fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Inside Out 2 – psiho basna se nastavlja

Prvi deo je moderni klasik 21. veka, ali šta smo dobili nastavkom?

18. June 2024

Nastavci. Realno, kad kažemo nastavak filma, ma koliko želeli da budemo otvorenog uma, i željni toga da nas neko delo oduševi i razoruža, kada ulazimo u bioskop (ili se spremamo da strimujemo) da bismo uživali u nastavku nekog filma, realno je da očekujemo da će biti slabiji od svog prethodnika. Naravno, postoje sve one priče koje navijaju i igraju za tim da su Kum, Terminator i Hali Gali kompilacija mnogo bolji kao dvojka nego kao kec. Međutim, u današnjoj fabrici snova, iliti Holivudu, dvojka uglavnom označava način da se uzme još koja nula više na čeku na račun slične priče, poruke i sentimenta.

Na rahmetli sajtu tegla.rs sam nekad davno, 2015. godine, Piksarov crtani film Inside out proglasio za film godine. S obzirom na to da sam neko ko nije baš rad da gleda animirane filmove, te im dajem šansu jedom u deset godina, ovaj film o osećanjima jedne devojčice me je potpuno raspametio. Možda mi je tad bio samo iznenađenje za čula zbog svoje originalne dramaturgije i zapleta, ali reprizirao sam ga pre neki dan, i odgovorno tvrdim da je taj film klasik i jedan od boljih ostvarenja 21. veka.

Nakon Inside out, Piksar je olabavio svoju animatorsku ruku, pa smo o istom trošku dobili i druge psihološke filmove koji nemaju liju, zeku i medu kao glavne likove, već dušu ili periodni sistem elemenata. Ciljam, naravno, na filmove Soul i Elemental. Tako da se, nakon početne originalnosti, već vidi da postoji određena matrica po kojoj se prave filmovi u kom unutrašnji život uma dobija ljudske osobine (znači, kao neka psiho-basna).

Inside out 2 je u tom kontekstu onda bliži kraju ovog Piksarovog trenda nego njegovom početku, koji je bio njegov prethodni deo. U kecu smo gledali Radost, Tugu, Strah, Bes i Gadljivost, kao čovečuljke u glavi devojčice Rajli koji voze svemirski brod njenog mozga, u kom ona stvara sva ona lepa i ružna sećanja koja svi mi vučemo iz detinjstva. U filmu, Radost, koja je glavna, mora da shvati da, ma koliko ona želela da bude za kormilom, mora da pusti i druge da rukovode, jer se jedino tako postaje odrasla osoba, sa iskustvima i zdravim mentalnim sklopom. Kako kaže pesma – šaka suza, vrića smija.

U dvojci, Rajli je postala tinejdžerka, sve postaje komplikovanije i tragičnije, makar u njenoj glavi, a iz čista mira se pojavljuju i nova osećanja, koja ova naša stara nisu tražila. Tu su Anksioznost, Zavist, Sramota i Smor. Već u prvim minutima videćemo da nova četvorka i stara petorka ne mogu da funkcionišu zajedno. Rajli dolazi u kamp za hokejašice sa starim drugaricama koje su joj rekle da neće ići sa njom u novu srednju školu, ali će je i u kampu dočekati ekipa novih klinki.

Nova ekipa osećanja, predvođena Anksioznošću, želi da se Rajli dokazuje pred novim drugaricama rušeći celu svoju ličnost koju je napravila do tad, dok Radost i ostatak ekipe žele da bude sve kao pre. U tom sukobu, gledaćemo menjanje klinke, njene napade panike, Anksioznost i Zavist koje izbacuju staru ekipu u mali mozak, i njihov pokušaj da se vrate u kontrolnu sobu.

Inside out je postavio pravila i širinu granica koje ova priča može da ima, i to dvojka koristi da ponovo raširi dijapazon sumanutih preokreta koji u globalu i te kako imaju smisla, jer ipak se priča o mentalnom sklopu jedne male osobe. Iako, dok to radi, gubi bitne komponente – emociju i humor koje je kec odlikovao. U ovom delu nećete pronaći (ili makar ja nisam pronašao) te bitne komponente. Nema onog the momenta u filmu koji će ostati urezan u moždanu koru ili u srcu, ili ga barem nema u veličini Bing Bonga, lika kog pamtimo iz prvog filma. Čak i kad i Radost konačno dođe do prosvetljenja da ne može da pobedi Anksioznost, ta epifanija deluje kao prepisana
iz keca, bez tog potrebnog udarca u stomak.

Ceo doživljaj filma se može opisati u više puta ponovljenoj reči u ovom tekstu – nastavak. Priča je nastavila da ide, ali likovi i poenta tapkaju u mestu još od završetka prošlog dela. Sa jedne strane, to je veliki propust, jer tinejdž period daje baš veliki prostor za razvitak. Međutim, i ovakav kakav je, Inside out 2 pruža dovoljno zabave i uzbuđenja u svojih sat i po vremena. Ne manjka ni originalnih, ni intelektualnih opservacija i meta fora na račun psihologije. Samo kad dolazi nakon klasika kao što je kec, onda je razumljivo da ostavlja tugaljiv utisak.

Od glumaca koji su davali glas, Ejmi Poler je i dalje tu kao Radost, ali primetno je da više nisu tu Bil Hejder i Mindi Kejling, koji su u prošlom delu bili Strah i Gadljivost. Međutim, novi likovi, odnosno glasovi, čini se, uzimaju šou. Maja Hok dominira kao Anksioznost, dok je Ajo Edebiri Zavist. Tu su i Pol Volter Hauser i Adel Eksaršopulos, i taj tim, ma koliko pravio neprilike našim glavnim junacima, deluje svežije i smislenije.

Na kraju, možda se nije smelo dalje sa razvijanjem priče. Bez obzira na kompleksnost priče i emocija, ovo je i dalje crtani film na koji idu deca. Anksioznost, Zavist, Stid i Smor su mogli da naprave mnogo veće probleme od ovih, a onda to nekako ne bi moglo da se emituje deci, ma koliko ona bila napredna. Tako da je to još jedan od problema koji se javlja ako Piksar poželi da napravi treći ili četvrti deo, i ako nastavimo da pratimo odrastanje Rajli. Mislim, šta ćemo kad ode na koledž i proba amfetamine? Šta se onda dešava sa Radošću? Možda treba da
stanemo ovde, nakon dvojke.

Preporučeni tekstovi

40 godina davljenja

40 godina davljenja

Ovih dana slavimo bitan jubilej najbolje komedije strave i užasa sa ovih prostora – Davitelj protiv davitelja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *