fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Kulturna dešavanja u gradu /13.11 – 19.11/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
13. November 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 13. novembar

ENTER SHIKARI in Belgrade @Dom omladine Beograda

ENTER SHIKARI — legendarni post-hardkor bend dolazi u Beogradu!

Nakon što su formirali bend 2003.godine u školi u svom rodnom gradu Sent Albans u UK, ENTER SHIKARI su do sada izdali 6 studijskih albuma, od kojih su svi debatovali sredinom nedelje na prvih 5 pozicija top liste najboljih albuma u Ujedinjenom Kraljestvu.

21. aprila 2023. godine, bend je izdao sedmi studijski album pod nazivom ‘A Kiss for The Whole World’ (Poljubac za ceo svet) — “manifest o širenju ljubavi i optimizma” — kako ga je nazvao Raši Šah iz Kleša.

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain @Bife Ventil

Ovog ponedeljak od 18:30h u Bife Ventilu biće održana projekcija filma Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain reditelja Jean-Pierre Jeunet.

Utorak, 14. novembar

Sedmi rođendan Radio Aparata @Sprat

Pod sloganom SEDAM GODINA VERNOSTI, radioAparat tokom novembra obeležava, nije valjda već! sedmi rođendan. Tim povodom lansiramo prvu crowd funding kampanju, jer je od suštinske važnosti za opstanak radija da postanemo samoodrživi, ali i da pokažemo da je taj model (barem delimičnog) finansiranja jednog medija u Srbiji ipak moguć. Dođite 14. novembra na druženje sa autorima i slušaocima emisija u klubu Sprat, biće tu i mali kulturno-umetnički program uz muziku naših emisija Disko buvljak i Groove Variations.

Liang Šeedži – instalacije u saradnji sa svilenim bubama @SKC

UTORAK, 13. NOVEMBAR u 19.00 VELIKA SALA SKC
Beograd, Kralja Milana 48
Ciklus: Umetnost i ekokritika
Tema: Liang Šeedži – instalacije u saradnji sa svilenim bubama
projekcije foto i video dokumentacije radova i njihova kontekstualizacija
Kroz radove Šeedžija vodi Stevan Vuković

Lian Šeedži stalno naglašava da su kineski izrazi za poeziju i svilu homonimni. Svojim radovima sa svilenim bubama, čijim gajenjem se decenijama bavi, on pokušava da to poveže, i to kao način mišljenja i materijal u kome se to (poetsko) mišljenje fiksira. U svojim radovima on postavlja samo okvire. Ostalo rade bube sa kojima specifičan odnos razvija još od 1988. Neki od procesa završe se tokom trajanja jednog izložbenog termina, ali većina radova ipak se generiše veoma sporo, godinama, čak decenijama, u specifičnom ritmu koji čini sastavni deo procesa. On tvrdi da se vremenom, kako bi na adekvatan način mogao da razume te procese, te da ih održava, podstiče i kanališe, on se u njih toliko uživeo da već neko vreme za sebe može da tvrdi kako je i sam svilena buba. Što se tiče rezultata tog procesa, ako se ne računaju materijalni objekti u čije strukture su se uplele niti svile, već čista produkcija rada svilenih buba, on tvrdi da je do sada već uzgojio blizu milion buba i da su one isplele niti dužine koja bi bila dovoljna da se deset puta obavije cela zemaljska kugla. 

Filmski utorak u Živi: Sklonišni specijal @KC Živa

Ovog utorka stručni saradnik neće biti gospodin Dimos, već gospodin kum Marko. Pripremio nam je sklonišni specijal: Atomski dokumentarac u atomskom skloništu!

Film prikazuje život u Americi pedesetih viđen kroz politizovanu prizmu nadmoći i pretnje nuklearnim oružjem.Jednom rečju, ovo je Dr. Strangelove ali ne kao igrani film, već kao skup stvarnih snimaka.

Sreda, 15. novembar

Promocija knjige Filipa Grujića: I onda opet, iz početka @Sprat

Mladi pisac Filip Grujić promovisaće svoju novu knjigu, u izdanju izdavačke kuće Booka, u sredu, 15. novembra, u Spratu.

Soup Activists (USA) // Disznótor (BGD) // džezbollah (BGD) @AKAB Okretnica

SYNTHS, PUNKS, PSYCHS==================
VRATA: 20:00
MUZ: 21:00
======================================

SOUP ACTIVISTS
(ST. LOUIS, USA)
synth-freak orkestar
https://soupactivists.bandcamp.com/…/medieval-soap-operas

DISZNÓTOR
(BEOGRAD)
hypno-punk disocijacija
https://disznotor.bandcamp.com/album/demo

DŽEZBOLLAH
(BEOGRAD)
psych-trip zveckanje
https://dzezbollah.bandcamp.com/album/liquidate-all-assets

Promocija knjige „Kronika sretnih trenutaka/Odlomci iz ludih osamdesetih” (Geopoetika) @Atelje 212

Uzbudljiva, setna i moćna, „Kronika sretnih trenutaka/Odlomci iz ludih osamdesetih” (Geopoetika, 2023), poznate rediteljke, teatrološkinje i književnice iz Zagreba Snježane Banović, imaće svoju beogradsku promociju u sredu, 15. novembra u 18h u Gornjem foajeu pozorišta Atelje 212 u Svetogorskoj 2.

Ne propustite priliku da čujete autorku, koja vas vodi na putovanje kroz lude i prelomne osamdesete. Ova knjiga lako od lične priče postaje hronika jednog vremena u zemlji koje više nema. Opisujući zvuke novog talasa, škripu pozorišnih dasaka, kao i celokupnu kulturu Zagreba i Jugoslavije osamdesetih godina prošlog veka, autorka čini ovu knjigu privlačnom za sve generacije, od bejbi bumera do generacije Z.

Četvrtak, 16. novembar

Anna vs June @Dim

Ana Papajoanu je grčka muzička producentkinja, pevačica i tekstopisac. Njene kompozicije kombinuju i balansiraju tradicionalno sa elektronskim zvucima eksperimentišući sa akustičnim instrumentima, analognim sintisajzerima, bubnj mašinama i obradom vokala.

Ulaz: 500 rsd

Izložba Još malo dobrih vesti @Kula

Projekt i izložba „Još malo dobrih vesti“ koji je nastao je u Rijeci tokom 2022. i 2023. godine dolazi u Beograd i radovi izabranih umetnika biće izloženi u galeriji Kula od 16. do 23. novembra. Izložba “Još malo dobrih vesti” tematski se fokusira na koncept negativne pristranosti medija, poznate kao “Bad News Bias”. Istraživanja su pokazala kako se češće naglašavaju “loše” vesti u poređenju s pozitivnim izveštavanjem. U današnjem društvu, u kome smo izloženi velikoj količini informacija, mediji imaju značajan uticaj na naše misli te ključnu ulogu u oblikovanju stavova i svakodnevnog života.

Fish in Oil @Strogi centar

Posle dužeg vremena ponovo u Strogom na gruv i radost, na džez i surf, na rok i bluz, jedinstveni i fantastični Fish In Oil. Ulaz 400din. (garderoba uračunata)

Petak, 17. novembar

Video igre i gejmifikacija stvarnosti @FMK

Predavanje i diskusija: VIDEO IGRE I GEJMIFIKACIJA STVARNOSTI
Gost: Alfi Baun, teoretičar medija i tehnologije, i autor knjige „Svet snova video igara“

Video igre na različite načine sve više postaju deo naše svakodnevice, što nas dovodi do pitanja: da li video igre simuliraju našu stvarnost ili naša stvarnost počinje da simulira virtuelni svet? Kakav potencijal nosi gejming industrija i na koji način ga osvestiti? Da li video igre imaju u sebi revolucionarni potencijal? Da li predstavljaju nevinu zabavu ili kapitalističko sredstvo za profit i kontrolu? O efektima koje nove tehnologije imaju na globalnu populaciju, o gejmifikaciji svega, kao i o tome kakva je to nadolazeća svest koju nam virtuelna stvarnost i igranje video igara prikazuju razgovaraćemo sa Alfijem Baunom, teoretičarem digitalne medijske kulture i tehnologije.

Petak, 17. novembar u 18h
Fakultet za medije i komunikacije,
Karađorđeva 65 (četvrti sprat, sala 401)

Cosmic G @20/44

Igor Radošević aka Cosmic G is a DJ and a producer from Belgrade, who describes his music as a combination of trance, house and 90s sounds, while his sets provide a sense of unpredictability, where the main focus is music.

His production is guided by diverse sounds, percussion and uncommon structures.

He has released on Haws, Snippets, Vakum, Goddezz, Neptune Discs, E&X, Commatrax, BinarySound and System 108.

Ljuljaj me nežno @New tekstil Dunavska 86

Svi ljudi koji su raspoloženi za poslednje djuskanje-ljuljanje spremite svoje cipele. Lokacija je New tekstil u Dunavskoj 86.

LINE UP
Talaz (Dj duo koji imaju live izvođenje na 4 decka uz flautu i bubnjeve)
White City Soul ekipa (Pavle i Šomi)

ЖИВА БЕНЕФИТ !! – KOPY KAT, DULENCE 913, NADYA SAMODUROVA, KOPRI, DŽEZBOLLAH DJ SET @KC Živa

Curice bez milicajaca, neprijatelji dobrotvori i prijatelji zlotvori! Dodjite da podržite ovo što radimo, cimamo se. Vi se iscimajte u petak, jer bez vaše dođnje džaba kosimo i piće nosimo i klonje dovodimo nadomak reda. Umetnici čije ste radove propustili da vidite, braća po Materijaršiji, i razna druga polubraća i kumčići su se već iscimali i poklonili ono što jedino vredi, svoja DELA. Reči ostaju da teku kao reka, a ja ću uz tanani žubor delom da podelim spremljeno i ono što je u procesu spremanja, navode organizatori.

KOPY KAT • fenomen, žena-lajka-kravica, glavni lik iz najgotivnije paralize sna ove sezone! retka prilika u svakom slučaju.
NADYA SAMODUROVA • najdraža gošća, muzički udarnik, lucidvoks, jedna od boljih.
KOPRI • dipak kopri, legendarni beogradski lekar vašeg srca i razmazivač vašeg uha. najozbiljnije ne znam nikoga ko pušta bolju muziku.
DZEZBOLLAH DJS • nisu više ni mladi, a već imaju dj verziju sebe.
DULENCE 913 • večiti domaćin još večitiji gost. prvi put zvanično u živi.
kabinet913 .org
ART PIJAC, TOMBOLA, PLES, RECITACIJE, BRKIĆ!

Subota, 18. novembar

Cory Henry – Operation Funk International Tour @Bitefartcafe

Ulaznice su dostupne na: https://tickets.rs/event/cory_henry_8930

Daliborovo Granje & Sharks, Snakes & Planes @Dorćol Platz

Druge večeri trećeg izdanja Rockam Dorćol festivala nastupiće idejni tvorci i domaćini festivala, Sharks, Snakes & Planes i Daliborovo Granje. U subotu, 18. novembra, Sharksi će proslaviti 10 godina od izlaska EP-ja ,,Nebeska mehanika”, a sa njima će drugo veče festivala obojiti koncertna atrakcija iz Čakovca – Daliborovo granje, inače ,,povratnici” u Dorćol Platz. Ovaj petočlani progresivni post rock bend iz Čakovca je zavidnu međunarodnu pažnju stekao po objavi drugog albuma „Hainin”, koji je putem švedskog YouTube kanala „Underrated Albums” u kratkom roku, sa više od milion pregleda, postao najslušaniji album u poslednjih deset godina otkako kanal promoviše skrivene EP i LP dragulje svetske muzičke scene.

WHITE CITY SOUL 6th B-DAY @Strogi centar

White City Soul kolektiv puni 6 godina! Pozivamo vas na podijum za igru jer u goste dolazi all-star ekipa u sastavu – Bege Fank, Iron, Timbe & Peppe. Dve bine, osam DJ-eva, gruv i eklekticno muzicko putovanje, to je ono sto vas ceka u subotu 18og novembra.

Nedelja, 19. novembar

Javno čitanje komada Dečaci neće nositi oružje Jelene Paligorić Sinkević @Malo pozorište Duško Radović

Praizvedba drame „Dečaci neće nositi oružje“ Jelene Paligorić Sinkević, iz 2019.godine, koja preispituje postojeći školski sistem i aktuelne roditeljske stilove i tematizuje vršnjačko nasilje, povezujući ga sa klimom u društvu koje se još uvek nije delimilitarizovalo i integrisalo nakon ratova iz devedesetih.
Komad javno čitaju glumice Malog pozorišta «Duško Radović », glumci Puls teatra Lazarevac i članice i članovi Dramskog studija Dve besne gliste i Seoskog kulturnog centra Markovac.
Muzička pedagaškinja: Vesna Stanojković
Režija: Anđelka Nikolić
Dizajn: Katarina Stanojlović
Produkcija: Seoski kulturni centar Markovac, Malo pozorište Duško Radović, Puls teatar Lazarevac.
Podrška: Rekonstrukcija ženski fond

Izložba SEASONS umetnice Ane Vukosavljević @dks.cah

Izložba “Seasons” biće održana u subota i nedelja 18. i 19. novembra u prostoru Dvorane kulturnog stana. Izložba predstavlja zbirku radova ilustratorke Ane Vukosavljević čiji se opus odlikuje dubokim snovima i jedinstvenim, živopisnim ilustracijama koje preplavljuju stvarnost. Njena umetnost oslikava život sanjara u realnosti, čime stvara radove koji su vedri, razigrani i živopisni. U današnjem vremenu, gde napetosti i izazovi oblikuju naš svakodnevni život, njen stvaralački univerzum postaje još neophodniji.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *