbija možda nije Nemačka, ali Strahinja daje sve od sebe da započne novi život. Vredno radi da dobije azil, trenira fudbal za lokalni klub i volontira za Crveni krst. Proces je, međutim, dugotrajan i Ababu, strastvenu ženu koja želi da postane glumica u Londonu, njihov život ne ispunjava. Jedne noći stiže nova grupa Sirijaca, na putu u Zapadnu Evropu. Jedan od njih je Ali, harizmatični levičarski aktivista. Ababu mu se isprva ruga, ali već sledećeg dana, bez objašnjenja, odlazi s njim iz Srbije. Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih: iz ljubavi.

Film je inspirisan epskom pesmom Banović Strahinja, u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mesta srpskih nacionalnih junaka. Istovremeno večna i aktuelna, ova adaptacija preispituje identitet, tradiciju, rasu i ljubav.

Heroji

Igrani film reditelja Gorana Nikolića biće prikazan na ovogodišnjem FEST-u u okviru FEST fokus selekcije.

Radnja filma vraća nas u 1389. godinu Kosovskog boja, kada se glavni junak – ratnik vraća kući, predstavljajući sve male heroje, neopevane u pesmama. Protagonista tada sreće maltene divljeg dečaka, samog u surovom svetu. Ova dva potpuno različita ljudska bića uspostavljaju odnos na putovanju porobljenom zemljom. Ono što ovaj film čini specifičnim je i nedostatak dijaloga, kao i prisustvo određenih elemenata komedije, koji će verovatno iznenaditi gledaoce, s obzirom na to da je radnja smeštena u Srednji vek. Uloge tumače Mladen Sovilj i Todor Jovanović, a narator je Žarko Laušević.

Posle zime

Film o prijateljstvu Ivana Bakrača, nastao je u srpsko-hrvatsko-crnogorskoj koprodukciji. Pet prijatelja iz malog crnogorskog grada u svojim kasnim dvadesetim, trude se da sačuvaju prijateljstva, iako ih razdvajaju kilometri. Tokom jedne godine, dok ih niz događaja dovodi do životnih prekretnica, uviđaju da im se mladost naglo završava. Posle zime, svako od njih mora da izgradi novi svet za sebe. Film se nalazi u glavnom takmičarskom programu, a uloge tumače Momčilo Otašević, Petar Burić, Ana Vučković, Ivona Kustudić, Maja Šuša.

Fotografije preuzete sa sajta FEST-a

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *