fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Jan Fabr u Beogradu

Gostovanje Jana Fabra u Beogradu u februaru objedinjeno je otvaranjem izložbe, izvođenjem monodrame i objavljivanjem Fabrove treće knjige.
20. February 2020.

Gostovanje Jana Fabra u Beogradu u februaru objedinjeno je otvaranjem izložbe Praznik malih prijatelja” u petak 21. februara od 19h u Narodnom muzeju u Beogradu, izvođenjem monodrame „Noćni pisac“ u subotu 22. februara od 20h u Narodnom pozorištu i objavljivanjem Fabrove treće knjige „Noćni dnevnik 1992-1993“.

Jan Fabr uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene. Tražeći i uspostavljajući veze između različitih disciplina, otvara nove puteve i mogućnosti interpretacija u oblastima vizuelnih umetnosti, pozorišta i književnosti. Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama i u muzejima, kao što su Venecijanski bijenale, Dokumenta u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu, Luvr, Ermitaž.

Projekat koji obuhvata izložbu „Praznik malih prijatelja“, monodramu „Noćni pisac“ i objavljivanje treće knjige „Noćni dnevnik 1992-1993“, proistekao je iz dugogodišnje saradnje između Jana Fabra i Kulturnog centra Beograda, koja je započela 2011. godine njegovim učešćem na 52. Oktobarskom salonu. Prepoznavši ogroman entuzijazam, ljubav i posvećenost tima Oktobarskog salona, Fabr je odličio da kao svojevrsnu podršku pokloni svoj rad  „I’m a one man movement“. Ovim činom inicirao je ideju o pokretanju Kolekcije „Oktobarski salon“, ali i posredno uticao na odluke drugih umetnika koji su izlagali na pomenutim izložbama da učine isto.

Izložbu „Praznik malih prijatelja“ možete pogledati u Narodnom muzeju u Beogradu od 22. februara do 5. aprila 2020. godine. Ova izložba, čiji je kustos Joana De Vos, bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika. Proučavajući svet insekata, on je već tada počeo da stvara sopstveni mitski univerzum usresređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, koje važno mesto imaju i u pozorišnoj umetnosti koju stvara. Iako nije reč o izložbi najrecentnijih radova, ona je ključna za razumevanje ne samo savremenog vizuelnog stvaralaštva Fabra, već i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.

Slično entomologu, Fabr zapravo beleži, analizira i kometariše ljudske aktivnosti i emocije kroz seriju crteža, instalacija i skulptura „fantastičnih insekata“. Svojim velikim Pozorištem Paukovih glava sa pravim paukovima, simulira pozorište života, ali ne beleži ono što vidi kod svojih „malih prijatelja“, već u sebi traži slike koje nastaju, ostavljajući istu mogućnost i posmatraču. Glavni medij ostaje mašta. „Praznik malih prijatelja“ postaje „praznik čula“, a metamorfoza insekata postaje simbol ljudskog postojanja.

Izložba se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejem iz Beograda i Angelos studijom iz Antverpena.

Monodrama pod nazivom „Noćni pisac“ u režiji Jana Fabra, a izvođenju Slobodana Beštića, realizuje se na incijativu Kulturnog centra Beograda, a u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i pozorišnom trupom Trublejn iz Antverpena.

U ediciji Kulturnog centra Beograda „Sam(a) svoj pokret“ biće objavljena treća knjiga „Noćni dnevnik 1992-1998“ u prevodu Jelice Novaković Lopušine i ponovljena izdanja prethodno objavljenih knjiga „Noćni dnevnik 1978-1984“ i „Noćni dnevnik 1985-1991“.

 

Projekat se realizuje kroz saradnju između Kulturnog centra Beograda, Angelos studija, Narodnog muzeja u Beogradu, pozorišne trupe Trublejn i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Podrška: Grad Beograd-Sekretarijat za kulturu, Angelos studio, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *