fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Jubilej Mikser festivala

Slogan ovogodišnjeg jubilarnog Mikser festivala nosi naziv „Cirkuliši".
Piše: Marija Milić

27. May 2019

Jubilarno deseto izdanje Mikser festivala otvoreno je u petak 24. maja u Muzeju nauke i tehnike, na Donjem Dorćolu. Slogan ovogodišnjeg festivala nosi naziv „Cirkuliši“ i trajalo je do 26. maja.

Festival se posle godinu dana ponovo vratio na regionalnu scenu. Bio je posvećen temama održivog razvoja i cirkularnoj ekonomiji. Cilj festivala je bio da se mladim umetnicima obezbedi prostor da se kreativno izraze i daju svoj doprinos u kreiranju rešenja za svoju okolinu.

U okviru festivala organizovano je 9 programskih celina koje su se nalazile na više različitih lokacija Donjeg Dorćola. Među njima su bile međunarodna konferencija „Shift“ , Dizajn zona, CirculArt, „Innovation Expo“, Edu zona, Mikser kid hub, Kino mikser, Hrana 2.0 i muzička zona na otvorenoj sceni Dorćol Platza.

Autor i glavni kustos izložbe „Black Box“, prof. Marko Lađušić na ovogodišnjem otvaranju izložbe pozdravio je sve posetioce i učesnike festivala. U uvodnom delu govorio je o realizaciji samog festivala, objasnio zašto ovogodišnja izložba nosi naziv „Mrtva priroda“ i predočio njegovo viđenje celog projekta : „Platforma Black Box je nastala pre 6 godina, orijentisana je pre svega ka mladima. Većina ovih umetnika prvi put izlaže, veoma je heterogena ekipa ali sa određenom idejom. Mogu reći da smo neka ideološka koncepcija gde se borimo protiv stereotipa. Ponosan sam na to što imamo puno ljudi iz sveta dizajna i arhitekture, ali imamo ljude i sa medicinskog fakulteta, filološkog, filozofskog i drugih.“

Ovogodišnja tema Black Box-a, jednog od devet festivalskih celina je „Mrtva priroda“. Mladim umetnicima daje priliku da iskažu svoje viđenje teme na najkreativniji način, prikazanu uz pomoć crne kutije dimenzija 60x60x60 ostavljajući im slobodu da izraze svoje misli i stavove o zadatoj temi.

„Prosto smo svesni gde živimo, mislim da je krajnje vreme da se reaguje.“ dodaje Lađušić.

Šta o ovogodišnjoj temi misle učesnici festivala i na koji način su prezentovali sopstveno viđenje iste.  

„Želeo bih da budemo više svesni, načina na koji utičemo na životnu sredinu.“, kaže Branko Milošević, učesnik festivala, koji je svoj projekat realizovao na sledeći način, „Ovo je bio moj dugogodišnji televizor, deset godina sam ga imao, onda sam hteo da ga bacim, umesto da ga bacim, video sa prijavu za Black Box i rešio da probam da ga iskoristim. To jest, ajde da probam da iskoristim tri stvari koje umiru i da stvorim jednu koja će služiti nekoj koristi.“

„Ovogodišnja tema mi je bila interesantna, to je bio razlog da se prijavim za takmičenje. Poklapala se i sa onim što sam već radila. Mislim da je dobro da postoje ovakve stvari kod nas, jer ih nema puno. Zapravo ih skoro uopšte nema.“, zaključuje Marija Kojić, učesnica festivala.

Mikser festival sa više od 500 učesnika pružio je priliku studentima, mladim talentima kao i posetiocima festivala da učestvuju u brojnim edukativnim konferencijama na kojima su prisustvovali umetnici, dizajneri, ekolozi, IT stručnjaci. Kao i da se bliže upoznaju sa samom temom ovogodišnjeg Mikser-a.

Preporučeni tekstovi

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *