fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Istraživanje bošnjačke zajednice u jugozapadnoj Srbiji

Novu virtuelnu izložbu donosi nam Vladimir Živojinović

26. January 2024

Ovaj serijal fotografija, a ujedno i jedan od skorijih projekata na kojima sam radio, bavi se istraživanjem i dokumentovanjem života bošnjačke zajednice, jedne od najvećih manjina u Srbiji, koja se pretežno nalazi u nerazvijenom južnom regionu. Pre par godina počeo sam da se zanimam za taj region koji je pun istorije i zanimljivih ljudi, i prosto sam želeo da počnem da istražujem o njihovoj zajednici, da isto tako prenesem kroz moje fotografije i njihov život, kroz različite primere.

Dokumentovanjem značajnih događaja, ljudi i mesta, ova serija fotografija pruža vizuelni zapis prošlosti i sadašnjosti zajednice na jedinstven način. Takođe, dokumentovanjem kulturnog nasleđa bošnjačke zajednice cilj mi je da na taj način doprinesem i očuvanju i dokumentovanju kulturnog nasleđa zajednice na jugu Srbije. Serija fotografija je nastala u pretežno bošnjačkim muslimanskim zajednicama u jugozapadnom regionu Srbije, uključujući gradove Novi Pazar, Sjenicu, Prijepolje i Tutin.

Vladimir Živojinović (1993) je dokumentarni fotograf iz Beograda. Njegov rad se fokusira na socijalne i istorijske teme na Balkanu u vidu dugoročnih projekata. Karijeru je započeo 2015. godine kao volonter u dnevnim novinama BLIC, a kasniju karijeru nastavio je sarađujući sa brojnim klijentima kao što su New York Times, Le Monde, ESPN, The Guardian, Der Spiegel, Liberation, British GK, UNDP, Evropska komisija, UNHCR, NBC news i Unicef. Između ostalih nagrada, bio je nacionalni pobednik kompanije Sony World Photography 2022. godine i dobitnik Gran prija za Serbian Press Photo 2021. i 2023. godine. Takođe je dobitnik Mentorske stipendije za dokumentarnu fotografiju 2022. godine Fondacije Vid.

Preporučeni tekstovi

Ogledala

Ogledala

U novoj virtelnoj izložbi predstavljamo odraze zabeležene korz objektiv Ive Pajković

Analogne beleške

Analogne beleške

U novoj virtuelnoj izložbi predstavljamo fotografije mladog autora Milana Stojkovića

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *