fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Filmovi koji prikazuju odnos mladih prema tehnologiji

Povodom predstojećeg Beldocs festivala, izdvajamo filmove koji prikazuju odnos mladih prema gejmingu, tehnologiji i društvenim mrežama
Piše: Marija Milić

9. May 2023

Verovatno bismo i dalje gledali crno – bele filmove, a Si-Fi žanr se nikada ne bi razvio, da tehnologija nije dovoljno napredovala. Na sreću, danas filmski stvaraoci imaju mogućnost da se poigraju sa brojnim efektima i načinom na koji snimaju. Ipak, izbor teme je često presudan za dobar film, a čini se da su reditelji uočili veliki rast i razvoj tehnologije, te su neka od svojih dokumentarnih ostvarenja posvetili upravo osvetljavanju ovog fenomena. Pitanja koja se provlače kroz neke od filmova na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs prikazuju kako mladi odrastaju u digitalnom svetu posredstvom tehnologije, koliko nas tehnologija menja, kako gejming utiče na mlade, kako koristimo društvene mreže…

Pored tematike filmova koja prikazuje odnos mladih prema tehnologiji, neki od filmova koji se nalaze na listi nastali su kreativnim korišćenjem animacija, homofona i emodžija, što nesumnjivo pomera granice dokumentarnog žanra. Tehnologija je poslednjih godina postala naš neodvojiv saputnik, a kako da je koristimo na najbolji mogući način, pitanje je na koje je sve teže dati precizan odgovor. Možda vam neki od ovih filmova pomognu da osvestite svoj odnos prema tehnologiji i društvenim mrežama, a možda vam daju i odgovore na određena nerazjašnjena socijalna pitanja.

Girl Gang

Rediteljka: Susanne Regina Meures, Švajcarska, trajanje filma 98′

Četrnaestogodišnja Leoni je uspešna influenserka koja živi na periferiji Berlina. Milioni pratilaca je obožavaju, a kompanije je zasipaju proizvodima. Kada Leonini roditelji otkriju ogroman finansijski potencijal onlajn aktivnosti svoje ćerke, ubrzo preuzimaju kontrolu. Ali Leonin život, diktiran brendovima i pritiskom da kreira sadržaje, polako se pretvara u tamnicu.

I kralj reče Kakva fantastična mašina (And the King said What a Fantastic Machine)

Reditelji: Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck, Švedska/Danska, trajanje filma 88′

I kralj reče Kakva fantastična mašina je ronjenje u ogromnom istorijskom okeanu medijske kulture. Od nastanka kamere opskure do snimanja prvih filmova i pronalaska veb-kamere do prvih viralnih videa, duhovit i provokativan dokumentarac traga za usponom kulture kakvu poznajemo. Nudi simboličnu studiju o filmu i društvenoj istoriji koju on stvara: izloženi smo brojnim fotografijama, koje se svakodnevno takmiče da zadobiju našu pažnju, kakve će to posledice imati po nas?

Gejmer (Pelaaja)

Reditelji: Petri Luukkainen, Jesse Jokinen, Finska, trajanje filma 80′

Mladi gejmer Bona, još otkad je bio mali, pokušava da pronađe svoj put u grubom svetu onlajn sporta, a sada je i pod profesionalnim ugovorom. Bona je vrlo talenovan u CS:GO, ali ga njegovo mentalno stanje izneveri svaki put kada je nadomak uspeha, pa uvek osvoji drugo mesto.

Klinke (Jouvencelles)

Rediteljka: Fanie Pelletier, Kanada, trajanje filma 84′

Kroz uhvaćene trenutke života tri grupe devojaka, slika sa mreža i lajv strimova širom sveta, Bloom prodire u svet današnjih tinejdžerki. Delikatno posmatramo njihovu fascinaciju društvenim mrežama. Ovo utapanje otkriva povezanu, ali usamljenu generaciju koja poseduje veliku lucidnost, unutrašnju borbu sa opsesijom sopstvenim imidžom i potrebu za samopotvrđivanjem pred dubokim osećanjem otuđenosti.

Potpuno poverenje (Total Trust)

Rediteljka: Jialing Zhang, Nemačka/Holandija, trajanje filma 97′

Znanje je moć i država Kina zna o svojoj populaciji više nego što ljudi znaju sami o sebi. Potpuno poverenje je prvi značajan film koji intimno portretiše hrabre ljude koji žive u okviru sve više praćenog kineskog društva. Prosvećujuća i duboko uznemirujuća priča o tehnologiji, zloupotrebi moći i (samo)cenzuri, koje je pandemija virusa Kovid 19 ubrzala.

Kristini nije dobro (Kristine Is Not Well)

Reditelj: Seeyam Quine, SAD, trajanje filma 18′

Film prikazuje kreativnu upotrebu homofona, emodžija i mimova u prostornim i interaktivnim metaforama u VR. Priča poziva publiku da se pridruži Ovletu, društvenoj platformi koja je namenjena samo dobrim vibracijama. Međutim, kada popularna influenserka @KristineMusic iznenada bude uklonjena sa platforme, VR iskustvo se transformiše u bitku između kreativnosti i detekcije veštačke inteligencije.

16. Međunarodni festival dokumentarnog filma – Beldocs 2023 biće održan od 10. do 17. maja 2023.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *