fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu /2.10 – 8.10/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
2. October 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 2. oktobar

Balkanima 20. Evropski festival animiranog filma

Ljubitelje animacije i filma očekuje izuzetno bogat program, jubilarnog 20. izdanja Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA, koje će biti održano od 2. do 8. oktobra. Pored kompletnog programa koji će biti prikazan u različitim prostorima Doma kulture na Novom Beogradu, reprizni termini glavnog takmičarskog i pratećih programa biće prikazani i u bioskopu Muzeja Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11).

Belle Époque (1992) @Jugoslovenska Kinoteka

ŠPANSKI GRAĐANSKI RAT NA FILMU

Zlatno doba (šp. Belle Époque) je dramska komedija iz 1992. godine u režiji Fernanda Truebe. Sastoji se od priče nalik na bajku smeštene na idiličnoj seoskoj lokaciji tokom tranzicije u Drugu špansku republiku. U glavnim ulogama su Horhe Sans, Penelope Kruz, Fernando Fernan Gomez, Arijadna Hil i Maribel Verdu. Dobio je nagradu Goja za najbolji film zajedno sa osam drugih nagrada Goja i 66. Oskar za najbolji međunarodni film.

Utorak, 3. oktobar

Izložba Odlomci Miloša Tomića @Cvetni trg

3. 10 – 11. 11. 2023.
Paviljon na Cvetnog trgu, ugao Njegoševe i ulice Kralja Milana

Kustoskinja: Marija Radoš

Miloš je zaljubljenik u predmete. U svet predmeta u limbu između života i apsoluta, očišćen od ljudi i funkcija koje emanira posredno kroz pohabanost i rabljenost. Svi ti predmeti koje pronalazi, transformisani njegovom pažnjom i imaginacijom postaju grandiozni i neretko zaslužuju kolekcije, kakvih je Miloš prikupio dosta. Ti predmeti su „lepi” i imaju posebne i nezamenljive, samim tim i herojske uloge u aktivnostima malih života.ODLOMCI koje ovom prilikom izlaže u staklenoj kućici na Cvetnom trgu su komadi plastičnih lavora i posuda koje je nalazio na obalama reka Dunava i Save, po napuštenim fabrikama, divljim deponijama, buvljacima kad se prodavci pokupe. To je otpad, ruglo savremene civilizacije i opasnost za sredinu i život, ali negativna konotacija staje u trenutku kada Miloš u svom pasioniranom lovu po mulju i prašini ugleda obojeni komad plastike. Miloš ne koristi polje umetnosti da bi poslao poruku i mobilisao pažnju, on propušta sadržaje kroz dublje slojeve svoje ličnosti i time ih menja.

Panel diskusija „Kultura, umetnost i mediji za društvo bez nasilja prema ženama” @Marsh Open Space

Panel diskusija „Kultura, umetnost i mediji za društvo bez nasilja prema ženama” će se održati 3. oktobra u 11 časova u Marsh Open Space-u, u Cetinjskoj br. 15. Diskusija, deo inicijative “Ona hoda sama kroz grad”, istražuje ulogu kulture i medija u suzbijanju nasilja nad ženama. Istaknute ličnosti iz javnog života deliće svoja iskustva.

WRISTCUTTERS, A LOVE STORY | besplatni filmski program @KC Živa

Novi film u serijalnu SPOREDNIM PUTEM. Serijal će se uglavnom bazirati na američkom indie filmu u dvadeset i prvom veku.

Film koji gledamo u utorak: WRISTCUTTERS, A LOVE STORY
**********
režija: Goran Dukic
uloge: Patrick Fugit, Shannyn Sossamon i dr.
SAD, 2006.
88 minuta

Diskutabilan a besplatan filmski program, utorkom od osam u Živi. Selektor i domaćin serijala SPOREDNIM PUTEM, Dimitrije Stojanović Dimos!

Sreda, 4. oktobar

Novo doba otvaranje festivala @Ulična galerija

Sreda od 20h u Uličnoj galeriji otvaranje izložbe Tales of the Hurricane umetnika: Vincent Bichelberger, Joal Grange, Sarah Laé.

U senci nebeskog svoda, prošao je raznobojni kosmički talas. Gotovo neprimetno je doneo suštinske promene. Patke su, začudo, preuzele ulogu čuvara. Restorani su plutali, njihove ostave natopljene u ništavilo. Dok je sve mirisalo na kroasane, krenuli su stražari. Hoćemo li preživeti ovu zagonetnu transformaciju.

Support: Bichel et Joal DJ set

ZIEMIA @Sprat

ZIEMIA je osnovao gitarista Oskar Tomala 2019. Bend je počeo da radi na kompozicijama Oskara Tomale i Jakuba Vozika u pripremama za
koncertne nastupe, ali je, nažalost, pandemija Covid-19 sprečila ove planove. Tokom perioda izolacije, muzičari su, zatvoreni u svojim
domovima, slali slobodno koncipirane pesme jedni drugima, što je rezultiralo albumom "Catastropha" objavljenim na Bandcamp-u. Neke od pesama sa ovog albuma predstavljene su u emisiji „Rozmovi Improvizovane” na poljskom radiju Program 2. Od tada bend radi na
sopstvenom jeziku improvizacije, što biva primećeno od strane žirija poljskih džez takmičenja. Ovo je obezbedilo ZIEMIA plasman u finale
na takmičenjima Blue Note Poznan Competition 2021 i Jazz Juniors Competition 2021 tokom kojih su dobili priliku da nastupe na međunarodnom More&Jazz festivalu u Hrvatskoj. Kao rezultat toga, bend je krenuo na turneju kako bi promovisao svoj debi album, objavljen u julu 2022, pod nazivom „Ziemia Dniem” koji sadrži 7 originalnih kompozicija članova benda. U septembru 2022. bend je osvojio Gran pri na Jazz Juniors Competition 2022, a evropska turneja je planirana za 2023, uz podršku Jazzpopolsku fondacije. Bend je gostovao u Poljskoj,
Češkoj, Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Promocija knjige Afrika Rasta Petrovića @Muzej afričke umetnosti

Skoro 95 godina nakon putovanja istaknutog avangardnog umetnika Rastka Petrovića po Africi, njegov čuveni putopis „Afrika“ je objavljen u izdanju Službenog glasnika iz Beograda, u kojem su po prvi put reprodukovane fotografije i crteži koje je umetnik načinio u Africi. Knjiga sadrži 195 ilustracija, od kojih su 92 originalne Rastkove fotografije i 68 njegovih akvarela, pastela i crteža iz Afrike. Bogat fotografski i likovni materijal, sakupljen većim delom iz porodične zaostavštine, kao i iz zbirki Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, pretvara Petrovićev putopis u vizuelno-književno delo koje pruža širi uvid u umetnikov doživljaj Afrike. Istovremeno, kao istorijski i antropološki izvor, otvara prostor za nova čitanja Afrike i susreta putnika sa ovih prostora sa afričkim kontinentom. Pored vizuelnog materijala i originalnog teksta „Afrike“ iz 1930. godine, knjiga u izdanju Službenog glasnika nudi tumačenje istorijskog okvira, književnog i likovnog stvaralaštva i zaostavštine jednog od naših najznačajnijih avangardnih stvaralaca. O knjizi će, pored urednice izdanja Gordane Milosavljević Stojanović, govoriti dva autora predgovora – istoričar dr Nemanja Radonjić i unuk Rastka Petrovića Miloš Kolarž, a o značaju ovog putopisa kao etnografskog izvora za proučavanje Afrike profesor dr Senka Kovač.

Učestvuju: dr Nemanja Radonjić, istoričar, prof. dr Senka Kovač, etnolog – antropolog, Miloš Kolarž, unuk Rastka Petrovića, Gordana Milosavljević Stojanović, urednica izdanja.

Razgovor moderira: Aleksandra Prodanović Bojović, viši kustos MAU.

Ulaz slobodan.

Četvrtak, 5. oktobar

Sara Renar @KC Grad

Sara Renar je nagrađivana zagrebačka kantautorica i pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji.Iza sebe ima pet diskografska izdanja u kojima potpisuje tekst i glazbu. Album “Djeca” je 2014. godine nominiran za nagradu Porin za najbolji debitantski album, dok je 2015. za EP “Jesen” Renar nominirana u dvije kategorije (najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji alternativni album), a Porin je osvojila u kategoriji najbolje vokalne izvedbe. “Tišina” iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a album je zaslužio nominaciju i IMPALA za europski album godine. Live album “Gdje povlačiš crtu” odjeknuo je u svim medijima kao revolucionarni i svjetski materijal koji zaslužuje posebnu pažnju. Njen posljednji studijski album “Šuti i pjevaj” objavljen 8.3.2021 kritika je gotovo jednoglasno ocijenila kao njen najbolji i najzreliji album u karijeri.

U posljednjih deset godina Sara Renar je zabilježila gotovo tisuću koncertnih nastupa diljem Europe i regije nastupivši na svim važnijim regionalnim festivalima i koncertnim prostorima. Osim vlastite autorske glazbe, sklada i izvodi glazbu za kazalište, česta je gošća književnih manifestacija, surađuje sa svjetski priznatim DJ imenima (Insolate, Hibrid, Outcome), književnicima i pjesnicima te radi glazbu za multimedijske projekte. Dobitnica je raznih europskih priznanja i stipendija, uključujući projekt Europske Unije za potporu mladih glazbenika “European Music Incubator”, europsku potporu za mobilnost umjetnika i-Portunus, OneBeat Balkans umjetničku rezidenciju, međunarodnu umjetničku rezidenciju u Lavovu u Ukrajini (Magic Carpets Europe) te mnoge druge uzbudljive umjetničke projekte.

Zlatne godine #36 : Jeff Buckley i Portishead @Dom omladine Beograda

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Pre oko trideset godina pojavila su se dva debi albuma koja su na najbolji način opisala melanholiju završetka veka i kraja jedne epohe. Jeff Buckley “Grace” (1994) i Portishead “Dummy” (1994).

Petak, 6. oktobar

Ljuban the Scratcher feat Yeti The Groove Dispatcher LIVE @DKSG

Ljuban the Scratcher – nije samo Di-džej, već i čarobnjak koji iz različitih muzičkih žanrova stvara neverovatan kaleidoskop zvukova. Hip-hop, big-bit, dečja muzika, Eks-Ju rok i folk – sve se stapa u njegovoj eklektičnoj muzičkoj laboratoriji.

Yeti the Groove Dispatcher – Čudovišni gruv majstor koji vas vodi na putovanje kroz ritmove. Njegova elektro-akustična magija na bubnjevima stvara jedinstvenu kombinaciju drum’n’bass-a, fanka, low-rocka, elektro i etno zvukova. Njegovo belo krzno emituje vibracije koje će vas naterati da đuskate celo veče. Long story short, Ljuban i Yeti su u tajnosti stvorili eksplozivni zvučni koktel, specijalno za jubilarno 20. izdanje festivala animiranog filma „Balkanima“. Pripremite se za muzički uragan koji će vas ostaviti bez daha!

Ulaz slobodan.

Treći dan Novo doba festivala TURBULATOR @Kvaka 22

Treći dan festivala Novo doba sa temom TURBULATOR, nastavlja se u Kvaki 22!
KVAKA 22 Ruzveltova 39, Beograd

21h
DJ MURMAN TSULADZE
Između Crnog i Kaspijskog mora, gde zelenilo divlja, a umovi su slepi puni radosti i ljubavi, rođen je sovjetski pevač/tekstopisac/kompozitor/umetnik/muzički producent/fotograf/vlasnik plantaže čaja, Murman Tsuladže

AFERE
Afere su zvučni prostor za promociju negativnog mišljenja – kolektiv emotivaca koji ima dijalektičku težnju da s vremenom postaje sve manji i sve veći, rudarski sindikat mp3 delatnika, najgori šetači kerova u ritmu od 135 bpm, maglovite prikaze na obodu vidokruga unutar košmara o maturskoj večeri. Voidvodina. Uz ludi ritam, pogledom te pitam.

HVOB Live Club Set presented by Terminal M&A festival @Drugstore Beograd

Duo HVOB (Her Voice Over Boys) će nakon w sjajnih koncerata širom planete, od Los Anđelesa do Bangalora, konačno posetiti Beograd, u saradnji Terminal festivala i kluba Drugstore. HVOB je elektronski duo iz Beča, koga čine Ana Miler (Anna Müller) i Pol Volner (Paul Wallner). Ana je vokal i klavijaturistkinja, zajedno produciraju i sanjaju, dajući bendu i dušu i formu. Tako je nastao jedinstveni HVOB zvuk, koji i dalje istražuju, rizikujući, a ne gubeći poštovaoce i kvalitet.HVOB se etablirao na međunarodnoj muzičkoj sceni svojim izdanjima, ali i kao live-act bend, i ne tako davno dobili su laskavu titulu najboljeg od čuvenog nemačkog magazina De:Bug. Nastupali su na kultnom Burning Man-u, objavili su mikseve za Cercle, BBC Essential, Boiler Room, dok je njihova plejlista deo stalne postavke muzeja Tate Modern u Londonu.

OsciLab (CO/CL) + Olga Uzikaeva (RU) – Uživo! @Kvaka 22

OsciLab: OsciLab je kreativna platforma usmerena na dijalog između vizuelnih, zvučnih i izvođačkih umetnosti. Osim što stvaraju zvučne, vizuelne i interaktivne instalacije, duboko se upuštaju u eksperimentisanje s analognim i digitalnim elementima, istražujući intrizičnu estetiku i sonoritet stvari te otkrivajući umetnost svakodnevnog života. OsciLab je osnovan od strane:

– Carlos Adrián Serna, kolumbijski digitalni umetnik s decenijom posvećenom vizuelnoj i tehnološkoj umetnosti. Od 2013. godine integriše tehnologiju u umetničke radove, ispitujući tradicionalne granice umetnosti. Kao VJ, Carlos Adrián ima za cilj da publiku uroni u senzorno putovanje, kombinujući svoje veštine u 3D dizajnu i generativnim animacijama.

– Lucas Alvarado, čileanski kompozitor, DJ i instrumentalista na violi da gamba. Njegov eklektični stil obuhvata elektroakustiku, snimke iz prirode i instrumentalni minimalizam, čineći ga istaknutom figurom u elektro-muzičkoj sceni Liona, od buke i dark-tehna do haus i ambijentalne muzike.

Uz podršku

Olge Uzikaeve, nezavisne umetnice iz Rusije – plesačice, glumice i koreografkinje – koja doprinosi i pomaže beogradskoj sceni od 2017. godine. Njena kreativna praksa zasnovana je na saradničkom duhu – neprestano radi s umetnicima iz različitih oblasti: likovna umetnost, video i zvuk, stvarajući hibridne performanse.

Subota, 7. oktobar

Maestro Denić & Matrijaršijska kafana @Guvernanta bar

MAESTRO ALEKSANDAR DENIĆ + MATRIJARŠIJSKA KAFANA

Novo doba u svom najluđem izdanju. Maestro Denić peva, Điki radi VJ-ing Denićevih kulinarskih skandala (tutorijala). Najava Maestra glasi ovako: „Rekli su mi ljudi ali
Ne na pijaci
Nego pravo u
Kafani najbolji
Su štampani
Drugari”

Predstava Restlesslegs – zatvaranje CirkoBalkana festivala

Subota 7.10. 20:00
RESTLESSLEGS (Mađarska)
Cie One Two Many
Disciplina: akrobatika, opušteno uže, vertikalno uže
Trajanje: 60’

„Restlesslegs“ je istraživanje onog bolnog osećaja, osećaja gmizanja, svraba ili utrnulosti koji vas sprečava da pronađete mir. Primarna inspiracija za projekat bile su Sofijine nemirne noge, ne samo metaforički, nego kao stvarno medicinsko stanje. Inspiracija se transformirala u savremenu cirkusku predstavu u kojoj umetnici komuniciraju odnos nemira. Nemira koji postoji u nama, u našim telima, ali i u društvu u kojem živimo, a kojeg ne možemo promeniti. Ipak, s njim se redovno suočavamo i neprestano borimo. Uz to, stanje nemirnih nogu vrlo dobro opisuje realnost umetnika u Mađarskoj: oni imaju jaku potrebu za stvaranjem, za sudelovanjem, ali ruke su im vezane jer su im resursi ograničeni. Stalno osećaju da nema izlaza i da su zaglavljeni u stanju stalne borbe. Ipak, i dalje stvaraju i kreću se prema napred…

REYKO u Beogradu @Anti Shop Elektropionir

REYKO – alt-pop duo sa sedištem u Londonu koji čine Španci Soleil i Igor – u poslednjih nekoliko godina prikupio je vernu bazu obožavalaca (i milione streamova!) sa svojim eklektičnim, žanrovski prkosećim amalgamom smešno zaraznih pop pesama i inventivnih, ekscentričnih zvukova inspiriranih bilo čim, od psihodeličnog popa, elektronike do art-punka. Verovatno ste već čuli mnoge REYKO-ove pesme na reklamama ili serijama (Elite, Toy Boy ili Cruel Summer, samo su neke od njih) – ali ne znate da jeste!

Nakon što su u svom debitantskom nastupu u glavnom gradu Srbije napunili Klub Doma Omladine, REYKO se vraća u Beograd kako bi predstavio svoj treći album – Fantasia!

Nedelja, 8. oktobar

Zatvaranje festivala NOVO DOBA Turbulator izložba @Kula

14. festival nesvrstanog stripa Novo doba sa temom TURBULATOR se zatvara velikom grupnom izložbom koja će nastajati tokom festivala.

17-20h / 5PM-8PM
PERFORMANS TURBOTIPIJA

Umetnik Goran Stojčetović vas poziva da zajedno s njim, čista srca i vedra čela, letite na leđima zveri iz čije čeljusti vrišti metalni vrtlog koji neumoljivo razara sve pred sobom. Ovom prilikom stvaraće se posebna vrsta monotipije – turbotipija, kako je Goran definiše. Turbotipija je grafičko-slikarski postupak sa elementima pozorišta i krajnje je zabavan. Dođite da zabrazdimo zajedno!

od 20h
IZLOŽBA TURBULATOR

TURBULATOR je grupna izložba sitoštamparskih kolektiva i pojedinaca okupljenih oko Turbulator mreže i istoimenog projekta, koji se ovom izložbom završava. Izložba će nastajati kao kolektivna postavka gostiju festivala Novo doba koji su tokom proteklih pet godina štampali zajedno na različitim lokacijama (Porto, Marsej, Vielsalm, Beograd i Skoplje). Kumulacijom materijala koji umetnici i kolektivi budu donosili sa sobom do 8. oktobra kada ćemo izložbu otvoriti za posetioce, a festival zatvoriti.

Sprat songwriter sessions: IDEM + Porto Morto DJ set @Sprat

U nedelju uveče u 20h, 8.10. će u Spratu biti održan događaj ,,Sprat songwriter sessions: IDEM + Porto Morto DJ set”.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *