fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Filmovi koje ne bi trebalo da propustite na ovogodišnjem Beldocsu

Predstavljamo vam top osam filmova koje su izdvojile domaćinke projekcija sa ovogodišnjeg Beldocs film festivala

22. May 2024

U susret ovogodišnjem Beldocsu koji će biti održan od 22. do 29. maja, predstavljamo vam jednu posebnu top listu koju su za vas pripremile domaćinke projekcija, u okviru novog programa Domaćini projekcija. Ove godine se u opusu radionica iz programa Beldocs za mlade pojavio i program za Domaćine projekcija, gde mladi mogu da se oprobaju u promociji svog izabranog filma iz programa.

Stoga, ako je i vama potrebno par sati da se odlučite koji film bi trebalo da pogledate, evo sedam predloga domaćinki projekcija na ovogodišnjem Beldocsu, Une Dimitrijević, Vedrane Bogdanović, Neve Grujić, Katarine Mikljan, Anđele Bašić i Nataše Milijašević, koji će vam zasigurno olakšali put ka pronalaženju pravog filma na ovogodišnjem Beldocs-u.

Nevina preporuka – Okupirani grad

Film Okupirani grad reditelja Stiv Mekvina nas poziva da prisustvujemo turi Amsterdama za vreme nemačke okupacije, i ukazuje na važnost očuvanja kulture sećanja, značaj uspomena, i na nesvakidašnji način istražuje istoriju mnogih porodica u Amsterdamu. Ono upečatljivo jesu zanimljive paralele između Amsteradama za vreme Drugog svetskog rata i Amsterdama tokom pandemije i protesta u Holandiji.

Da li se društvo menja u zadnjih 100 godina, i ako da, da li smo sigurni da se menja na bolje? Kako izgleda grad kada mu se oduzmu građani i identitet? Da li se približavamo distopijama o kojima čitamo? Živimo li u svetu pravih vrednosti: ljubavi, nade, vere, aktivizma, solidarnosti? Pridružite nam se na projekciji 25. maja u 15:30 časova, u Jugoslovneskoj kinoteci (Uzun Mirkova).

Anđelina preporuka – Češki san

Da li biste bili deo društvenog eksperimenta? A da – sta ako već jeste, a niste ni svesni? Dokumentarni film u režiji Vita Klusaka i Filipa Remunda donosi priču o stvarnom društvenom eksperimntu koji su režiseri, tada studenti Češke filmske akademije, priredili narodu Praga – pratimo kako pozivaju ljude na otvaranje novog, ali isto toliko i nepostojećeg, super marketa. Češki san služi kao jedinstveno svedočanstvo koje spaja tadašnji uticaj marketinga i ljudske znatiželje za novim i inovativnim. Kontraverzni završetak ostavlja sve da se zapitaju: da li biste došli na otvaranje novog tržnog centra?

Film je osvojio nagrade na festivalima u Krakovu, Jihlavi, Ljubljani, Orhusu i Plzenju. Projekcija je zakazana za 23. maj, u 18 časova, i održaće se u Jugoslovenskoj Kinoteci.

Unina preporuka – Direktna akcija

Premijerno prikazan na festivalu u Berlinu ove godine, film Direktna akcija, u režiji Gijoma Kajua i Bena Rasela prati svakodnevni život takozvanih “eko-terorista”. Oni žive u kampovima unutar ZAD zone, na teritoriji Francuske, i bore se za njen opstanak. Koristeći se anarhističkom ideologijom, nastoje da zaustave Vladu francuske od izgradnje aerodroma na toj teritoriji i istovremeno podsećaju ljude na važnost očuvanja zelenih površina i klimatske promene. Tokom godina, novinarima je mogućnost izveštavanja sa ovog mesta bila zabranjena, tako da Direktna akcija predstavija jedinstveno svedočenje o ovoj situaciji. Ovenčan Zlatnim medvedom u selekciji Encounters i specijalnom pohvalom žirija ovaj film će biti prikazan, uz prisustvo režisera, u subotu 25. maja u Jugoslovenskoj kinoteci u 17 časova.

Natašina preporuka – Ima li mesta za mene, molim vas?

Ljubav, poverenje, uloženo vreme. A zatim, pretnje, strah i na kraju – kiselina. Martina Izingova nam govori o kompleksnosti ljudskih odnosa, o životu koji se promeni u sekundi, i duhu koji je nesalomiv. Nakon što je napadnuta i osakaćena od strane bivšeg partnera, Martina je primorana da nauči potpuno nov život i da se nosi sa problemima koje društvene norme nose sa sobom. Ideali lepote, nemoguća očekivanja, sažaljivi pogledi i osećaj pripadnosti su svakodnevni izazovi za Martinu koja, uprkos svemu, pokušava da nam ispriča priču koja nije tužna, već naprotiv, priča koja je tu da nas motiviše da ne postoje prepreke koje su nepremostive.

Film je dobio nagradu publike na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Ji.hlava u Češkoj. Regionalna premijera održaće se u četvrtak, 23. maja u 21:30h u Kulturnom Centru Beograda (DKC), nakon čega će uslediti razgovor sa ekipom filma.

Katarinine preporuke – Jedva da radim i Kako nestati

Film Jedva da radim prikazuje nam sporedne, gotovo bezlične likove u video igrici koji iznova i iznova ponavljaju predodređene aktivnosti koje su na prvi pogled besmislene i ne daju nikakve rezultate. Rade radi samog rada, kako bi održali postojeći društveni poredak. Ipak, uspevaju da izbiju iz ove “normalnosti” i naruše postojeći red kroz gličeve u igrici.

Sa druge strane, film Kako nestati postavlja pitanja poput: koje su sličnosti, a koje razlike između ratovanja u video igrici i ratovanja u stvarnom, fizičkom svetu, ili šta podrazumeva dezerterstvo – kukavičluk ili vid otpora.

Pridružite nam se na projekciji 24. maja, u 21:30, u Domu Omladine, nakon koje će Srećko Horvat, hrvatski filozof i autor, voditi Q&A sa tvorcima filmova, članovima grupe Total Refusal.

Članovi ove pseudo-marksističke grupe zajedno sa organizatorima Beldocs-a pripremili su još jedan zanimljiv sadržaj koji će svima biti dostupan besplatno. U Jugoslovenksoj kinoteci, 25. maja, u 12:30, održaće se Kreš kurs marksizma kada će članovi grupe Total Refusal uživo igrati video igru i govoriti o logici na kojoj počiva.

Vedranina preporuka – Moja ukradena planeta

Duboko lična, ali i vrlo kolektivna, priča o dva suprotstavljena svijeta u Iranu nakon islamske revolucije 1979. godine.

Jedan se nalazi iza zatvorenih vrata i predstavlja ,,ukradenu’’ planetu, živopisnu i razigranu, punu plesa i slobode, prikazanu u formi privatnih snimaka, ali i 8mm arhivskih videa stranaca koje je rediteljka tokom života kupovala. Ovakav svijet u kontrastu je sa režimskim ugnjetavanjem u Teheranu. U jednom se žene zajedno smiju, igraju i provode, u drugom one su na crno-bijelim fotografijama vječito zaodenute u hidžabe, kojima kontrolišu njihove živote.

Ovim dokumentarcem Farah preispituje odnos između zaborava i sjećanja, javnog i privatnog, prošlosti i sadašnjosti, njihove i ,,njene’’ planete, i na svojstven način stvara jednu dosad neviđenu, alternativnu istoriju Irana. Film će biti prikazan 23. maj u 17:30 u Domu Omladine, i posle projekcije održaće se Q&A sa rediteljkom.

Jovanina preporuka – Saundtrek za prevrat

1960. godina, Kongo: u vazduhu je prisutna mešavina ekstaze narodna zbog novostečene nezavisnosti, i netrepeljivosti, dok velike sile gledaju kako im neophodne zalihe uranijuma izmiču iz ruku. Na ovo turbulentno, a zaboravljeno parče istorije dobijamo uvid kroz, kako narativnu, tako i strukturnu prizmu džez muzike. Ubistvo prvog premijera nezavisnog Konga Patrisa Lumumbe, deportacija legendi američkog džeza u Afriku kao paravan za malverzacije CIA-e, protestni upadi u Generalnu skupštinu UN, ucenjivanje poslanika afričkih država – sve su to pojedinačne deonice, a glavna melodijska linija – nepresušna želja kolonizatora za kontrolom i eksploatacijom.

Svojom nesvakidašnjom montažom koja prati eksperimentalnu esenciju džeza, Saundtrek za prevrat na krajnje nezaboravan način raspravlja o društvenim i političkim aspektima dekolonizacije i neokolonijalizma, ali i usmerava gledaoca da razmišlja o aktuelnosti ovih tema. Istakao se kao kolektivni favorit publike, kritičara i žirija festivala koje je obišao, a na platno Doma omladine stiže 26.05. u 16h.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *