fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Game of Thrones sezona 8: Analiza trejlera i HOT TAKE predviđanja

Ove nedelje HBO izbacio je prvi zvanični trejler za osmu sezonu Igre prestola. Za razliku od mnogih prethodnih, u ovom trejleru može se videti toliko detalja koji ukazuju na moguća dešavanja, a dodatno nahajpovani činjenicom da je ovo poslednja sezona i da nakon nje NEMA VIŠE IGRE PRESTOLA (naravno da će biti još, ali o […]

6. March 2019

Ove nedelje HBO izbacio je prvi zvanični trejler za osmu sezonu Igre prestola. Za razliku od mnogih prethodnih, u ovom trejleru može se videti toliko detalja koji ukazuju na moguća dešavanja, a dodatno nahajpovani činjenicom da je ovo poslednja sezona i da nakon nje NEMA VIŠE IGRE PRESTOLA (naravno da će biti još, ali o tom potom), gledaoci zaista smeju sebi da dozvole da srce zatreperi i knedla zastane u grlu. Sve priče koje smo do sada pratili, story arkovi, zapleti i sudbine likova dolaze do svog svršetka, a ostaje nam da vidimo tamo negde meseca aprila kako će sve izgledati. Do tada, hajde da analiziramo ovaj trejler i probamo da predvidimo šta će se dogoditi. Analiziraćemo kadrove iz trejlera, a potom pokušati da napravimo prognozu kako će se priča završiti.

Sada je odličan momenat da napomenemo da je ovaj tekst PREPUN SPOJLERA, i ako ne želite da unapred znate detalje pre nego odgledate seriju, ovde lepo prestanite sa čitanjem.

Evo dakle novog trejlera, za slučaj da ga još niste pogledali:

U prvom kadru vidimo zadihanu i izgrebanu Arju Stark u mrklom mraku, koja nakon toga kreće da naglo beži kroz nekakvu sobu u nekom zamku, sva krvava i bez nekog oružja. Možemo odmah pretpostaviti da se radi o kriptama u Zimovrelu, domu Starkovih još iz Doba junaka. Arja izgovara: ’’Poznajem smrt. Ona ima mnogo lica’’. Ovo je naravno referenca na Ljude bez lica, grupu profesionalnih ubica koji se klanjaju Bogu Smrti – Bogu bez lica, a čiju je školu u Bravosu Arja prolazila tokom pete i šeste sezone.

Kadar se menja na neki momenat koji očigledno dolazi pre gorenavedenog: Arja je potuno čitava i neogrebana, u ruci drži sečivo od Zmajstakla (jedine supstance koja može nauditi Tuđinima i Belim hodačima, osim Valirijskog čelika) i izgovara: ’’Radujem se što vidim jedan ovakav’’. Ovo može da uputi na to da je definitivno počelo rudarenje za zamjstaklom u Zmajkamenu i da je Džendri verovatno nadležan za to, kao jedini lik čije se kovačko umeće potencira još od prve sezne. Takođe, govori i o tome da se ogromna bitka (najduža koju video format (bilo TV serija ili film) pamti u istoriji, a trajaće duže od 40 minuta) odigrava upravo u Zimovrelu.

Zapitajmo se ovo: da li smo ikada u seriji videli da je Arja na smrt preplašena kao u ovom trejleru? Šta je to što može hladnokrvnog ubicu kojeg vozi želja za osvetom da natera da se trese kao prut na vetru? Jedna od mogućih teorija govori da je Noćni kralj došao do Zimovrela i upao u kripte – baš ono mesto kuda vidimo Arju da beži. Postoji sasvim realna mogućnost da Kralj iz mrtvih podigne upravo mrtve Starkove kako bi se borili protiv svojih potomaka – da nije to možda ono što može da zaplaši čak i Arju?

Jedna teorija koju sam pronašao veli da je ovo sena iz Crvene utvrde u Kraljevoj Luci, i da je Arja blizu dovršavanja svoje liste smrti, a to znači da je u glavni grad došla upravo da dokrajči kraljicu Sersi, i da ovde možda beži od nekoga koga ne može da ubije pa je zato prestravljena… Ko bi taj neumirući lik mogao biti u Crvenoj tvrđavi?

Jedan od kadrova nam pokazuje Varisa kako okružen ženama i decom u kriptama Zimovrela (znamo da se kao Denerisine svite tamo zaputio), koji unezvereno gleda okolo – nema sumnje da se napolju odigrava neka ogromna bitka. Verovatno ćemo ovde videti neke reference na Bitku Crnobujice koju smo videli krajem druge sezone.

Dalje, kadar se premešta na otvoreno more i brod sa crnim jedrima na kojima je žuta sipa – flotu Eruona Grejdžoja (znamo da nije Jara, koja je u zarobljeništvu, znamo da nije ni Teon, jer on još uvek okuplja svoju bandu pljačkaša). Vidimo da je njegov brod prepun vojnika u zlatnim oklopima – ovo nisu gardisti Kraljeve luke, već pripadnici Zlatne čete, još jedne plaćeničke vojske iz Esosa. Znamo da je kraljica Sersi u tajnosti poslala Eurona da ih angažuje kako bi ojačala svoju posustalu vojsku.

Naredni kadar nam otkriva kako su Tormund i Berik Dondarion preživeli uništenje dela Zida kod Noćne morobdije, i da su stigli do Crnog zamka, jer ih vidimo kako hodaju u društvu Žalobnog Eda, trenutnog Lorda Zapovednika Noćne straže. Prema njihovoj užurbanosti, deluje kao da su krenuli da jave Džonu u Zimovrel da je Zid probijen.

Sem Tarli i Bren konačno su susreli jedan drugog, prvi put od njihovog susreta u Kuli senki, kada je Sem otišao južno, a Bren severno. Bren je sada naravno svevideća sveznalica Trooki gavran, a Sem će verovatno pokušati da se sa njim dogovori kako da Džonu Snežnom otkriju njegovo pravo poreklo i nasleđe.

Mnogo toga dogodiće se u Zimovrelu, i to vrlo verovatno u prvoj epizodi u sezoni, a sve sa ciljem da se napravi paralela sa prvom epizodom Igre prestola – dolazak Kralja u Zimovrel. Sada će to umesto Roberta Barateona biti Deneris Targarjen… Ili ipak Džon Snežni/Egon Targarjen? Setimo se da je Regar, Džonov otac, poništio brak sa Elijom Martel pre nego što je ’’oteo’’ Džonovu majku, Lijanu Stark (ovo nam nemušto saopštava Gili, dok sa Semom prebira po knjigama u Starigradu), te da Džon ima veće pravo na Gvozdeni presto od Deni.

Uglavnom, svi kadrovi svedoče da će opet biti kao kada je dolazio kralj Robert: Starkovi od Zimovrela zapanjeno dočekuju svoje goste (nekad kraljevsku porodicu, Pseta u čudesnom oklopu i kraljičinu braću, a sada dva ogromna zmaja i dve vojske sa drugog kontinenta). Čak i dečak u jednom kadru oslikava Brena Starka koji se u prvoj epizodi popeo na zidine kako bi što bolje video pridošlice. Videćemo još da li ćemo čuti Sansu kako izgovara: ’’Zimovrel je tvoj, veličanstvo’’.

Sledeće vidimo Džona Snežnog u kriptama, gde je sahranjena njegova majka. Moguće je da ovaj kadar dolazi nakon što Džon sazna celu istinu, pa se sada ceo njegov život menja iznova. Srećom, uz njega je njegova poslednja šema i tetka Deneris, a videćemo da li će i ona saznati za celu stvar.

Da, Džendri očigledno komanduje nad industrijom proizvodnje oružja od zmasjtakla.

U različitim kadrovima vidimo kako se protiv vojske Noćnog kralja bore Džejmi, Brijena, Pseto, Džora, Podrik, kao i mnogi već pomenuti likovi.

Oko 90 posto sam siguran u sve ovo što sam naveo do sada. Međutim, u daljem delu teksta ulazimo u domen mnogo većih nagađanja, oslanjajući se pritom najviše na lore serije, a mnogo manje na lore koji postoji u knjigama Pesma leda i vatre, jer i sama serija poprilično divergiraod toga. Ovakva nagađanja su mnogo uzbudljivija, na kraju krajeva. Počnimo!

  • Džon Snežni ili Deneris će umreti, dok ono drugo preživljava. Verovatnoća je bogami jakih 50 posto. Ako uzmemo teoriju da je Džon Snežni Azor Ahai/Obećani princ/Ratnik zore kao tačnu, tada Džon ostaje živ a umire Deneris. Džon ostaje živ jer če u nekom trenutku morati da žrtvuje ženu koju voli (prema proročanstvu), a Deneris je, je li, ta žena. Međutim, ovo će se možda desiti nakon što Džon i Deni dobiju dete (potencijalno dete je takozvani San o proleću, koji dolazi nakon Pesme leda i vatre, odnosno u prenesenom značenju Džon i Deni, opet prema proročanstvu sledbenika R’lora). Ukoliko Džon umre, to može biti i do toga što će napraviti neki ludi herojski poduhvati žrtvovati sebe da spasi druge, ili zato što je predviđeno da…
  • Džon Snežni postaje sledeći Noćni kralj. Da, dobro ste pročitali. Brojne priče na Internetu nude teorije o tome kako je Noćni kralj pao u težak amok zato što je Noćna straža ubila Krastera, koji ga je snabdevao sinovima koje bi on kasnije pretvarao u Tuđine. Kako je ta slavina zavrnuta, Noćni kralj krenuo je južnije, a moguće je da juri Džona kao naslednika, jer ovaj u sebi nosi krv Prvih ljudi (preko linije Starkovih), što je i Noćni kralj bio (to znamo jer su Deca šume to ispričala Brenu u šestoj sezoni). Mada, sve je to nekako tanko, tako da dajem 10 posto.
  • Teon Grejdžoj će preživeti čitav kurcsluš i zavladati Gvozdenim ostrvima. Sasvim je u duhu Martinovske ironije da čovek bez penisa zavlada bandom pljačkaša u silovatelja. A i zaslužio je nakon svega što je prošao sa Remzijem. Jakih 75 posto verovatnoće.
  • Tirion Lanister će ostati bez jezika (biće mu iščupan). Svako od troje Lanistera doživeo je gubitak nekog dela tela koje ga karakteriše, odnosno na kojem je izgradio svoju ličnost. Džejmi je izgubio desnu šaku, koja je od njega činila najboljeg mačevaoca i viteza u Kraljevstvima, nakon čega on prolazi kroz temeljnu transformaciju karaktera, od nadmenog Prince Charming, on prolazi kroz put pokajanja i odbacuje sve što ima kako bi otišao na Zid i viteški se borio za dobrobit svih ljudi. Sersi je svoju površnu ličnost gradila na svojoj fizičkoj lepoti, stasu, dugoj zlatnoj kosi, kao i ljubavi koju je osećala prema svojoj deci i Džejmiju. U ovoj sezoni, ona nema ništa od toga. Kosu i lepotu su joj oduzeli Sirotani tokom šetnje srama, Džejmi ju je napustio, a svo troje dece je mrtvo, tako da od njenog starog karaktera nema ništa. Ona sada u ruci drži kartu u jednom pravcu ka potpunom ludilu i definitivno postaje The Mad Queen.
    E sad, šta je glavna crta Tirionovog karaktera? Pa njegova pamet svakako, a fizički to je njegov… Jezik? Jezik koji ga je toliko puta uvukao u nevolju i toliko puta ga spasio iz iste. Jedina alternativa je da Tirion na neki način poremeti pameću, možda od posledice nekog udarca u glavu? U svakom slučaju, Tirion će se napatiti na neki način, dajem ovde 80 posto.
  • Sansa će biti unakažena i biće najružnija žena u Kraljevstvima. Setimo se ponovo prve epizode prve sezone. Kralj Robert je došao u Zimovrel… Svi Starkovi klekli su pred njim. Kralj grli Neda Starka, potom Ledi Ketlin, Rikonu razbaruši kosu, rukuje se sa Robom Starkom. Svako od ljudi koje je kralj dodirnuo, umrli su – Nedu je odrubljena glava, Ketlin i Rob su nastradali na Crvenom venčanju, Rikona je ubio Remzi Bolton. Nakon toga, Robert onako komično pita Arju za njeno ime, a Brenu traži da pokaže kako ima jak biceps, a kada ovaj mali fleksuje, kralj kaže: ’’Ah, bićeš pravi vojnik!’’ Arja je u međuvremenu postala Čovek bez imena, a Bren je postao bogalj. Ali, šta to kralj kaže Sansi? ’’Aha, ti si ona koja je lepa ovde’’ (Oh, you’re the pretty one). Jedino što mogu da zaključim je da će Sansa svoju lepotu na neki način izgubiti. Dajem ovde ipak 50 posto, jer se to možda odnosilo na figurativnu lepotu ili nevinost, koju Sansa gubi od kako je napustila Zimovrel (Od Džofrija, preko Tiriona i Bejliša, do Remzija).
  • Džejmi će ubiti Sersi. Postoji toliko paralela, a i bilo bi sasvim u u Martinovom duhu. Neke od paralela su ove: Džejmi i Sersi su zajedno došli na svet, sudeći prema pričama iz Livačke stene on je svojom ručicom čak držao njeno stopalo, što objašnjava njihovu nastranu prisnost koja je dovela i do incesta. Džejmi je ruku i izgubio, a u knjigama Sersi je možda zapatila gangrenu stopala nakon šetnje pokajanja, pa možda i ona izgubi to stopalo. No, da se vratimo na glavnu stvar: Sersi je kao mlada devojka od proročice Žabe Meg čula zastrašujuće proročanstvo o svojoj budućnosti. Proročanstvo kaže da će Sersi stradati od ruke mlađeg brata, što se odnosi ili na Džejmija ili Tiriona. Međutim, pre će biti da Sersi strada od Džejmijeve ruke, jer je on jedina osoba koju je ona volela u svom životu, on i njihova deca Džofri, Tomen i Mirsela.

I to bi bilo to od naših predviđanja. Šta vi kažete? Ostavite nam komentare, pa da natenane raspravljamo.

Naslovna slika: HBO Zvanični kanal
Sve ostale slike: HBO Youtube screenshots

Preporučeni tekstovi

Skrinšot: Želje

Skrinšot: Želje

U susret šestom rođendanu Oblakodera, zajedno zamišljamo rođendanske želje i osvrćemo se na prethodnu godinu!

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *