fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Hali Gali prešao igricu

Živ je rokenrol, umro nije dok je Hali Galija i Srbije

31. August 2021

U sredu, 25. avgusta u Dragstoru otvoreno je četvrto izdanje Hali Gali festivala pod sloganom Tutti Frutti, čime je otpočeo petodnevni vašar. Po prvi put, festival je održan na četiri lokacije i to u Dragstoru, Zaokretu, Kuli i Muzeju Jugoslavije. Pored muzičkog programa, tokom festivala su održane i dve radionice, razgovor, a otvoren je i novi prostor u Cetinjskoj u kom su lokalni brendovi imali prilike da promovišu svoj rad. U voćnom koktelu su se tokom ovih pet dana festivala našli različiti sočni plodovi, a mi prenosimo utiske onog dela koji smo uspeli da okusimo.  

DAN PRVI – Hali Gali, žari i pali

Odavno najavljeni nastup eksperimentalnog ruskog pop sastava Shortparis bio je glavna atrakcija prvog dana festivala. Ruska četvorka napravila je koncert za pamćenje, kojim je Hali Gali ,,prešao igricu’’ već prvog dana. Autentičan glas vokala Nikolai Komiagina u kombinaciji sa elektronskim, post-pank, eksperimentalnim zvukovima doprineo je da publika sve vreme igra, sluša i posmatra u zanosu, uprkos tome što ne razume ni jednu jedinu reč o kojoj peva. Atmosfera je došla do tačke ključanja kada je počela pesma Страшно, jedna od najpoznatijih pesama ovog sastava, koju sam čak i sama pevušila na izmišljenom ruskom. Nikolai je tokom celog nastupa intereagovao sa publikom, prolazeći i pevajući kroz masu, penjući se na šank i prozore sa leve strane bine, ali i na ramena nekim od momaka u publici, pa je i sam nastup završio prolazeći kroz publiku, nakon čega je i napustio prostor ,,Letnjeg Dragstora’’ gde se svirka dešavala. Jedinstveno i autentično iskustvo koje nikako nije trebalo propustiti!

Pre ovog spektakla, nastupio je najpre Boris Milić, pa potom i beogradski sastav Sveta Pseta, koji su po prvi put nastupili uz podršku Svetog Hristofora, rad beogradskog umetnika Petra Aleksića. Potom je usledio koncert benda Shortparis, a nakon toga publika je imala prilike da čuje mladog repera Yan Duska. Do kraja večeri oni najverniji ostali su da igraju uz bitove DJ-a Mateje Rusmir-a.

Boris Milić

Sveta Pseta & Sveti Hristofor

Shortparis

Yan Dusk

DAN DRUGI – Malo laganiji gas, miki

Drugi i treći dan festivala rezervisani su za Zaokret. Pored muzičkog programa, tokom dana održane su dve radionice: Oblakoderova radionica muzičkog novinarstva Priče iz bekstejdža (o kojoj više možete pročitati ovde) i radionica spekulativnog i introspektivnog karaktera Memento Mori, but who cares?

Iako je za četvrtak najavljeno otvaranje novog prostora u Kuli, zbog tehničkih razloga je ono pomereno za naredni dan. Na maloj bini Zaokreta prvi je nastupio Niko Nikolić uz podršku Lune Škopelje, kome je ovo bio prvi nastup nakon dužeg vremena. Nakon Nikolića i Lune, na bini je pesmom Daleko nastupio Igor Božanić, koji je nedavno objavio svoj debi album Runo u izdanju Pop depresije. Zbog intimne atmosfere, a kapela pesama i nežnih tonova, Igor je možda bio bolji izbor za prvog izvođača, nakon kog bi verovatno prelaz sa Nika Nikolića na J Rockers bio energetski prirodniji.  

Treći izvođač tokom ove večeri bio je sastav J Rockers koji čine Jovana J. Knežević, frontmen benda Mašta Bašta i Vuk Radovanović. Ovo je možda bila i jedina prilika da tokom Hali Galija čujete rege zvuk i malo se zanjišete u njegovom ritmu.

Ako je do sada bila opuštenija i laganija atmosfera, nakon svirki kreće ,,malo jači gas’’ uz set koji su priredili Milf Magnet i Lon, uz koje su i oni najjači ostali sve do ponoći.

Niko Nikolić & Luna Škopelja

Igor Božanić

J Rockers

DAN TREĆI – Women Power

Petak je bio u znaku žena, pa su tokom ove večeri nastupile tri mlade muzičarke: Stroberiz, Iva Lorens i tam. Veče je otvorila Stroberiz, mlada subotička kantautorka Anamarija Tumbas. Bila je članica mnogih autorskih sastava kao što su Zli Jezici, D Sub Faces, Sputnik, a još uvek je sastavni deo benda Wooden Ambulance. Indie zvuk i sanjivi vokal ove mlade muzičarke bili su uvod u otkrivanje sjajnih ženskih vokala koji su nastupili tokom ove večeri.

Na bini je potom debitovala Iva Lorens, mlada beogradska muzičarka. Atmosferičan zvuk, koji karakteriše sanjiva estetika, intimne teme, nežne i pomalo mračne melodije, koje smo do sada imali prilike da čujemo isključivo onlajn, je i uživo uspela da prenese publici. Pored odličnih vokalnih sposobnosti, a uprkos sporijim ritmovima, Lorens je uspela da publiku animira svojom harizmom i natera je da igra.

Poslednja muzičarka koja je tokom ove večeri nastupila je tam, koju smo uglavnom navikli da vidimo na bini uz Zicer ekipu. Ipak, tokom treće večeri festivala, nastupila je sama pokazavši sav potencijal koji ima na bini. Tam je oko sat vremena izvodila svoje pesme, uz povremene pauze, u kojima je objašnjavala refernce na neke od numera. Nesumnjivi talenat koji tam nosi u sebi kako izvođački, tako i vokalno, konačno je uspela da pokaže i samostalno bez pratnje muške ekipe sa kojom često nastupa.

Nakon svirki, Cuban Chamber of Commerce je, svojim najraznovrsnijim setom u kom se u jednom trenutku našla i Cobijeva stvar Leto je, zavozao preostale posetioce.

Uporedo sa muzičkim programom, novi prostor u Cetinjskoj – takozvana Kula, je konačno otvoren. U petak i subotu od 18 časova u ovom prostoru, posetioci su mogli da urade svoju Hali Gali majicu – ponesu neki stari komad odeće, a nakon toga sito štampom, koju je oragnizovao kolektiv Matrijaršija, urade Hali Gali dizajn. Pored toga, različiti lokalni brendovi: ACID, Lovers, LYBAH, Sloboda Nama, ZlaZla, Brattvoi, Ina Mashina, Stenaraonlajn i Centar Bebe imali su svoje štandove na kojima su se prodavali njihovi proizvodi, pa ste mogli da nabavite i različite komade odeće i nakita i podržite lokalnu scenu. Varikina studio, ispred kog je Aleksa Vitorović napravio izbor različitih fanzina, je prodavao različita izdanja, koja ste takođe mogli kupiti u Kuli, a Matrijaršija je, pored sito štampe, imala izložen i veliki broj radova štampanih upravo kod njih.

Oblakoder radionica muzičkog novinarstva: Priče iz bekstejdža

DAN ČETVRTI – Živ je rokenrol, umro nije dok je Hali Galija i Srbije

Tutti i Frutti – dva stejdža i glavne alternativne poslastice su nas sačekale u subotu, tokom glavnog dana festivala, i to tradicionalno u Dragstoru. Frutti stejdž je većinski bio namenjen koncertima, i to bendova: Repetitor, proto tip, Gazorpazorp, Roza i Ana Never. Na Tutti stejdžu nastupio je bend Auf Wiedersehen, makedonski Blackstate, Andreja, kolektivi Zicer Inc, B.R.O. i Trap koliba i DJ-evi AmHi i UBICA.

Moram priznati da sam više vremena provela na Frutti stejdžu gde je najpre nastupio subotički bend Ana Never, a potom i bend proto tip. Nakon nedavno objavljenog singla kako ovde, proto tip nas je uverio da su življi nego ikada i da svaki singl i svirka sve više svedoči o njihovom napretku. Na samom kraju, sastav je objavio da je njihovom basisti Vuku Kneževiću ovo poslednja svirka sa bendom.

Na scenu su nakon njih izašli Boris Vlastelica, Ana Marija Cupin i Milena Milutinović iliti glavni hedlajneri – beogradski sastav Repetitor. Jednom kada je krenula, uz najrazličitije pesme sa njihova četiri studijska albuma, šutka nije stala. Boris sa gitarom kog nosi publika i rendom ljudi koji su jedni drugima na ramenima je verovatno standardan opis njihovog koncerta. Hali Gali je konačno dočekao da ova trojka zasvira i u na ovom vašaru.

Nakon Repetitora, binu preuzima beogradska četvorka Gazorpazorp. Od mlađe generacije bendova, Gazori su možda i najetabliraniji, pa publika već zna veliki broj tekstova ovog sastava. Energija benda, tvrđi zvuk uz određene izlete u nešto nežnije stvari, ali sada već i iskustvo na bini i ovog puta su garantovali dobar koncert.

Repetitor

proto tip

Gazorpazorp

Ubica & AmHi

DAN PETI – Hali Gali na Hali Galiju

Peti dan doneo je potpuno drugačiju atmosferu jer je prebačen u institucionalni prostor – Muzej Jugoslavije, što je jedna od tema koja je pokrenuta u okviru diskusije Neki novi Novi talas? kojom je ovaj dan otvoren. Na razgovoru su učestvovali Dragan Ambrozić (Dom omladine Beograda), Aleksa Nedić (bend „Vizelj“), Boris Vlastelica (bend „Repetitor“) i Pavle Banjac (izdavačka kuća „Librarion“), koji su zajedno preispitivali uticaj Novog talasa na savremenu scenu. Razgovor je bio jedan od onih koji nas podsećaju na potrebu za razgovorom uživo koji, kako se čini, kulturnoj sceni trenutno nedostaje. Veliku simpatiju svih koji su prisustvovali razgovoru pobralo je i „bockanje” Borista Vlastelice i Alekse Nedića koji su kontinuirano pokušavali da skrenu pažnju na činjenicu da Dom omladine Beograda nije, u meri u kojoj oni procenjuju da je potrebno, domaćin alternativnim bendovima. Takođe, skrenuli su pažnju na prekomernu komparaciju Novog talasa i današnje alternativne scene, kao što je situacija sa Hali Gali scenom.

Nakon razgovora, događaj je premešten ispred Muzeja gde je koncertni deo večeri otvorio bend Tipon. Nakon njih nastupio je beogradski bend KoiKoi, koji je iza sebe imao ozbiljnu uspešnu turneju, a bili su i prvi bend koji je nastupio nakon pandemije i otvorio koncertnu sezonu u Beogradu. Svojom pesmo Bog te ubio, KoiKoi je bio jedan od izvođača koji su se istakli na Hali Gali kompilaciji. Kao i pri prvom nastupu kada su se zajednički predstavili beogradskoj publici, ni ovom nastupu nije falila energija i još jednom su podsetili zašto su bend koji se ističe na sceni.

Veliko finale festivala rezervisano je za bend jednog od organizatora festivala – beogradski trio Vizelj. Kao i uvek, u svom stilu, dramatično, pompezno i potpuno rorkenrol, Aleksa Nedić i Veljko Milinković su izašli na scenu uz pratnju bubnja i ritam mašine i započeli koncert koji je trajao narednih sat vremena. Čini se da je ovo koncert kom se publika najviše dala tokom ove večeri pevajući sa bendom, a njihove najveće hitove propratilo je đuskanje i nezaobilazna šutka u prvim redovima. Svirku su završili starom, a ne novom numerom, što je jedan od pokazatelja da, koliko god eksperimentisali i istraživali nove frontove, prljavi rokenrol je ono što im najviše leži.

KoiKoi

Vizelj

Hali Gali je tokom ovih pet dana još jednom podsetio da je energija koju kanališe ovaj festival jedinstvena, a da je scena, izgrađena oko Hali Gali kompilacije, napravila tektonske promene na beogradskoj alternativnoj sceni, koja je zamalo krenula putem izumiranja. Nova mladalačka, poletna energija koju generiše ovaj festival bitna je, kako za ovaj grad, tako i za regionalnu scenu. Ovogodišnji voćni koktel koji smo na iskap popili još jednom nas je „udario u glavu”, a Hali Gali pokazao da je ovog puta stvarno prešao igricu.

Fotografije: Nenad Vujanović

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *