fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

I bajci je došao kraj – zbirka Petra Aleksića i Nemanje Ćirić

Sa mladim autorima o njihovoj zajedničkoj knjizi poezije

27. September 2021

Izdavačka kuća Rende nedavno je objavila zajedničku knjigu poezije I bajci je došao kraj dva mlada autora Petra Aleksića i Nemanje Ćirića. Petar, osim što piše poeziju, bavi se slikarstvom, pa ćete njegovu samostalnu izložbu Dobro čuvana tajna imati prilike da vidite u KC Gradu, dok je Nemanja član beogradskog sastava Sveta Pseta. Osim zajedničke knjige, ova dvojica autora već su zajedno radili na različitim umetničkim projektima, pa je, kako kažu, ova knjiga samo još jedan plod njihove saradnje.

Tim povodom razgovarali smo sa Petrom i Nemanjom o samoj zbirci, ali smo i rešili da sa vama podelimo po jednu pesmu iz Bajke kojoj je došao kraj.

Kako ste se vas dvojica spojili? Kako je došlo do saradnje na knjizi?

Petar: Nemanja i ja se poznajemo već neko vreme. Tokom godina dobrog druženja uradili smo par stvari zajedno, to su između ostalog Sv. Hristofor koga sam naslikao za bend Sv. Pseta u kome je Nemanja bubnjar, dok je on glumio i pomogao da se ostvari moj prvi kratki film Crno Crno Sivo. Nedavno sam pomogao pri snimanju sjajnih spotova za Nemanjin muzički solo projekat koji će uskoro izaći. Tako da je ova knjiga nastala sasvim prirodnim putem i svaki put mi je drago kada radim sa njim.

Nemanja: Ne bih mogao tačno da kažem kako smo se nas dvojica spojili, ali s obzirom na to da delimo prijatelje, mislim da je naš prvi kontakt bio upravo preko tih zajedničkih prijatelja. Kao što je Petar rekao, već duži niz godina sarađujemo na raznim poljima, tako da je i knjiga bila još jedan plod u nizu naše saradnje.

Koliko su vam različiti senzibiliteti u pisanju?

Nemanja: Čitaoci će svakako sami proceniti i zaključiti koliko smo različiti ili slični u senzibilitetu i u tome definitivno postoji neka čar, interpretacija svakoga od njih. Pošto je ovo zajednička zbirka, mislim da postoji neka nit koja se provlači kod obojice jer, čim se knjiga desila, postoji tačka susretanja.

Šta je ono što vam se dopada kod ovog drugog u stilu pisanja i u pesmama?

Petar: Ep, trunka ruske depresije i prkos.

Nemanja: Odabir reči i to kako su spakovane, slika u pesmi, boem mangup.

Kada su nastajale pesme u zbirci?

Petar: Na početku studija, sada već pre pet godina. Nastajale su na autobuskim stanicama, po parkovima, busevima i ostalim neprikladnim mestima.

Nemanja: U periodu od pet, šest godina, skupljane na gomilu, ne nadajući se da će ugledati svetlost dana. 

Šta vas najviše inspiriše u pisanju?

Nemanja: Slike i prilike, situacije I okolnosti, raspleti I zapleti.  

Petar: Upravo to, dobro rečeno.

Postoji li veza između pisanja i drugih umetnosti kojima se obojica bavite?

Petar: U mom slučaju, krenuo sam u jednoj seriji slika da pišem gluposti. Reč, dve, koju rečenicu, asocijaciju. Nekako je iz toga uspela da se stvori i pesma. Zanimljivo mi je da koristim iste stvari na različiti način, bila to slika, pesma ili neki rad u prostoru.

Nemanja: Krenuo sam da pišem kada sam pevao u bendu, otuda i sve te pesme i povezanost sa muzikom, koja je, da kažemo, uzrok toga zašto sam počeo da pišem. Lepo je osetiti kako jedno rađa drugo i pravi mostove, koristiš različite forme i načine izražavanja.

Kako je došlo do saradnje sa izdavačkom kućom Rende?

Nemanja: Petrov prijatelj Ilija Duni je Slađani prosledio Petrove pesme i kada ih je pročitala, iskazala je želju da ih izda. Pogodilo se da smo Petar i ja diskutovali kako bismo izdali zajedničku zbirku poezije, stoga je predložio Slađani da izda pesme obojice. I eto ga, desilo se.

Zašto je bajci došao kraj?

Petar : Prva ideja za ime je bila Zaboravljene stranice. U toku sređivanja knjige sa Slađanom iz izdavačke kuće Rende, Nemanja je odnekud izvukao frazu na ruskom I bajci je došao kraj. Ništa preterano romantično.

Povratak – Nemanja Ćirić

Jednoga dana
ta stvar
postaće normalna.
Pogled preko ramena u
daleka vremena, a onda:
Smejati se u nedogled
i plakati
i moliti
i kajati se
i sećati se
i pitati kako?
Prosto i lako.

Umirati – Petar Aleksić

Povreda
koja ne zna
šta da mi kaže
ćuteći
ne znajući
jela me je celog.

Ne rekosmo ni reč.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *