fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kreni – Promeni pokrenuo peticiju za smenjenje PDV-a na menstrualne proizvode

Do sada je prikupljeno više od 45.000 potpisa građana

28. April 2023

Pokret Kreni-Promeni pre tri dana pokrenuo je peticiju kojom se traži smanjenje PDV-a na proizvode za menstrualnu higijenu. Peticiju je do sada potpisalo više od 45.000 ljudi.

U Srbiji porez na menstrualne proizvode trenutno iznosi 20%, što je, primera radi, više nego za dnevne novine, usluge smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, ali i više nego za usluge koje se naplaćuju putem ulaznica za bioskop i pozorište.

Kako menstuacija nije izbor već fiziološka potreba, ova inicijativa podstaknuta je upravo time, jer usled velike stope poreza, a samim time, i visoke cene menstrualnih proizvoda dolazi do takozvanog siromaštva tokom ciklusa.

Siromaštvo tokom ciklusa podrazumeva da žene sa niskim primanjma ne mogu da priušte proizvode koji se koriste i neophodni su tokom menstrualnog ciklusa. O ovoj temi se već godinama polemiše, a u mnogim državama se i radi na unapređenju menstrualne higijene, na razne načine.

Kako se navodi u peticiji, Irska, Australija, Kanada, Indija, Velika Britanija i mnoge afričke zemlje ne oporezuju proizvode za menstrualnu higijenu.

„Nemačka je 2019. godine smanjila stopu PDV-a sa 19% na 7% tako što je reklasifikovala proizvode za menstrualnu higijenu u ,,neophodne”. U Hrvatskoj je početkom 2022. godine PDV na menstrualne potrepštine smanjen sa 26% na 13%, a u toku je borba za smanjenje poreza na 5%.“, navode iz Kreni – Promeni.

Podsetimo, Škotska je 15. avgusta prošle godine postala prva zemlja koja je usvojila zakon kojim higijenski ulošci i tamponi postaju besplatni za sve, o čemu smo pisali u tekstu.

U Srbiji postoje brojne mikro inicijative koje su osvestile ovaj problem, jedna od njih je i Ženska inicijativa je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu koja je pokrenula akciju postavljanja besplatnih uložaka u toalete unutar fakulteta. Karlovačka gimnazija je prva srednja škola u Srbiji kojoj su uvedeni besplatni i svima dostupni higijenske uloške, o čemu smo takođe pisali.

Ovakve inicijative predstavljaju veliki i važan pomak u našem društvu, ali se i dalje u ovoj sferi promene iniciraju od strane aktivnih pojedinaca ili udruženja koji ove iskorake često izbore samostalno i bez mnogo podrške institucija.

Ispred pokreta Kreni-Promeni pozvali su vlast da prepoznaju bitnost ove teme, podrže porodične budžete i reproduktivno zdravlje žena, i pokažu solidarnost, brigu i podršku za naš nežniji pol.

„Potpisivanjem ove peticije dajete svoj glas da menstruacija ne bude luksuz i da ulošci, tamponi i menstrualne čašice budu oporezivani najnižom stopom oporezivanja u Republici Srbiji od 10% . Ovo je potreba koja je mnogima u našoj zemlji i dalje nedostupna”, ističu iz pokreta Kreni-Promeni.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *