fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Kulturna dešavanja u gradu /13.5 – 19.5/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
13. May 2024.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 13. maj

True Romance @Bife Ventil

Projekcija filma True Romance ovog ponedeljka u Bife Ventilu.

Predstava Emigranti @KPGT

U novogodišnjoj noći dva čoveka: emigranti ili imigranti, robijaši ili azilanti, begunci ili vagabundi. Svejedno. I tamo i ovde i kod njih i kod nas i onda i sada. Svuda je isto: kako bi rekao Žan Pol Sartr – PAKAO TO SU DRUGI. Ima li izlaza? Ako je egzistencija prethodnica esencije, onda izlaza nema ni za Asanža, ni za Mrožekove tužne klovnove. Ako ikada esencija prestigne egzistenciju, moći ćemo da, bar u simboličkoj ravni, prihvatimo nekako i nevoljno jad i bedu ljudske sudbine u dijalektičkom sporu slobode i nužnosti.

Režija: Dijana Bešlin
Stefan Jugović i Luka Pavlović

Utorak, 14. maj

Aigel @Dorćol Platz

Honeycomb Live zajedno sa Connected Agency predstavljaju AIGEL — dvostruko viralna rusko-tatarska elektronska grupa sa koncertom u Dorćol Platzu 14 maja!

Elektronski duet AIGEL, koji kombinuje atmosfersku elektroniku Ilje Baramije, i svetle tekstove i hipnotički vokal Aigel Gaisine, dugo se povezivao pre svega sa pesmom „Татарин“ („Tatar”), koja je u 2017 doživela viralni uspeh i odmah dala bendu široku publiku.

Sada je očigledno da je upravo „Пыяла” („Staklo”), prelepa ritmička pesma sa figurativnim tekstovima, postala glavni hit benda i dovela ih je u najvišu ligu najpopularnijih streaming umetnika, pojaćavajući novi talas interesovanja za njihov rad koji je zahvatio publiku širom Evrope.

Predstava Psihoza 4.48 @KC Živa

Nakon velikog uspeha i osvajanja nagrade na prestižnom evropskom pozorišnom festivalu „Encounters” u Brnu, predstava „Psihoza u 4.48” se vraća u Beograd, i to u svom novom rekonceptualizovanom izdanju, posebno prilagođenom za KC Živu.

Stihovi Valtera Skota na filmu @SKC

Početak filma „Povratak u Zombilend“ Rubena Flajšera iz 2019. prati romantične heroje našeg doba u borbi protiv neljudskih bića, paćenu Metalikinom pesmom „Gospodar Lutaka“, koju posle brze pobede prati trijumfalni zvuk predsedničke himne, uz koju ekipa predvođena Vudrou Trejsi (Vudi) Harelsonom, u ulozi Talahasija, ulazi i nastanjuje se u Beloj kući, praznoj nakon zombi apokalipse koja se desila u prethodnom nastavku („Zombilend“, iz 2009.). Libreto za predsedničku himnu, čija ceremonijalna uloga je bila da slavi predsednike poput Džordža Vašingtona, u čiju slavu je prvi put izveden 1815, bio je preuzet iz narativne poeme „Dama sa jezera“ Valtera Skota, koja se u svoje vreme svrstavala među „osijanskih dela”, to jest pesme bazirane na nasleđu keltskog barda Osijana, a koje je, u stvari, formirao pesnik Džejms Mekferson krajem XVIII veka, predstavljajući ih kao „drevna predanja”. „Damu sa jezera“, koja se u štampi pojavila 1810, već sledeće godine je Robert Sidons preradio u pozorišnu predstavu, a 1928. je na osnovu nje snimljen i istoimeni nemi film, u režiji Džejmsa Ficpatrika. S druge strane, Đoakino Rosini je veoma brzo nakon pojavljivanja te pesme krenuo da piše operu, na libreto Andree Leona Totole koji je bio zasnovan na njenom francuskom prevodu, pre nego što se italijanski pojavio, i njena premijera se odigrala još 1819, da bi potom i Franc Šubert na osnovu nemačkog izdanja u prevodu Filipa Adama Štorka iz nje izvukao sedam pesama na osnovu kojih je sačinio svoj Opus 52, koji ga je prilično proslavio, i čiji su se segmenti kasnije koristili u mnogim filmovima, uključujući i Diznijevu“Fantaziju“ iz 1940. I druge Skotove pesme dobile su muzičke aranžmane, i potom i postale zvučna podloga filmova kao što je slučaj sa „Boni Dandi“ iz 1825, koja se pojavljuje u „Kradljivcima tela“ Roberta Visea iz 1945 (rađenom na osnovu priče Roberta Luisa Stivensona), a neke se prosto citiraju u fragmentima, kao „Marmion“ u „Zarobljeniku dvorca Zenda“ Ričarda Torpa iz 1952, „Savršeni čovek“ Marka Rosmana iz 2005. ili „Patriotizam“ filmu Harolda Ramisa „Danu Mrmota“ iz 1993.

Sreda, 15. maj

Izložba Neut @Kvaka 22

NEUT je nastao kao neformalni plesni kolektiv mladih umetnika okupljenih oko Puzzle programa u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples. Kroz edukativni program, praktične, teorisjke i diskursivne radionice, kao umetnici sa interesovanjem u oblasti savremenog plesa, performansa i višemedijskih praksi, imali smo priliku da radimo sa različitim afirmisanim koreografima i mentorima (Igor Koruga, Marko Milić, Dalija Aćin Thelander, Ana Dubljević, Jelena Alempijević, Isidora Stanišić, Vim Wandekeybus, Dragana Alfirević, Dejan Srhoj, Dušan Murić, Bojana Mladenović, Ana Vijanović, Aleksandra Janeva Imfeld, Willy Prager, Thiago Granato, Dragana Bulut, Marijana Cvetković i dr). Kroz međusobnu konekciju i saradnju izdvojili su se kao grupa umetnika srodnih interesovanja koja je započela kolektivan rad i raznovrsna istraživanja negujući koautorski princip. Od 2020. godine, aktivni su na nezavisnoj kulturnoj sceni u okviru različitih saradnji sa drugim umetnicima, ali prevashodno kroz autorska dela izvođena u okviru različitih festivala i simpozijuma. Stalni članovi NEUT-a su Jovana Stojić, Jana Milenković, Đorđe Živadinović Grgur, Isidora Popović i Simonida Žarković.

Tople priče iz hladne realnosti @Ministarstvo prostora

Završni razgovor u seriji „U istoj vatri: energetsko siromaštvo i zelena tranzicija” održaće se specijlano u sredu, 15. maja u 18 časova, sa Miljenkom Kuhar, izvršnom direktorkom Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba. Ulaz je kao i do sada slobodan i prijave nisu potrebne.

Miljenka će sa nama podeliti svoje bogato iskustvo i raznolike pristupe koje njena organizacija koristi u borbi protiv energetskog siromaštva, sa posebnim fokusom na edukaciju građana i implementaciju energetski efikasnih rešenja.

DOOR je u svom radu radio na analizama energetskog siromaštva, Programu suzbijanja energetskog siromaštva u Zagrebu, priručnicima i obukama za građane, dodeli energetskih paketa i na druge načine doprinosio poboljšanju energetske efikasnosti i smanjenju troškova za najugroženije. Njihovo iskustvo može biti dragoceno za neophodne napore u ovoj oblasti kod nas.

Četvrtak, 16. maj

Mish @Strogi centar

Nakon uspešne promocije svog debitantskog EP-a „Ne čujem”, MISH dolazi 16. maja u Strogi centar!

MISH, poznata po svom stilu koji prepleće hip hop, drum and bass i neo soul, vodi vas na putovanje kroz svoju muzičku galaksiju, sa pesmama koje su povezane snažnim emocijama i ličnim doživljajem sveta oko nas. Sa nedavno objavljenim live session-om debi EP-a, MISH nam je donela svež vajb njenih pesama, koje možete čuti 16. maja u Strogom centru.

Festival amaterskog filma Naiva – retrospektiva @KC Živa

Retrospektiva filmova sa festivala amaterskog filma Naiva.

Crème de la crème, Halejeve komete DIY filma, 150% na terenu, gde je Big Lale stao oni su produžili – mađioničari filmskog zanata:

PRVI POLJUBAC
Stanko Gagrčin (8’)

ZALUTALI USB
Ivan Kuzmanovski (6’)

PROZOR KROZ PROSTOR SAD
Emilija Vučević, Stanislava Paunović (3’)

VOJA B612
Nađa Vračarić (10’)

PECANJE
Katarina Mičić (6’)

OFELIJA
Rastko Vitas (5’)

TUŽNA PRIČA O 5 JADNIH MUVA
Ništak (7’)

SAVRŠENO
Janko Stefanović (10’)

METAMORFOZA
Sara Mladenović (7’)

SRKOKOLJ
Marko Arsić (9’)

SOMALIJSKA LJUBAV
Iva Nikita Dujin (17’)

MILK & CHEESE
Predrag Rava (4’)

Petak, 17. maj

Optimo, Ali Guney @Karmakoma

Optimo ovog petka u Karmakomi. Lokalna podrška: Ali Guney.

Oxajo i,Mitsko Biće @Dom omladine Beograda

Dom omladine Beograda predstavlja Oxajo i, Mitsko Biće, dve najuzbudljive nove alternativne rok grupe u Beogradu na zajedničkom koncertu.

Švrljanje @Zappa baza

Povodom prvog vinilnog reizdanja kultnog beogradskog albuma „Žur Bobana Petrovića” od 1981. do danas, Шврљање i Bege Fank, uz podršku Mountain Music Fest organizuju spektakularnu Disco Funk žurku u petak 17. maja u Zappa Bazi. Pored sjajnih DJ setova DJ Peppea, White City Soula i Mr Huga, imaćemo posebnu čast i istorijsku priliku da posle 40 godina vidimo i čujemo Bobana Petrovića lično na bini uz podršku šestočlane Бегефанк Superstars postave koju je, specijalno za ovaj događaj, okupio Bege Fank.

Velvet festival @Lift

Velvet festival ovog vikenda stiže u Beograd. Očekuju nas dva warm-up partija – u Liftu, 17. maja, i u Zaokretu, 18. maja.

Subota, 18. maj

Gazorpazorp, Daze @Kvaka 22

Posle dužeg vremena, Gazorpazorp ponovo u Kvaci 22. Ovog puta nastupićemo sa jednim od novih bendova sa drugog izdanja „Hali Gali” kompilacije, Daze. Kvaka 22 je nama jedno od najdražih mesta u gradu, ne samo zbog odlične atmosfere i provoda već i zbog činjenice da su se tamo održali neki od naših prvih koncerata.

U subotu 18. maja, podsetićemo se kako je to izgledalo na našim samim počecima a imaćete i priliku da čujete neke od pesama sa našeg novog, još neobjavljenog albuma.

Velvet festival @Zaokret

Velvet festival ovog vikenda stiže u Beograd. Očekuju nas dva warm-up partija – u Liftu, 17. maja i u Zaokretu, 18. maja.

Music Reaction Outdoor: May @Luka Beograd

Na prvi Music Reactions Outdoor Rave stižu: AZYR, Parfait, Lúcia Lu, Dj Hyperdrive uz podršku domaćoj publici dobro poznatih lokalaca RARa i ACORa koji predstavljaju Beograd i Novi Sad. Ovaj posebni rejv će se održati u za nas do sada neistraženom kutku Luke Beograd, otvorenom ka Dunavu. Ovo će na neki način biti finale Music Reactions zimske sezone, spremamo pun audio/vizuelni ugođaj sa nekim inovacijama i definitivno ga ne treba propustiti!

Nedelja, 19. maj

Inturist @Chillton

Napokon! Solo svirka Inturist-a, projekta Evgeny Gorbunov-a, poznatim i kao gitarista ГШ/Glintshake, i vlasnika lejbla Incompetence Records.

Ulaz: 500 dinara

Booking Residence: Andraž Rožman @KC Grad

Andraž Rožman diplomirao je novinarstvo na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani, a više od 15 godina dio kao novinar u slovenačkom listu Dnevnik. Svoj prvi nefikcijski roman Tri sećanja – između Haife, Alepa i Ljubljane objavio je 2019. godine (Založba Goga), kao priču o sirijsko-palestinskom pesniku, izdavaču i izbeglici, sa kojima se zbližio. 2022. godine objavio je roman Titov sin (Založba Goga), priču o mentalnom zdravlju, psihijatrijskim ustanovama, deinstitucionalizaciji, slušanju glasova, psihoanalizi, beskućnicima… 2023. preveden je na srpski (Otvorena knjiga). Oba romana nominovana su za nagradu Kresnik, slovenački roman godine. Takođe piše magistarski rad na Fakultetu za socijalni rad u Ljubljani i uključen je u grupe za podršku osobama sa mentalnim poremećajima.

Tokom jednomesečne rezidencije u Beogradu baviće se pisanjem priča o više od 25.000 ljudi koji su 1992. izbrisani iz registra stalnog stanovništva Republike Slovenije. To je bilo masovno kršenje ljudskih prava i administrativno etničko čišćenje, što je potvrdio i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Ljudi, koji su izbrisani, izgubili su sva svoja prava – na rad, zdravstvenu zaštitu, socijalno, stambeno osiguranje itd, a mnogi od njih su nasilno prognani iz zemlje. Priče nastaju na osnovu svedočenja ljudi koji su preživeli brisanje, pokazujući transgeneracijske, psihološke, socijalne, pravne posledice posle više od 30 godina brisanja.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *