fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu /18.3 – 24.3/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
18. March 2024.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 18. mart

Shaun of the Dead (2004) @Bife Ventil

Projekcija filma Shaun of the Dead od 18:30h u Bife Ventilu.

Na kafi sa psihologom: Perimenopauza i menopauza @Dorćol platz

Na predstojećoj tribini „Na kafi sa psihologom“ razgovaraćemo o perimenopauzi i menopauzi, prirodnom biološkom procesu, kao što je uostalom i menstruacija, koji se kroz istoriju, različite kulture pa i danas, posmatra sa strahom, sramotom, stidom, i nelagodom. Menopauza se često povezuje i sa starenjem žena, a stereotipi, predrasude i diskriminacija na osnovu godina starosti dovode i do negativnih percepcija žena u ovom životnom razdobolju kao manje vrednim, privlačnim i atraktivnim.Dođite da razgovaramo o ovoj važnoj temi sa ciljem razumevanja ovog biološkog procesa i prihvatanja promena koje donosi ova nova faza u životu. Svoje prisustvo možete potvrditi slanjem mejla na [email protected] do 18.3.2024. godine do 12 časova.

Utorak, 19. mart

Anarhija u praksi (čitalačka grupa) @KC Magacin

Svakog utorka tokom marta, od 19:30 u KC Magacinu (sala Ilegalni bioskop).

Ova čitalačka i diskusiona grupa predstavlja nastavak rada grupe koja je tokom februara u istom prostoru obrađivala knjigu Danijela Gerina “Anarhizam: Od doktrine do akcije”. Nakon Gerinove knjige koja pokriva uglavnom istoriju anarhizma nastavićemo da se bavimo primerima anarhizma iz savremenog konteksta i analiziraćemo različite načine na koje su se ljudi širom sveta organizovali antihijerarhijski i antiautoritarno tokom poslednjih nekoliko decenija.

Zbog ograničenog broja mesta prijavljivanje je obavezno, a ukoliko želite da učestvujete u radu grupe možete se prijaviti na mejl:
[email protected]

Izložba Persefonin vrt II @Dorćol platz

PERSEFONIN VRT
Ruke čine dela / Izložba slika KATARINE ŽUTIĆ na osmom Kontaktu
Dorćol Platz, Dobračina 59b, Beograd / Od 19.03. do 08.04.2024.

Persefona je dualna boginja. Poznata je i pod imenom Kora. Ona je vladarka Podzemlja, ali i boginja vegetacije, koja donosi proleće i bogate setve svetu.

Sreda, 20. mart

Nepouzdani pripovedač u dokumentarnom filmu @Dom omladine Beograda

Ciklus predavanja: U POTRAZI ZA GRANICAMA DOKUMENTARNOG
Predavač: Vladimir Šojat, filmski montažer i producent, video umetnik
Ulaz je slobodan

Kada se zainteresujemo za neprevaziđene lepote nuklearne eksplozije (Atomic Cafe, 1982), razlog zbog čega je soba 217 postala 237 u filmu “Isijavanje” Stenli Kjubrika (Room 237, 2012) i da li zapravo živimo u simulaciji (Glitch in Matrix, 2021) dospevamo i do nepouzdanog pripovedača u dokumentranom filmu. U dokumentarnom filmu tehnika pripovedanja je prisutna decenijama, počevši od filmova koji portretišu likove sa različitim problemima u artikulaciji i izrazu sadržaja, do onih putem kojih autori pokušavanju da manipulišu publikom. U savremenom dokumentarnom filmu, lična perspektiva je neizbežna. Kakve zamke to donosi sa sobom? Suština nije u tome da li ćemo i kome zaista poverovati, već i u nenadmašnoj poetičnosti subjektivnog viđenja sveta

Manivi @Bluz i pivo

Ukoliko ste ljubitelj soulful melodija, spoja izvsnog lajv izvođenja muzike i elektronske produkcije, kao i refleksivnih tekstova, ovo je koncert za vas. Slušajte talentovanu Ivanu Vukmirović i njen senzibilni glas, zajedno sa ostalim virtuoznim momcima koji garantuju dobar provod.

Bend:
Ivana Vukmirović- glas i gitara
Dragan Ćalina – klavijature
Dejan Antović – bas
Peđa Milutinović – bubanj

OFFSET session Vol 3 @KC Živa

Offset Sessions je serija besplatnih improvizovanih događaja širom sveta, koji ujedinjuju muzičare iz različitih sredina u haotičnom divljanju koje se meša u žanrove – agresivno, brutalno i potpuno beskompromisno. 20. marta u KC Živi održaće se „Offset Sessions“ vol3, koji objedinjuje prethodna dva događaja. Slobodne džez scene iz Istanbula, Moskve i Beograda okupiće se za ovu jedinstvenu priliku.

Četvrtak, 21. mart

Tapan Live @Karmakoma

Tapan ovog četvrtka u Karmakomi.
Ulaz: 1200 dinara na ulazu

Aborigen, Inturist LIVE @Dim

Prvi put u Beogradu! Aborigen, bitan igrač moskovske andergraund scene, donosi svoj šarmantni sanjivi nastup ovog četvrtka u Dim. Kao podrška nastupiće Inturist sa svojim ambijentalnim setom.

Film Suspiria @Kvaka 22

Ciklus filmova „Arhetip Veštice na Filmu” čije će se projekcije održati u Kvaki 22 nudi jedinstven pogled na jedan od najintrigantnijih arhetipa u kinematografiji. Vođene od strane interdisciplinarne umetnice Dee Džanković, ove projekcije predstavljaju spoj filma i analize istih, istražujući kako se lik veštice na filmu menjao kroz decenije, reflektujući društvene promene i kulturne percepcije.

Raspored projekcija:

20.3., 20h – „I Married a Witch” (1942), režija René Clair
21.3., 20h – „Suspiria” (1977), režija Dario Argento
26.3., 20h – „The Love Witch” (2016), režija Anna Biller
27.3., 20h – „The Witch” (2015), režija Robert Eggers

Ciklus filmova i pratećih predavanja obećava zanimljiv uvid u ovaj dinamičan filmski lik, nudeći publici šansu da istraži kako su veštice na filmu bile i ostale snažan simbol transformacije i izazova društvenih normi.

Petak, 22. mart

Izložba Almost Every Night @Kvaka 22

“Almost every night, I sit in bed and stare at my phone. Then I fall asleep and dream about the internet.“ Ovim rečima započinje jedan članak u online magazinu WEIRD pod nazivom Do you dream in internet? Don’t freak out. Činjenica je da živimo u hiper-tehnološkom vremenu i da je naša realnost okupirana sajber prostorima, a nekad su ta dva toliko isprepletana da ih je teško, može se reći čak i nemoguće odvojiti. Naše kolektivno iskustvo je obojeno online platformama, socijalnim mrežama i rapidnim tehnološkim napretkom. Slike Sofije Pavković gotovo da su apstraktne, a obrisi nasumičnih predmeta kao da se naziru iza plavičasto bele zavese koja obavija čitavu površinu platna. Nazivi na engleskom jeziku, fragmentirani i magloviti poput sadržaja na slikama, kao da opisuju delić sna ili onoga što nam nakon buđenja od njega ostaje. (…)

A kako mi funkcionišemo pod uticajem snova? Kako stvaramo inspirisani njima, kako ih beležimo i pamtimo, i kako oni oblikuju naš kreativni prostor? Možemo li uopšte odrediti koji je značaj snova i šta oni predstavljaju u našim kreativnim procesima? Da li uopšte možemo da detektujemo koji procesi u našem razmišljanju i stvaranju potiču od snova? Ovo su samo neka od pitanja kojima se Sofija Pavković bavi – ne dajući konačne odgovore, već samo istražujući opcije u svojoj samostalnoj izložbi u Kvaki 22 pod nazivom Almost every night. (…)

Pavković u Kvaki 22 pokušava da stvori hibridni prostor koji nalikuje lucidnom snu. Kroz vizualne i zvučne efekte kreira amalgam različitih nadražaja kako bi izbrisala granice između stvaraoca i posmatrača i stvorila prostor zajedničkog sanjanja.

Significant Other, Feloneezy, Stevie Whisper, Nasty Nancy, Fujita Pinnacle @KC Grad

Feloneezy i Stevie Whisper udružuju snage kako bi predstavili posebne goste – od Njujorka preko Berlina. Veče zajedno zatvaraju Fujita Pinnacle & Nasty Nancy, poreklom iz Slovenije.

Significant Other je DJ i producent koji trenutno živi u Berlinu. Zajedno sa Only Child vodi izdavačku kuću i seriju događaja u Njujorku i izdavačku kuću Club Night Club.

KOIKOI @Dorćol Platz

KOIKOI @Kontakt 24
Dorćol Platz
22. mart 2024.

Kada smo kod generacijskih bendova, prva asocijacija jeste KOIKOI, najtraženiji bend u regionu tokom protekle godine. Obišli su Evropu tokom 2023, a s početka proleća će svu sublimiranu energiju da podele na Kontaktu sa domaćom publikom, regionalnim promoterima će još jednom pokazati zašto su na vrhu interesovanja njihovih kolega, a gostima iz Evrope koji budu posetili novo izdanje Kontakta poželeti najžešću muzičku dobrodošlicu u balkanski muzički svet.

Subota, 23. mart

Hali Gali @Drugstore

I ove godine Kontakt konferencija svoju kulminaciju imaće u kasnovečernjim i jutarnjim satima u Dragstoru, gde će se dešavati Hali Gali festival. Vreme je subota 23. mart, vrata se otvaraju u 22h.

Novo izdanje Hali Gali Festivala biće, kao što ste i navikli, energetska eksplozija u delimično kontrolisanom prostoru. Muzika će dolaziti sa svih strana: sa dve glavne bine u Velikoj sali, kao i sa dva manja stejdža. Predstavićemo novu Hali Gali #2 kompilaciju, nastupiće osnivači i novi članovi HG kolektiva, kao i mladi bendovi, prijatelji kuće, a biće i specijalnih gostiju.

Jarboli @Dorćol Platz

DODATNI KONCERT JARBOLA NA OSMOM KONTAKTU!
25 godišnjica albuma ,,Dobrodošli” i 23. i 24. marta 2024. u Dorćol Platzu. Zbog ogromnog interesovanja za koncert Jarbola u okviru Kontakt konferencije, showcase-a i festivala, kao poklon svim gostima naše najvažnije regionalne konferencije i svim Beograđanima koji bend na samostalnom koncertu nisu bili u prilici da vide punih osam godina, Jarboli, Kontakt i produkcijska kuća Odličan Hrčak će prirediti još jedan punokrvni koncert ovog kultnog beogradskog benda 24.03.2024. na istom mestu – u Dorćol Platzu.

Donato Dozzy, Regen, Sacha Mambo @Karmakoma

LINEUP
Donato Dozzy (IT)
Regen
Sacha Mambo

Nedelja, 24. mart

Martovska berza ploča @Dom omladine Beograda

Velika berza ploča, važan kulturni događaj za sve ljubitelje muzike!Sa tradicijom dužom od trideset godina popularna “BERZA PLOČA” menjala je mesto okupljanja, ali je baza kolekcionara svoje iskustvo prenosila s generacije na generaciju. Jedna od tih lokacija bila je tokom osamdesetih i Dom omladine Beograda, koji je već 60 godina kultno mestu u srcu prestonice.

Posetioci i izlagači imaće priliku da u prijatnom i klimatizovanom prostoru razmenjuju i prodaju polovna, kao i dobro očuvana originalna izdanja na pločama i diskovima (CD, DVD i Blurej).Strogo je zabranjena prodaja kompjuterskih programa, igrica, kompjuterske opreme, legalnih i nelegalnih filmova kao i praznih medija.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind @Jugoslovenska kinoteka

Eternal Sunshine of the Spotless Mind je američki ljubavni naučnofantastični film iz 2004. godine, koji je režirao Majkl Gondri. Scenario za film delo je Čarlija Kaufmana koji je bio nagrađen Oskarom za najbolji originalni scenario.

Projekcija filma: Kapetan Volkonogov pobegao | Drug Drugu @Centar za kulturu Vlada Divljan

4. marta u 17.00 — “Kapetan Volkonogov pobegao” (2021) Natalije Merkulove i Alekseja Čupova

Neverovatno lep film o represijama 1938, snimljen u jednoj nadrealnoj verziji Lenjingrada. Čekisti u crvenim trenerkama, hapšenja, streljanja, izdaje, aveti izneverenih prijatelja i propusnica za raj do koje glavni junak očajnički pokušava da dođe. Uloge tumače Jurij Borisov, Viktorija Tolstoganova, Nikita Kukuškin, Polina Vitorgan i drugi. U pitanju je jedna fantastična potera majora za kapetanom, trka za život, makar i posle smrti.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *