fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Film Moj jutarnji smeh otvara šesti PAFF

Šesti po redu Pančevo Film Festival biće otvoren 4. decembra filmom Marka Đorđevića 
1. December 2019.

Šesti po redu Pančevo Film Festival biće otvoren u sredu, 4. decembra u 20.30h u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom debitantskog filma srpskog reditelja i scenariste Marka Đorđevića – „Moj jutarnji smeh“, filma koji je nedavno imao veoma zapaženu svetsku premijeru i osvojio glavnu nagradu na Festivalu autorskog filma u Beogradu. U ovom filmu, komediji očaja, koji je veoma precizan i bolno smešan prikaz života mladih ljudi u Srbiji, jednu od svojih poslednjih uloga ostvario je Nebojša Glogovac. Festival će trajati od 4. do 8. decembra, a ulaz na sve programe je besplatan.

Pored toga što će otvoriti 6. PAFF, film Marka Đorđevića biće i deo takmičarskog programa „Svetionici” u kojem će se, sa još 7 ostvarenja različitih filmskih oblika i žanrova, boriti za nagradu Svetionik za najbolji dugometražni film. Filmovi koji će se takmičiti su i Domovina je mesto u vremenu, četvoročasovni dokumentarni esej Tomasa Hajsea o poslednjih 100 godina nemačke istorije, koji je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinalu, a zatim i osvojio glavnu nagradu festivala Visions du Reel. Tomas Hajse će biti i gost festivala.

U ovoj kategoriji takmičiće se i Oroslan slovenačkog reditelja Matjaža Ivanišina, čiji su prethodni filmovi prikazani i nagrađivani na PAFF-u, zatim Amerika Italijana Đakoma Abrucezea, reditelja koji je na prvom PAFF-u imao retrospektivu svojih kratkih filmova; Katabatik Fisherman Deana Radovanovića, mladog reditelja čiji film će svoju domaću premijeru imati upravo na PAFF-u; Sick Sick Sick brazilske rediteljke Alis Furtado, koji stiže u Pančevo posle premijere u Kanu. Prethodni kratki film ove autorke je pobedinik prvog PAFF-a. Isus će ti pokazati put do autoputa, apsurdni SF triler španca Miguela Ljansa, i Novalisov Plavi cvet brazilca Gustava Vinagrea, dokumentarna ispovest jednog mladića koji kroz ispovest gledaocu pokušava da pomiri svoje naizgled ekstremne želje, ideale i stavove sa društvom i porodicom koji su ga odbacili.

Žiri koji će odlučivati o nagradi Svetionik za najbolji dugometražni film čine poznati hrvatski glumac Leon Lučev, zatim Andrijana Stojković, srpska rediteljka veoma zapaženih dokumentarnih i igranih filmova, i Greg De Cuir Jr. nezavisni kurator, pisac i prevodilac iz Sjedinjenih Država sa adresom u Beogradu.

Takmičarski program „Rani radovi” čini 20 kratkih filmova sa svih strana sveta, pobednika većih i manjih festivala, raznih oblika, žanrova i formi. Neki od filmova koje ćemo prikazati u ovoj selekciji su i višestruko nagrađivani Poslednja slika o ocu Stefana Đorđevića, A sad se spušta veče Maje Novaković, She Runs Qiu Yanga, All Inclusive Corine Schwingruber Ilić, ali i filmovi nove generacije filmadžija koje su neke od svojih prvih filmskih koraka napravili upravo na PAFF-u, kroz rad mladog žirija i volontiranjem na festivalu; u pitanju su filmovi Dve Davida Mađara i Bambilend Danila Stanimirovića, Žiri ove selekcije tradicionalno čini grupa srednjoškolaca i tinejdžera koji će kroz grupni rad sa mentorkom – poznatom filmskom rediteljkom Majom Miloš – odlučiti o nagradama za najbolji kratki film (nagrada Dimnjak), režiju, scenario, mušku i žensku ulogu, kameru i montažu.

U okviru revijalne i najposećenije selekcije, „Pafforama”, koja predstavlja presek festivalskih hitova iz prethodne godine, u velikoj sali Kulturnog centra Pančeva prikazuju se filmovi Zlatna rukavica, novi film nemačkog reditelja Fatiha Akina, koji je ovoga puta snimio film o serijskom ubici baziran na istinitim događajima; Beli, beli svet Hlinura Palmasona, islandski film premijerno prikazan u Kanu ove godine; zatim, pobednik Sarajevo Film Festivala, Odvedi me negde gde je lepo Ene Sendijarević, prelepo snimljen i začudan film o devojci koja odlučuje da poseti oca kojeg dugo nije videla i provodi leto u Bosni u kojoj dugo nije bila; Prekasno je za ranu smrt čileanske rediteljke Dominge Sotomajor, koja je za ovaj film 2018. godine dobila Zlatnog Leoparda za najbolju režiju na festivalu u Lokarnu, čime je postala prva žena koja je dobila to priznanje.

Festival u nedelju, 8. decembra, zatvara film koji je dobio dve nagrade na poslednjem Kanskom filmskom festivalu – To mora biti raj palestinskog reditelja Elije Sulejmana. Pre projekcije, u 20h u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, biće održana dodela nagrada.

Retrospektivu kratkih filmova mladog autora, koja se svake godine prikazuje u okviru programa „Svetla budućnost”, ove godine posvećena je mladom autoru iz Splita, Josipu Lukiću, čiji su kratki i dokumentarni filmovi prethodnih godina imali veoma zapažen festivalski život u našoj zemlji i inostranstvu, i čiji je srednjemetražni dokumentarac Majči prošle godine nagrađen na PAFF-u.

 „Ponoćna jeza” je jedna od najpopularnijih PAFF selekcija, u okviru koje se svake festivalske večeri prikazuju horori i ektremni žanrovski filmovi, sa početkom tačno u ponoć! I ove godine, u izboru britanskog reditelja Džulijana Ričardsa, u Dvorani Apolo Doma omladine Pančevo predstavljamo nekoliko novih SF, fantazi i horor ostvarenja iz celog sveta. U pitanju su i neki od iščekivanijih naslova ove godine, kao što je Deathcember, uzbudljivi omnibus sa 24 priče najrazličitijih ideja, stilova i narativnih formata koje se bavi mračnom stranom novogodišnje praznične sezone. U stvaranju filma učestvovala su i dva reditelja iz Srbije – Milan Todorović i Lazar BodrožaTu je još i „najsmrtonosniji film ikada”, Antrumza koji će posetioci morati da potpišu saglasnost da bi ušli na projekciju. Ali i film Reborn, reditelja Ričardsa, kojeg reklamiraju kao “Carrie za generaciju Z“!

 Muzički program čine DJ nastupi svake večeri u klubu Štab Pogon, a nedelja je rezervisana za PAFF Karaoke, koje će se održati u bioskopu Apolo!

 

O filmu otvaranja:

„Moj jutarnji smeh“ je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala pod staklenim zvonom i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Reditelj Marko Đorđević o svom debiju kaže i sledeće: „Kada je scenario bio završen, shvatio sam da sve scene govore o mladom čoveku koji se bori sa sumnjom u samoga sebe i to u po njega veoma stresnim i neprijatnim situacijama. Na mahove to je veoma zabavan film ali na način da je neprijatan za gledanje, jer u osnovi svega je ta banalna istina. Volim da mislim da sam uspeo da u filmski medij prenesem lako razaznatljiv humor po kome su balkanski narodi dobro poznati, kao i da smo iznašli način da u filmu imamo oboje, i humor i tugu, u gotovo svakom kadru ovog filma.“

Glavne uloge tumače Filip Đurić i Ivana Vuković. Majku glavnog junaka igra Jasna Đuričić, dok zapaženu epizodu vidovnjaka tumači Nebojša Glogovac kome je ovo jedna od poslednjih uloga na filmu. Film je nastao u produkciji produkcijske kuće Altertise, u koprodukciji sa Cinnerent produkcijom, a uz podršku Filmskog centra Srbije i Grada Kragujevca. Producent filma je Miloš Pušić, koproducent je Ivica Vidanović, a izvršni producent je Stefan Jevđenijević.

Satnicu festivala možete preuzeti ovde.

Najnovije iz: Sanduče

Iskra Trail na Kosmaju

Staze su osmišljene tako da zadovolje sve nivoe trkačke pripremljenosti, od početnika do iskusnih trkača

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *