fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Gaslighting – od predstave, preko filma, pa sve do reči 2022. godine

Američki izdavač rečnika Merijam-Vebster proglasio je gaslighting za reč godine

30. November 2022

U trileru „Gaslight“ iz 1944. godine žena primećuje kako stvari nestaju, zvukovi dopiru sa tavana i gasne lampe u kući se sama gase, a njen muž je ubeđuje da je sve u njenoj glavi – da je poludela.

Ovim filmom reč gaslight dobija na popularnosti, a poslednjih godina, posebno u periodu Trampove političke ere, reč počinje sve učestalije da se koristi, toliko da je Američki izdavač rečnika Merijam-Vebster proglasio ove godine gaslighting za reč godine, koja se najviše odnosi na doba dezinformacije u kojem živimo, odnosno – reč za percepciju obmane.

Naime, prva upotreba ove reči dolazi par godina pre prikazivanja filma Gaslight, tačnije 1938. godine, autor Patrik Hamilton naziva svoju predstavu „Gas Light”. Kasnije je predstava adaptirana u popularan film, a oba su bila izuzetno popularna. Preimenovana verzija drame imala je više od 1.000 izvođenja na Brodveju, a film iz 1944. godine dobio je nominaciju za najbolji film i Oskara za Ingrid Bergman. Delimično zbog popularnosti filma, imenica „gaslight“ takođe je postala glagol.

Kako glasi definicija ove reči? Američki rečnik definiše gaslighting kao „čin ili praksu grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebno sa ciljem sopstvene koristi”.

Ova reč se koristi u širem kontekstu od laži i predstavlja način da se druga osoba ubedi da je pogrešila. Termin gaslighting obuhvata i neke od drugih pojmova koje povezujemo sa dezinformacijama, kao što su „deepfake“ i „lažne vesti“, navodi se u tekstu na sajtu CNN-a.

Ove godine je posebno poraslo interesovanje za reč gaslighting, kako navode na sajtu Merriam-Vebster, sa povećanjem od 1740 posto u pretragama za taj termin.

„Poslednjih godina, uzeveši u obzir porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje, gaslighting je postala omiljena reč za percepciju prevare. Zbog toga je (verujte nam!) po našem izboru zaslužila svoje mesto kao reč godine,” pojasnili su urednici Merijam-Vebstera, navodi se u tekstu na sajtu Danas.rs.

Reč je nastavila da ulazi u popularne medije ove godine, „Gaslit“ je naziv serije sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi, smeštene za vreme trajanja afere Votergejt 70-ih. HBO-ov „White Lotus“, kao i nedavno objavljen film „Don’t Worry Darling“ takođe sadrže likove koji gaslajtuju jedni druge.

Gaslighting je oblik manipulacije koji se javlja u različitim oblicima društvene interakcije, u njegovoj osnovi najčešće su motivi poput kontrole, skrivanja informacija ili novca. Ovakav vid manipulacije često se dešava u partnerskim odnosima, gde predstavlja prikrivenu vrstu emocionalnog zlostavljanja u kojoj nasilnik ili zlostavljač obmanjuje drugu osobu, stvarajući lažnu priču i terajući je da u pitanje dovede sopstvene procene i stvarnost. Na kraju, žrtva gaslighting-a počinje da se oseća nesigurno, da preispituje svoju percepciju sveta, a često dolazi do unutrašnjeg preispitivanja i osećaja da gubi razum.

Takođe je važno prepoznati simptome gaslighting-a na radnom mestu i drugim kontekstima van romantičnih veza. Prebacivanje krivice može se desiti i između kolega ili između nadređenog i zaposlenog. Obično se počinilac ponaša tako što dovodi do toga da druga osoba preispituje svoje viđenje situacije, njegovog rada i zalaganja, što često smanjuje samopouzdanje i veru u sebe. Sa druge strane, gaslighting se može koristiti i kao taktika da se izbegne prihvatanje greške na poslu.

Posledice koje gaslighting može imati po mentalno zdravlje su različite, pored preispitivanja sopstvene stvarnosti i uverenja, žrtve gaslighting-a se često osećaju izolovano i nemoćno. Simptomi zloupotrebe gaslighting-a takođe uključuju nisko samopoštovanje, dezorijentaciju, sumnju u sebe i poteškoće u funkcionisanju u školi, na poslu ili u društvenim situacijama. Između ostalog, žrtvama gaslighting-a često je potrebno mnogo vremena da bi shvatile da se nad njima vrši određeni vid manipulacije, te je često i prihvatanje toga dug i težak proces.

Iako ova reč još uvek nije dobila prevod u srpskom jeziku, njeno značenje je jasno, a sudeći po tome da je postala i reč godine, nesumnjivo je da ovaj termin postaje opšteprisutan u društvu, preko partnerskih, prijateljskih i odnosa na poslu, pa sve do gaslighting-a putem medija i društvenih mreža.

Preporučeni tekstovi

1236 dana bez presude

1236 dana bez presude

Na društvenim mrežama pokrenuta kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka koje i dalje čekaju presudu

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *