fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Ijan Kertis kao vanvremenska figura — promocija knjige Joy Division — Deo po deo

U okviru promocije govorili su Dragan Ambrozić, Jovan Ćulibrk i prevodilac knjige Matija Jovandić.

9. May 2019

Promocija novoobjavljene knjige „Joy Division — deo po deo” organizovana je od strane Kontrast izdavaštva u KC gradu.

U okviru promocije, koju je moderisala Milica Špadijer, govorili su muzički urednik Dragan Ambrozić, slavonski episkop Srpske pravoslavne crkve Jovan Ćulibrk i prevodilac knjige Matija Jovandić.

„Kada je počinjao da piše, otac mu se ubio. Ušao je u pank tražeći nešto novo. Družio se sa bendom Joy Division i dve godine kasnije doživeo da se njihov pevač ubije. Osim o bendu Joy Division, ova biografija je i o njemu”, rekao je o Morliju Dragan Ambrozić.

Istakao je i da su osamdesetih mediji bili zatvoreni i centralizovani, te da je jedini način za neko individualnije izražavanje bio da se napravi fanzin ili osnuje bend, te je tako nastao Joy Division i njemu srodni bendovi.

Govornici ovog panela u velikoj meri osvrnuli su se na to kakav je lični pečat ostavio Joy Division na njihovu generaciju i njih same.

Episkop Jovan Ćulibrk, koji je pisao pogovor za ovu knjigu, istakao je da je „Joy Division kao Dostojevski, jer možemo da pratimo njihov uticaj na žanr” i dodao da je činjenica da su imali velik uticaj na ljudske živote.

„Od kad sam čuo ‘Atmosphere’ moj život više nije bio isti”, rekao je Ćulibrk, a o pevaču ovog benda, Ijanu Kertisu, dodao: „Preuzeo je celokupan teret zapadnog sveta i to ga je slomilo”.

Prevodilac knjige Matija Jovandić vratio se na samu knjigu i sliku ovog benda danas, ističući da je Joy Division u Mančesteru sada neki vid turističke atrakcije, da se ovom bendu može prići sa različitih strana i da „svako od nas ima svoj Joy Division”, kao i da „ova knjiga govori o tome kako je pedeset posvećenika promenilo lice grada”.

Nakon što je Milica Špadijer za kraj pročitala odlomak iz knjige, prostora za eventualna pitanja publike nije bilo.

Nakon promocije, usledio je kratak koncert Joy Division tribute benda sačinjenog od članova Kontrast izdavaštva. Bend je bio izuzetno usviran i osvrnuo na nezaboravne pesme sastava kojem je bilo posvećeno ovo veče.

Što se tiče sveukupne atmosfere samog događaja, on definitivno nije bio organizovan kao književno veče — u smislu večeri u okviru publika sedi, lepo vidi ljude koji govore i na kraju diskutuje o onome što su rekli — već više kao slušanje priče o knjizi dok se čeka koncert.

Sa druge strane, imati koncert koncert u okviru promocije biografije benda je tako organska stavka, da bi bez muzičkog dela promocija možda bila i falična.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *