fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu /1.4 – 7.4/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
1. April 2024.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 1. april

Lufthansa x АЛЕМБИК @Jugošped

Lufthansa x АЛЕМБИК u Jugošpedu ovog ponedeljka od 20h. Ulaz: 700 dinara.

The Big Lebowski @Bife Ventil

Ovog ponedeljka u Bife Ventilu projekcija filma The Big Lebowski od 18:30h.

Utorak, 2. april

Who framed Roger Rabbit @Bife Ventil

Who Framed Roger Rabbit je američki igrano-animirani film iz 1988. godine. Po žanru mešavina komedije i misterije, film je temeljen na knjizi Ko je cenzurisao Zeku Rodžera? Garija K. Vulfa. Radnja je smeštena u Holivud 1947. godine, gde zajedno žive crtani likovi i ljudi. Film prati detektiva Edija Valijanta, koji ima zadatak da oslobodi krivice crtanog lika Zeku Rodžera, kom je smešteno ubistvo vlasnika kompanije Acme Corporation.

Emigranti @KPGT

U novogodišnjoj noći dva čoveka: emigranti ili imigranti, robijaši ili azilanti, begunci ili vagabundi. Svejedno. I tamo i ovde i kod njih i kod nas i onda i sada. Svuda je isto: kako bi rekao Žan Pol Sartr – PAKAO TO SU DRUGI. Ima li izlaza? Ako je egzistencija prethodnica esencije,
onda izlaza nema ni za Asanža, ni za Mrožekove tužne klovnove. Ako ikada esencija prestigne egzistenciju, moći ćemo da, bar u simboličkoj ravni, prihvatimo nekako i nevoljno jad i bedu ljudske sudbine u dijalektičkom sporu slobode i nužnosti.

Igraju: Stefan Jugović i Luka Pavlović
Režija: Dijana Bešlin

Sreda, 3. april

Guadalupe Plata @Anti Shop Elektropionir

Andaluzijski trio Guadalupe Plata objavljuje i nastupa poslednjih petnaestak godina. Snimili su 6 albuma, pregršt singlova, a pre tri godine izdali su i LP sa Mikeom Edisonom, garažnom legendom iz 80-tih (nekada bubnjar The Raunch Hands, a danas rokenrol publicista).
Iskusnom uhu dovoljno je par slušanja da prepozna karakterističan zvuk benda. Iako iz njihovih pesama pršte uticaji koji idu od lokalnog flamenko nasleđa, preko blues legendi kao što su Hound Dog Taylor, John Lee Hooker i Skip James, te Rya Coodera, Marca Ribota, Captaina Beefhearta, špageti vesterna pa do The Gun Club, sam zvuk Guadalupe Plata je svež, nov i krajnje autentičan.

Ulaznice su u pretprodaji @ Pub Brod i Dnevni Chillton po sledećim etapama: do 31. marta 1500 din, od 1. aprila 2000 din i na dan koncerta 2500 din.

Fish in Oil i Jelena Popržan @Dom kulture Studentski grad

Fish in Oil, možda najtraženiji beogradski bend i Jelena Popržan, jedna od najsvestranijih muzičarki austrijske scene, obeležavaju petogodišnju saradnju koja je počela spontanim zajedničkim nastupom na festivalu Jazziré u Subotici.

Fish in Oil je eklektična muzika inspirisana Pankom, Fri Džezom, filmskom muzikom, bluzom … Svojoj klasičnoj postavi električne gitare (Braca), basa (Bane), bubnja (Fedja) i udaraljki (Šojka) uz saksofone (Rastko i Biber) ovog puta uključuju violu i glas (Jelena) čija se boja, intenzitet i karakter iznenađujuće transformiraju i uklapaju u raznovrstan repertoar benda.

Jedinstvenim spojem senzibiliteta muzičara koji zajednički oblikuju autorske teme Bratislava Radovanovića nastaju muzičke priče koje publiku nepretenciozno odvode u imaginativne zvučne predele u kojima je sve moguće, a iz njih izlaze pod pozitivnim naponom emocija i nabubrelog racija.

Sastav:

Jelena Popržan – viola, vokal
Bratislav Radovanović – el. gitara
Rastko Uzunović – tenor saksofon
Djordje Kujundzic – saksofoni
Branislav Radojković – kontrabas, el. bas gitara
Fedja Franklin – bubnjevi
Aleksandar Radojicic – udaraljke.

Četvrtak, 4. april

Ida Prester @Dom omladine Beograda

Ida Prester proslavlja 20 godina karijere na koncertu u BeograduRegionalna indie pop ikona, umetnica Ida Prester, obeležiće 20 godina svoje muzičke karijere u četvrtak 4. aprila i petak 5. aprila koncertom u Domu omladine Beograda. U okviru ovog nastupa, Ida će promovisati svoj prvi solo album „Sad“, uz pratnju benda i dugogodišnje prijateljice i saradnice Petre Cigoj. Kao predgrupa na beogradskom koncertu nastupiće novo lice domaće alternativne scene ZHIVA.


Na proslavi ovog značajnog jubileja, Ida će zajedno sa svojim fanovima u glas pevati stare Lollobrigida hitove „Volim te“, „Sutra“, „Bivša cura“ i „Party“, kao i nove pesme sa svog solo albuma, među kojima su i dobro poznate „Minuta“, „Dodir“, „Kvar“, „Sad“ i „70“.Ulaznice su u prodaji na Blagajni Doma Omladine Beograda i online na efinity.rs po promo ceni od 1800 dinara za prvih sto ulaznica nako ćega će cena ulaznica iznositi 2000 dinara, a pred koncert 2500 dinara. Broj promo ulaznica je ograničen. KONCERT 5. APRILA JE RASPRODAT U PRODAJI SU ULAZNICE ZA 4. APRIL!

29. Međunarodni sajam hortikulture @Beogradski sajam

“Bašta u srcu grada” sinonim je za Međunarodni sajam hortikulture – Beoplantfair. Ovu najšarmantniju, najmirisniju i najšareniju manifestaciju Beogradskog sajma tradicionalno obogaćuju dve velike tematske izložbe – Izložba lekovitog bilja i preparata od meda “Darovi prirode” i Izložba baštenskih i parkovskih mašina Motoplantexpo. Izlagači iz zemlje i inostranstva predstavljaju sve oblasti hortikulture – uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj i održavanje zelenih površina, pejzažnu arhitekturu.

Alice in the Cities (1974) @Jugoslovenska kinoteka

Alice u gradovima je zapadnonemački crno-bijeli igrani film snimljen 1974. godine u režiji Vima Vendersa. Po žanru je film ceste, a protagonista je novinar kome na njujorškom aeodromu Lisa, žena koju je slučajno upoznao, ostavi na čuvanje svoju kćer Alice i zamoli da je odvede u Amsterdam.

Petak, 5. april

Izložba HOUSE WHERE NOONE’S DIED @Kvaka 22

Izložba “HOUSE WHERE NOONE’S DIED” umetnika Nikole Radosavljevića, u petak, 5. aprila u 19h.

Prema budističkim učenjima koja prenose legendu o Kisi Gotami (Kisa Gotami) postoji određena doza utopijske misli u istočnjačkom verovanju da je smrt, i gubitak koji usleđuje nakon nje, utešna i neophodna. Kroz ovo kratko budističko predanje, Kisa nas svojim postupcima suočava sa neizbežnim i primarnim instinktom čoveka da prihvati krajnosti jednog životnog ciklusa, ma koliko oni bili duboki u svom bolu ili široki u svom dometu. Legenda prati razvojni put roditelja koji je upravo izgubio svoje dete, kako u velikoj žalosti od spiritualnog vođe potražuje pomoć. Pripovedač nas vodi na putovanje zajedno sa Kisom, kako bi razmotrili sopstveno shvatanje gubitka, ali i odnos prema velikim prirodnim silama koje balansiraju između života i smrti.

Esa, Nevena Jeremić, Little Lu @Karmakoma

Esa, Little Lu i Nevena Jeremić ovog petka u Karmakomi.

FC Apatride UTD @Kvaka 22

FC Apatride UTD, petak 5. april, uživo u klubu Kvaka 22, u Beogradu. Podrška DJ U-Rosh. Cena karte 700 dinara u pretprodaji, 800 dinara na ulazu.

White City Soul @Dabadu

White City Soul po prvi put kao kolektiv u Dabaduu.

Cosmic G, Crisco (DK), Nemax (DJ set) @KC Grad

Subota, 6. april

Donato Dozzy, Sascha Mambo, Regen @Karmakoma

Lucy Kruger and The lost Boys @Karmakoma

Lucy Kruger & The Lost Boys — art-pop/nežan noise bend iz Berlina nastupiće u Beogradu! Sa solistom Lucy Kruger, rođenoj u Južnoj Africi, bend stvara intenzivnu muziku punu atmosfere. Lucy ima talenat za očaravajuću muziku – njena umetnost pada negde u izmaglicu, obuhvatajući alternativu, indi folk, ambijent i dream pop. Ona je bila izabrana da bude deo Keychange inicijative, globalne mreže i pokreta koji radi na rodnoj ravnopravnosti u muzičkoj industriji.

Belorukov / Čurčić / Tasić + Đelić / Stričević @KC Živa

Belorukov / Čurčić / Tasić

Novosadski trio razvija klasičnu instrumentalnu kombinaciju saksofon-bas-bubnjevi uz izvesne promene u pristupu instrumentima. Saksofon sa proširenim tehnikama, bas sa pedal efektima i svedeni bubnjevi su u kontekstu slobodne improvizacije sa elementima ambijentalne, redukcionističke i groove muzike.

Đelić / Stričević

Zemunski duo sastavljen od Vukašina Đelića (Dol) i Marka Stričevića (Džezbollah), koji su zajedno umešani i u Katastar triu, vraća se u neobičnom za sebe improvizaciono formatu, u kom će prvi deo seta posvetiti gitarskom prepucavanju, a drugi klasičnom dvojcu – gitara bubanj.

Ana Ćurčin trio @Kuća umetnica

Koncert neformalnog trija okupljenog oko Ane Ćurčin i njenih pesama, koji je već par puta nastupao pod radnim imenom “Tri lepe”: Ana Ćurčin, Ana Protulipac i Milena Jančurić sviraće za vas nove stare i nove pesme iz Anine karijere, uz poneko iznenađenje. Mesto je Kuća umetnica – Gospodar Jevremova 25, vreme je 21h. Limitiran broj ulaznica u pretprodaji je kod nas u prostoru i možete ih kupiti od sutra (11- 22h na šanku) po ceni od 1000din ili na dan koncerta 1200din (ukoliko ih ostane).

Nedelja, 7. april

Mravinjak @KPGT

U zavetrini zataškavanja
Ako samo malo pomerimo smisao poznate uvodne rečenice Tolstojevog romana, dobićemo najkraći mogući sadržaj drame koji je čitalac upravo pročitao: Sve građanske porodice, spolja, liče jedna na drugu, svaka je, iznutra, nesrećna na svoj način“. I u porodici koju našoj pažnji nudi Vesna Janković, u svom „Mravinjaku“, sve je da ne može biti bolje. I mati se stara o svom mužu i porodu, i otac čita svoje poslepodnevne novine, i dve kćerke odrastaju lepe i odnegovane, i verenik je tu, mlad i uspešan. Čak i stara hauzmajstorka je kakva valja da bude, brbljiva i radoznala i još malo „oriđinal“. Ali drama ne bi bila pisana, ili bi bila drugačije napisana, da u ovoj svakodnevici građanskog spokojstva ne drema sklupčana, tek što se nije probudila, zmija domaćeg razdora i nesreće… Vesna Janković zna taj svet i ume da nam ga pokaže u isti mah i jasno i rafinirano. U toj težnji da se u prividu stvari nađe pribežište i sastoji se ova drama i grešna krivica ovog sveta. Azili se provaljuju jedan po jedan. Uzalud se otac ogradio novinama, majka brigom, Olja ljubavlju i Ana žrtvom, pobeći neće…Ta priča nije „drama za čitanje“, svakim svojim retkom namenjena je sceni… Želim joj povoljan vetar scene i blagonaklono gledalište.
Borislav Mihajlović Mihiz 1976.


Reditelj: Vanja Vodeničarević
As. režije: Ana Cukić, Jovan Petrović
Scenograf: kolektiv
Kostimograf: kolektiv

Un chien andalou (1929) @Jugoslovenska kinoteka

Andaluski pas je francuski nemi nadrealistički kratki film iz 1928. godine. Tvorci filma su španski reditelj Luis Bunjuel i slikar Salvador Dali. Prvi put je prikazivan 1929. u Parizu. Jedan je od najpoznatijih nadrealističnih filmova francuske avangarde iz 20-ih godina 20. veka. U filmu igraju Simon Mareil i Pjer Batšef kao neimenovane ličnosti.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *