fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Filmovi vredni pažnje koji su se našli u konkurenciji za Specijalnu nagradu za negovanje rodne ravnopravnosti

Ove godine Sarajevo Film Festival uveo je novu redovnu nagradu

20. August 2021

U cilju promovisanja ravnopravnosti polova u evropskoj filmskoj industriji, većoj vidljivosti i ravnopravnosti žena u filmskoj industriji, ove godine Sarajevo Film Festival uvodeo je novu redovnu nagradu: Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti.

Ova nagrada nastavak je aktivnosti kojim Sarajevo Film Festival daje doprinos uspostavljanju jednakopravnosti žena u filmskoj industriji: 2018. godine, na svom 24. izdanju, Sarajevo Film Festival bio je potpisnik povelje 5050X2020 za ravnopravnost polova u filmskoj industriji, a zbog angažmana na polju borbe za jednakost polova u filmskoj industriji, prošle godine je Festival bio domaćin pete nagrade Audentia za najbolju rediteljku, koju je utemeljilo Vijeće Evrope i njen fond Eurimages s ciljem promovisanja ravnopravnosti polova u evropskoj filmskoj industriji.

Ova nagrada je nova nada, nije nastala bez razloga. Žene bi trebale biti vidljive i u drugim poljima, one se suočavaju sa svime na drugačiji način, i mislim da je ovo od velikog značaja. Vidim pomake, mali su koraci, ali su pomaci prisutni i vidljivi. Konflikt u patrijarhatu postoji, lako je kriviti patrijarhat i zaključati problem, ali žene se sve više aktiviraju i pronalaze svoj put. Aktiviraju se kroz npr. umjetnost, mislim da je film najbolji način da se žena pokaže i izrazi svoju slobodu, i na taj način pronađe svoj put, kroz umjetnost”, smatra Norika Sefa, dobitnica ovogodišnje Specijalne nagrade za negovanje rodne ravnopravnosti za film „Looking for Venera“.

Oblakoder za vas izdvaja filmove koji su se takođe našli u ovoj kategoriji, a koje vredi pogledati!

TRAŽEĆI VENERU / NË KËRKIM TË VENERËS

Kosovo, 2020, 111 min.

Režija: Norika Sefa

Uloge: Kosovare Krasniqi, Erjona Kakeli, Rozafa Celaj, Basri Lushtaku

Smirena i ćutljiva tinejdžerka Venera živi u jednom malom selu na Kosovu. U njenoj kući, pod istim krovom, žive tri različite generacije, tako da nema puno privatnosti. Van kuće, na ulicama i u kafiću, situacija nije ništa bolja: u malom selu je nemoguće izbeći da je neko stalno drži na oku, bilo da se radi o njenom bratu, rođaku ili susedu. Od devojke se, pre svega, očekuje da štiti vlastiti ugled i ugled svoje porodice. Zbog svega toga, Veneri je prilično neizvodivo da se ponaša u skladu sa sopstvenim željama. Rediteljka ovog filma je, kako smo već naveli, dobila Specijalnu nagradu za negovanje rodne ravnopravnosti.

BRDO NA KOJEM RIČU LAVICE / LA COLLINE OÙ RUGISSENT LES LIONESS

Kosovo, Francuska, 2021, 83 min.

Režija: Luàna Bajrami

Uloge: Flaka Latifi, Uratë Shabani, Era Balaj, Andi Bajgora, Luàna Bajrami

U jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može sprečiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vreme je da lavice počnu rikati. Sve tri protagonistkinje koje glume u ovom filmu dobile su zajedničku nagradu za najbolju glumicu.

STVARI VRIJEDNE SUZA / A LEGJOBB DOLGOKON BŐGNI KELL

Mađarska, 2021, 84 min.

Režija: Cristina Grosan

Uloge: Nóra Rainer-Micsinyei, Júlia Huzella, Judit Hernádi, Barna Bányai Kelemen, Katalin Lőrinc

Maja svoj život konačno dovodi u red, što izuzetno usrećuje njenog momka. Kada Maja prilikom selidbe iz svog studentskog stana naiđe na svoju staru i nesumnjivo mrtvu rođaku, njeno veče poprima neobičan tok.

BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE / BEBIA, À MON SEUL DÉSIR

Gruzija, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2020, 113 min.

Režija: Juja Dobrachkous

Uloge: Anastasia Davidson, Anushka Andronikashvili, Guliko Gurgenidze, Alexander Glurjidze, Anastasia Chanturaia, Ana Chiradze

Nakon smrti svoje bake Bebie, sedamnaestogodišnja manekenka Ariadna vraća se u rodnu Gruziju da bi prisustvovala njenoj sahrani. Po povratku u domovinu dobija neobičan i neočekivan zahtev: u skladu s davnašnjom tradicijom, kao najmlađoj u porodici, Ariadni pripada obaveza da ujedini telo i dušu svoje bake tako što će jednom niti konca povezati mesto njene smrti s mestom na kojem njeno telo čeka na ukop.

KELTI

Srbija, 2021, 106 min.

Režija: Milica Tomović

Uloge: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Anja Đorđević, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Škrigin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković

Beograd, 1993. godine. Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu. Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu kćerkice Minje koja mu ulepšava tmurnu svakodnevicu. Minja slavi osmi rođendan. Umesto da na poklon dobije koker španijela, tu je susedov tronogi pas da se s njim igra, a torta je napravljena s margarinom umesto puterom. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski drugovi se zabavljaju obučeni u nindža kornjače, dok se za to vreme odrasli okupljaju u kuhinji. Pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak.

MJESEC, 66 PITANJA / SELENE 66 QUESTIONS

Grčka, Francuska, 2021, 108 min.

Režija: Jacqueline Lentzou

Uloge: Sofia Kokkali, Lazaros Georgakopoulos

Nakon dugogodišnjeg odsutstva, Artemis se mora vratiti u Atinu kako bi se starala o ocu čije se zdravstveno stanje pogoršava. Nakon što otkrije očevu dugo čuvanu tajnu, Artemis razume bolje nego ikada ranije i prvi put oseća da ga iskreno voli.

MURINA

Hrvatska, Brazil, SAD, Slovenija, 2021, 92 min.

Režija: Antoneta Alamat Kusijanović

Uloge: Gracija Filipović, Danica Čurčić, Leon Lučev, Cliff Curits

Napetost između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Ante raste nakon što njihov dom na jednom hrvatskom ostrvu poseti jedan stari porodični prijatelji. Dok Ante pokušava da sklopi dogovor koji bi mu mogao promeniti život, Julija je umorna od njihovog mirnog, ali usamljeničkog bitisanja i ima znatno veća očekivanja od njihovog uticajnog posetioca koji joj tokom vikenda ispunjenog strašću i nasiljem omogućava da iskusi slobodu.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *