fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Koordinantni sistem konfuzije: Hari Poteri i Nove godine

Stiže i taj period godine - ruska salata, Hari Poter i brižljivo podmetanje ćebeta pod stopala. Da slučajno ne uđe hladnoća.

11. December 2020

Ne znam ko je i kada povezao moju omiljenu sagu sa periodom praznika, ali hvala mu na tome. Razni kanali već godinama unazad nude opciju bindžovanja svih osam delova. Možda zato što operateri pretpostavljaju da jedino tokom praznika imamo dovoljno vremena za (kada oduzmeš i sabereš sate) skoro celodnevno gledanje priče o dečaku koji je preživeo. Oni, kao ja, koji uporno gledaju filmove godinama unazad, razume se, znaju replike napamet. Neretko ih i izgovaraju imitirajući britanski naglasak, jer to je poseban gušt. Mislim, ko neće reći pottah svaki put kada Snejp presretne Harija na hodniku u Hogvortsu u sred noći.

Sećam se Božića pre petnaestak godina kada je objavljen treći ili četvrti deo knjige. Dobila sam na poklon jednu veliku svesku i nazvala je svojom knjgom čini. Prepisala sam sve koje pominju junaci i dodala još neke svoje koje bih izmišljala za različite potrebe. Jedna bi mi rešila sve zadatke iz matematike, druga spremila sendvič, treća pomirila sa najboljom drugaricom kada se posvađamo oko čega se već svađaju desetogodišnjakinje, četvrta bi produžila leto da traje cele godine. Čekala sam pismo iz Hogvortsa duže nego što smem da priznam. Baš bi bilo zabavno da sam pisala Dambldoru ljuta, kao Petunija, jer sam običan normalac koji ne kapira matiš, lenj je za pravljenje sendviča, svađa se sa drugaricom i tužan je kad se vrati sa mora. Ipak, najbolji prijatelji su mi za osamnaesti rođendan u sanduče ubacili pismo iz Hogvortsa, jer to su najbolji prijatelji. Još jedno pismo me je, od bivšeg momka, dočekalo u nedelju ujutru u sandučetu, jer zna se – normalci ne dobijaju poštu nedeljom.

Elem, Hari Poter je došao na red i ovog decembra. Već godinama, tokom gledanja, uhvatim sebe kako vrtim Instagram u pojedinim delovima filma, ali neke ipak nikada ne propustim. Gledam u televizor kao da ne znam šta će se dogoditi u narednoj sekundi. U prvom delu je to kada se Hari, Ron i Hermiona zaglave u đavoljoj zamci, u drugom kada Filč pronađe skamenjenu Gospođu Noris i okrivljuje Harija, u trećem (mom zauvek omiljenom) kada se Hari šunja po Hogsmitu pod nevidljivim plaštom, u četvrtom zadatak na jezeru, u petom kada Fred i Džordž upadnu na ispit kod Ambridžove, u šestom kada Snejp prizna da je polukrvni princ, u sedmom animirana priča o tri brata i sukob MekGonagal i Snejpa u Velikoj sali. Jesam li vas izgubila sa ovim detaljima? Jesu li oni uopšte bitni? Naravno da jesu. Sve ih sada zna i moj momak koji je od filmova odustao kada je imao osam godina. Teatralno sam mu poslala poruku u kojoj piše da moramo da uradimo nešto što je meni jako važno. Ko zna na šta se pripremio kada sam mu saopštila da moramo da odgledamo svih osam delova. I gledali smo. I ipak mu se svidelo. Posebno šesti deo.

Znam, znam, nepodnošljivo je sa nama koji filmove o Hariju Poteru gledamo više puta godišnje i ako ste ih nekada videli, a posebno ako ne-daj-bože nikada niste. Ispričaćemo vam svaki fun fact, naglasiti gde se razilaze film i knjiga, šta je ostalo neobjašnjeno u filmu. Ljutito se pitati kako se to u trenutku u kom umire Belatriks Lestrejndž Voldemor nije našao pored i vrisnuo, kao u knjizi? Valjda su svi želeli to da vide, to je jedini put da je pokazao emociju prema nekome. Rasplakaćemo se u trenutku kada Smrtožderi sruše kuću Vizlijevih i nasmejati Ronovim facama kada ga spopadaju pauci u drugom delu. Svake godine isto. Uz neizostavnu rusku salatu.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *