fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Jazz, šljokice i anime: Sav sjaj Thundercat-a i njegove virtuoznosti na basu

Jedan od koncerata koji će postati deo istorije slovenačke koncertne scene

22. June 2022

U petak, 17. juna u (sada već) kultnom art prostoru Kino Šiška u Ljubljani američki muzičar Stephen Lee Bruner, poznatiji kao Thundercat održao je koncert. Bio mu je to prvi nastup u Sloveniji, i kao što se dalo očekivati, nije omanuo na onom šljokičastom basu od šest žica. Dapače.

Na koncertu gde je publiku činilo više od 1000 ljudi evidentan je bio kvalitet njegove izvedbe, posvećenost i njegova udubljenost u instrument.

Ovaj dvostruki Grammy dobitnik karijeru je započeo u crossover trash bendu Suicidal Tendencies, i do sada broji ukupno pet solo albuma. Bio je i prateći član na turnejama muzičara kao što su Earl Sweatshirt, Mac Demarco i Anderson Paak. Takođe je sarađivao i sa Kendrick Lamar-om na njegovom albumu To Pimp A Butterfly.

Stoga ne treba da iznenađuje što je svirao autorski jazz/funky/fusion na svom basu oslikanom anime motivom, kao da je najlakša stvar na svetu. Toliko to nonšalantno radi, da se čini da će poleteti. Nekako je u metaforičkom bestežinskom stanju sa tim instrumentom, što govori u prilog tome da je maltene postao sinonim za moderan bas zvuk. Njegov glas jednak je studijskom, a bend koji ga je pratio je jednako pro, kao i on – klavijaturista i bubnjar. Dosta su improvizovali, ali je opet i to teklo smooth, kao što je to uglavnom slučaj kada je reč o profesionalnim muzičarima.

Pretežno je svirao stvari sa poslednjeg albuma, ali i dobro poznate hitove. Publika se njihala, koliko već mogu da se njišu uz acid/jazz/fusion/crossover svega, a Stephen je bio dobro raspoložen. Sa svojim žutim dredovima i u trenerci, izrazito harizmatičan, animirao je publiku, što mu nekako i prirodno leži, jer pored sviranja, pevanja i pisanja muzike, on i glumi. Napravio je i intiman momenat kada je pozvao na sveukupnu odgovornost konzumiranja alkohola, jer i sam već neko vreme ne pije i ne konzumira drogu, ponajviše zbog tragičnog predoziranja njegovog bliskog prijatelja.

Ukoliko budete u prilici da čujete ovu ‘munjevitu mačku’ nekada live, obavezno to uradite!

Fotografije: Nejc Ketiš

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *