fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Dokumentarni filmovi za početak jeseni

Top 5 dokumentaraca koji će vam držati pažnju, obećavamo!
Piše: Marija Milić

1. October 2020

Polako nas napuštaju vreli letnji dani provedeni na terasi, pored reke ili, za one sa najviše sreće ovoga leta – na plaži. Tako nas popušta i euforija gledanja letnjih romantičnih filmova sa obala Malibua. Stoga smo u septembru odlučili da za vas pripremimo mini top listu najinteresantnijih dokumentarnih filmova uz koje ćete ispratiti leto.

Ovaj zanimljivi žanr koji dokumentuje stvarnost pojavljuje se dvadesetih godina XX veka. S razvojem filmske industrije dolazi do promene u načinu prenošenja priče, te se sve manje vidi razlika između dokumentarnog i igranog filma.

Možda dokumentarci nisu uvek opcija broj jedan jer nas obično asociraju na određene društvene probleme ili prikazuju realne priče koje pored fikcije filmske industrije nisu primamljive gledaocima. Međutim, sigurno smo u to da će vas neki od ovih filmova razuveriti, jer i realne priče ponekad mogu da zaliče na one sa filmskog platna.

Većinu ovih filmova nećete moći da pogledate u bioskopu jer retko koji film iz ovog žanra doživi takvu premijeru. Eto još jednog razloga da upravo sada iz svoje sobe pogledate neki od ovih filmova i uživate u premijeri samo za vas.

*Filmovi su nasumično poređani*

FYRE: The Greatest Party That Never Happend (2019)

Ovaj dokumentarac svedoči o jednoj od najvećih prevara koja je zadesila mužičku industriju. Fyre Festival osnovali su Billy McFarland i reprer Ja Rule, sa ciljem da naprave najprestižniju žurku ikada. Sve je počelo Instagram kampanjom koju su promovisali najuticajniji top modeli Kendall Jenner, Hailey Baldwin, Bella Hadid, Emily Ratajkowski. Ekspanzija koju je ovaj festival doživeo najbolje se ogleda u tome da su sve karte bile rasprodate za samo 48 sati. Kako se priča razvija upoznajemo se sa Billy-jem i njegovom nesvakidašnjom sposobnošću za prevaru, kao i sa ostatkom tima koji kroz intervjue otkrivaju šta se sve događalo pre samog kraha ovog festivala.

Banksy and the Rise of Outlaw Art (2020)

Banksy je najozloglašeniji ulični umetnik na svetu, njegova umetnost često je povezana sa politikom, dok su performansi nezakoniti i šokiraju nas već dve decenije. Zanimljiva dokumentrana priča govori o misterioznom umetniku koji svoju umetnost stvara na revolucionaran način. Film nas na samom početku upoznaje sa nastankom i razvojem street art-a, a zatim i sa Bansky-ovom umetnošću koja počinje u Bristolu i nastavlja da se širi preko Londona, Njujorka pa sve do Palestine.

The Great Hack (2019)

Svi smo se bezbroj puta zapitali da li su naši podaci na društvenim mrežama svima dostupni i ako je zaista tako, ko sve može da ih iskoristi? Ovo je priča koja govori da svaka naša onlajn pretraga, interakcija, lokacija, kupovina putem kreditne kartice – ostaje zabeležena u realnom vremenu.

The Great Hack je priča o analitičkoj kući Cambridge Analytica koja je, prikupljajući podatke svojih korisnika, uticala na predsedničku izbornu kampanju 2016. godine. Pomoću obrađenih podataka ova firma je ciljano plasirala političke poruke na osnovu interesovanja korisnika i na taj način skrivenim putem vršila manipulaciju na njihovu svest i podsvest.

Man on Wire (2008)

Uzbudljivi dokumentarac vraća nas četrdeset godina unazad, tačnije na 7. jul 1974. godine. Filip Peti, plesač na žici, pantomimičar, komičar, žongler, razapeo je žicu između dva tornja Svetskog trgovačkog centra u Njujorku. „Umetnički zločin veka”, kako ga mnogi nazivaju, Peti je organizovao sa par svojih prijatelja. Ceo performans trajao je 45 minuta, nakon čega ga je američka policija uhapsila. U ovom dokumentarcu možete pogledati sve detalje o šestogodišnjoj pripremi ovog poduhvata izvedenog na visini od 417 metara. Nagrađen je Oskarom za najbolji dokumentarni film 2008. godine.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich (2020)

Za ljubitelje Investigation Discovery-a i one kojima je gledanje misterioznih priča zanimljivo, predlažemo ovaj Netflixov dokumentarac koji se sastoji iz četiri dela. Jeffrey Epstein jedan je od najkontroverznijih milijardera, više od trideset godina ovaj „finansijski savetnik” mamio je, silovao i primoravao na prostituciju mlade devojke i to sve uz pomoć svoje devojke Ghislaine Maxwell. Njegove raskošne žurke često su posećivali Bill Clinton, Donald Trump, princ Anrew, Woody Allen, o čemu svedoče brojne fotografije koje možete videti u ovom dokumentarcu. Međutim, o ovome se dugo ćutalo dok se nekoliko njegovih žrtava nisu odvažile i pokušale da mu stanu na put. Epstein je priveden pravdi posle višedecenijskih optužbi, a pravosuđe je na kraju moralo da odreaguje zbog pritiska javnosti. Optužen je za podvođenje preko 36 maloletnih osoba.

Naslovna fotografija: Film Man on Wire

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *