fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Izdvajamo sa FEST-a: 5 filmova sa snažnim ženskim likovima

Filmovi koje ne smete propustiti!

6. May 2021

Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST koji će, u organizaciji Centra Beogradskih festivala – CEBEF, biti održan od 7. do 16. maja 2021. godine na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano više od 70 filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina.

Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da, kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova sa snažnim ženskim likovima koje ne smete propustiti.

KAKO BITI DOBRA SUPRUGA

Režija: Martin Provost

Francuska, Belgija, 2020 / 109’

Program: Gala

Poleta i njen suprug duži niz godina vode školu za domaćinstvo. Njihova misija je da nauče tinejdžerke kako da postanu savršene domaćice u vreme kada se od žena očekivalo da budu podređene svojim muževima. Nakon iznenadne smrti supruga, Poleta otkriva da je škola pred bankrotom i da mora da preuzme svu odgovornost. Ali, dok su u toku pripreme za TV emisiju o takmičenju u domaćinstvu, ona i njeni studenti počinju da preispituju svoja uverenja jer su protesti širom Francuske u maju 1968. transformisali društvo oko sebe.

MAINSTREAM

Režija: Gia Coppola

SAD, 2020 / 95’

Program: FEST 49

Neposredno iznad Holivud bulevara živi Frenki, mlada žena u ranim dvadesetim koja želi da živi po svom. Suočavajući se sa smrću oca, ona želi da učini nešto značajno, ali nije sigurna na koji način i kako u svetu punom sadržaja i narcizma, u kojem nije lako „ne upoređivati se i ne očajavati”. Zaglavljena u baru kao barmen, zajedno sa najboljim prijateljem Džejkom, ona postavlja pitanje šta ljudi danas najviše cene? Poznanstvo sa misterioznim Linkom, čovekom koji živi život bez pravila, nadahnuće Frenki da snimi i postavi na internet njegove antimejnstrim pripovedi.

PROLEĆNA PESMA

Režija: Natalija Avramović

Srbija, 2021 / 72’

Program: FEST Fokus

Petra je mlada rediteljka, samohrana majka, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster. Posle venčanja prijateljice, dok leži gola na pesku, Petra prolazi kroz katarzu. Oslobađa se bola i leptir, koji je prati kroz čitav film, odlazi. Savest joj je oslobođena, spremna je da raširi krila.

ŽENA KOJA OBEĆAVA

Režija: Emerald Fennell

USA / SAD, 2020 / 113’

Program: Gala

Svi su govorili da je Kesi mlada žena koja obećava, dok nije došlo do misterioznog događaja koji je naglo preokrenuo njenu budućnost. Ali, ništa u njenom životu nije onakvo kakvim se čini: ona je vrlo pametna, lukava i noću vodi tajni, dvostruki život. Neočekivani susret pružiće Kesi novu šansu da ispravi prošlost.

Credit: Focus Features

ASISTENTKINJA

Režija: Kitty Green

SAD, 2019 / 87’

Program: Fest 49

Jedan dan u životu Džejn, tek diplomirane ambiciozne filmske producentkinje koja je pronašla posao iz snova kao asistentkinja moćnog biznismena u industriji zabave. Njen radni dan je sličan bilo kom danu nekog drugog asistenta – od kuvanja kafe i menjanja papira u kopir mašini, preko naručivanja ručka i organizovanja putovanja, do telefonskih poruka i upućivanja novih kolega. Dok Džejn sledi svoju svakodnevnu rutinu, ona postaje svesna zlostavljanja koje podmuklo boji svaki aspekt njenog radnog dana, kao i gomilanja poniženja protiv čega je rešila da zauzme stav kako bi otkrila pravu dubinu sistema u koji je ušla.

Više o programu pročitajte na: www.fest.rs

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *