fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Hindi Zahra otvorila novu sezonu serijala Musicology Barcaffè Sessions

Nova sezona koncertnog serijala Musicology Barcaffè Sessions je usešno otpočela s dva rasprodata koncerta, 28. i 29. septembra, svetski poznate francusko-marokanske kantautorke Hindi Zahre.

1. October 2019

Nova sezona koncertnog serijala Musicology Barcaffè Sessions je usešno otpočela s dva rasprodata koncerta, 28. i 29. septembra, svetski poznate francusko-marokanske kantautorke Hindi Zahre.

Oblakoder je ovog puta posetio njen nastup u nedelju 29. septembra u punoj sali Bitefart kafea. I ove godine Zahra je oduševila beogradsku publiku svojim autentičnim vokalom i dobro uigranim bendom. Najveće ovacije dobile su dve najpoznatije numere sa njenog prvog EP-a „Beautiful Tango” i „Stand Up”, koja u live verziji, zbog intra, traje nešto duže i zvuči još magičnije. Međutim i ostale numere sa njenog prvenca „Handmade” – „Oursoul”, „Imik Si Mik” i „At the Same Time” , nisu prošle nezapaženo.

Set listu su upotpunile i druge pesme sa njenih ostalih albuma, kao što su „Ahiawa” „The Man I Loved”, „Silence”, Any Story” i „Un jour”.

Nakon sat vremena sviranja, Zahra je predstavila svoj bend najavivši kraj koncerta. Ubrzo je usledio tridesetominutni bis, koji je znatno dinamičniji od prvog dela koncerta. U par navrata ova umetnica slobodnog duha i baršunastog glasa je uz instrumentale plesala dočaravši još bolje magiju njene muzike.

Hindi Zahra je gotovo samouka multiinstrumentalistkinja i kantautorka koja je sve muzičke uticaje i životna iskustva spojila u jedinstvenu i autentičnu muzičku kreaciju. Osvojila je prestižne nagrade „Constantin” i „Victoires de la Musique”. Nakon izdavanja svog albuma „Homeland” koji je rasprodat u 135 hiljada primeraka širom sveta, održala je preko 300 koncerata u periodu od dve i po godine – uvek svirajući do poslednjeg atoma snage i ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. Odlučila je da se preseli sama u Marakeš, posveti se sebi i otkrije nove puteve do njene autorske muzike. Ona objašnjava ovaj poduhvat kao „pravi beg u samoću, iz koje su se rodile pesme nastale u istinskom zanosu”.

Kritičari kažu da u „muzičkoj zgradi svog detinjstva, Hindi poznaje svaki sprat”. Njeno muzičko putovanje preuzelo je uticaje Kube, Jordana, Andaluzije, Egipta i Italije, susrevši se sa strašću i energijom muzičara kao što su Miriam Makeba, Cesaria Evora, Marvin Gaye i Nina Simone.

Njene pesme poseduju nešto suštinski važno i elementarno, nalik toplini Sunca, zvuku okeana i svemiru, krećući se putanjom različitih muzičkih stilova koji se prepliću, ali su izgubili svoja imena, nošeni opojnim tempom koji je ovom albumu dao pečat. Pesme sa albuma su avanturističkog duha, prožete melanholijom koja se meša sa ekstazom u njenom glasu. Ispraćene su ukrasima koji svet duše neprestano, a pak, nežno i duboko, oslobađaju i vrte u krug.

Pogledajte našu galeriju fotografija:

Autorka teksta: Marija Todorović

Foto: Marina Zec

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *