fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Kako je ranije fudbal izgledao drugačije

Frizure, dresovi, kopačke, ponašanje na terenu, sve je to nekad bilo perfidnije, lukavije, grublje a ujedno, ako mogu da primetim, ovako laički - i bolje

10. July 2024

Sigurno nisam prva osoba na svetu koja izgovara magičnu rečenicu – nekad je fudbal bio bolji. Da, drugi će vam pričati o taktici, o lepoti igre, o trčanju (ili nedostatku istog). Ja ću se zadržati na onim drugim, sporednim rukavcima ovog sporta, koji su ga ulepšavali time što su sami fudbaleri bili apsolutno odsečeni od bilo kakve estetike poznate normalnom ljudskom oku.

Još uvek traje Evropsko prvenstvo u fudbalu, i sad ulazimo u onu dosadnu fazu poslednjih utakmica kad svi postavljaju taktike u kojima jedva da ima golova, i svi se bore i biju za svaki pedalj terena. Sa druge strane, igrači koji su na terenu imaju ugovore sa poznatim modnim kućama. Dešava se da fudbaleri kao što je Mbape polome nos, i već sutra dobiju high fashion masku za glavu. Niko od ovih fudbalera u polufinalu ne izgleda kao da bi mogao da popuši paklu cigara i da izađe i bude najbolji na terenu. A i kad izađe takav, bilo bi sjajno ako bi mogao da ima najužasniju frizuru na svetu, koju bi samo najhrabriji Romi smeli da usvoje i nose u svakodnevnom životu. E, to fali današnjem fudbalu!

Prethodna evropska i svetska prvenstva su nam donosila neke od sjajnih izgleda i ponašanja igrača na terenu zbog kojih smo i zavoleli ovaj sport, za razliku od ovih danas u kojima za 120 minuta ne padne nijedan gol.

Plavi Rumuni

Rumuni su se vratili nakon nekoliko decenija pauze, i zasijali tu i tamo na ovom Evropskom prvenstvu, ali svi ipak pamtimo 1998. i Svetsko u Francuskoj, kad je cela ekipa rešila da se ofarba u žuto, tj. u plavo. Iz današnje perspektive kad mnogi poznati fudbaleri (i muškarci) izbeljuju svoju kosu, možda to i ne zvuči tako čudno, ali verujte, ’98, i to kad ekipa dolazi iz Rumunije, sve deluje kao neki vic ili kazna. A u stvari je bila opklada. Ekipa se kladila sa trenerom da će uzeti šest poena u prve dve utakmice, i ako to urade, svi će se ofarbati u žuto. I tako i bi. Mesi se farbao, kao i Nejmar, ali te lepe latino glave mogu štošta da rade na sebi. Naše balkanske kad to urade, odaju utisak prodavaca Marlboroa na Adi Ciganliji. Posle svega, ostaju fotke Rumuna da nas podsećaju tako plavi i naslagani kao da su izašli iz spota The Real Slim Shady od Eminema.

Trifon Ivanov

Kad smo već kod komšija, i Bugari vuka za trku imaju. Bugarski vuk, Trifon Ivanov, neretko je proglašavan za najružnijeg fudbalera koji je kročio na fudbalski teren. Sve tu je bilo pogrešno, od izgleda, stava, do frizure ali i fudbalskih poteza. Pa ipak, bio je deo veličanstvene bugarske ekipe koja je 1994. bila četvrta na svetu. Sa njihovim uspesima je i njegova lepota odskočila u prvi plan.

Šišanje na Ronaldo

Pravi Ronaldo, Zuba Ronaldo, Ronaldo de Lima, kako god hoćete da ga zovete, u svom prajmu je bio verovatno najbolji fudbaler ikada. Ipak, nakon prajma, nije mu se uvek igralo, kasnije je i kuburio sa povredama, ali i sa viškom kila gotovo celog života. I takav, buckast, je umeo da sakrije loptu od svih. Ipak, nećemo o tome, već o onoj najužasnijoj, a samim tim i najcarskijoj, frizuri ikada. Te 2002. njegov klinac je gledao fubal na TV-u, video Roberta Karlosa na terenu i rekao „tata”, zato što je i levi bek Brazila bio ošišan na keca, kao i Ronaldo. Ovaj je onda shvatio da mora da se menja i rešio je da ostavi „šiške”, odnosno da na vrhu čela u polukrugu bude ošišan na dvojku, dok je kec bio ostatak glave. Blago rečeno užas, ali mu to nije smetalo da trpa golove na tom prvenstvu. Nakon tog leta, mnogi hrabri dečaci su se tako ošišali, i niko nije smeo ništa da im kaže jer smo ih se malo i plašili.

Bađov repić

Hrvati su za popularnu frizuru mulet govorili fudbalerka. Nju je odlikovao onaj opis business in the front, party in the back. Roberto Bađo nije imao mulet, ali ovaj opis je mogao da se koristi i za njegovu kultnu frizuru iz ’94. sa Svetskog u Americi, kad je napred izgledao kao fino sređen mladić, koji btw vodi Italiju do finala svojim golovima i potezima, a pozadi mu je vezan repić koji nikako ne stoji i koji landara preko natpisa na leđima. Taj repić će ostati urezan u pamćenje svima koji su gledali Bađova leđa dok maši odlučujući penal zbog kog Italija gubi finale.

Afrički dresovi

Evropska prvenstva ne volim iz prostog razloga – nema Afrikanaca. Afričke ekipe sa sobom donesu ludilo u igri, ali i u izgledu. Nigerijski dresovi svakog prvenstva bi imali taj ulični šarm i realnu opasnost da vam se toliko svide da biste odvojili nekoliko stotina evra, kupili jedan, i počeli tako da se oblačite kad idete na rejv. Sa druge strane, Kamerunci imaju problem da su više puta uspevali da imaju čudno loše dresove. One 2010, kad se Svetsko prvenstvo igralo na njihovom kontinentu, probali su da proguraju da budu bez rukava koje im FIFA ipak nije dozvolila. Ali još gori su bili na AFCON-u 2004. kad je postojala osnovana sumnja da su obukli onesies iliti dres iz jednog dela, tj. spojene šorts i majicu. Makar je tako delovalo.

Horhe Kampos

Jedan od najlegendarnijih golmana svih vremena je Meksikanac Horhe Kampos koji je pored odbrana umeo i da povede loptu napred u napad. Međutim, pamtimo ga i po tome što je sam dizajnirao svoje dresove koji su uvek bili upadljivo šareni, puni boja i jako flambojantni. Nešto u čemu teško da možete da zamislite i svog gej prijatelja, a kamoli fudbalera na terenu.

Linekerova dva dinara druže na terenu

Dok traje ovo Evropsko prvenstvo, prvi favoriti za osvajanje – Englezi, i dalje su u igri i igraju najružniji fudbal od kog pada glava od dosade nakon 20 minuta. Ali nekad sa Englezima nije bilo tako. Da, fudbal im je često bio ružan, ali su zato uvek imali kontigent ludaka na terenu koji je spreman da uradi svašta. Od toga da se pobije, do toga da odradi veliku nuždu na terenu i da ih niko ne provali, kao što je to uradio Geri Lineker 1990. na Svetskom u Italiji. Štaviše, da se on toliko nije hvalio time, niko verovatno za to ne bi ni znao.

Utisak koji nije na listi:

Ovo malo i jeste ova tema, a malo i nije. Moj prijatelj i bivši saradnik sa rahmetli sajta tegla.rs Grajan Šokros (zapratite njegov TikTok, mnogo smislenije, bolje i razumnije priča o sportu tamo od mene), dotakao se nas, Srbije, našeg fudbala, naših dresova, ali i gubljenja samog identiteta unutar promene boja.

Interesantna teorija koju podržavam, jer mi je zabavnije da verujem u ovakve stvari, nego u to da smo gomila netalentovnih raspadača koji samo čekaju da sudija odsvira kraj, pa da krenu da zaskaču jedni drugima žene.

 

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *