fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu /22.1 – 28.1/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
22. January 2024.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 22. januar

Funk jam session // Let’s jam @Bluz i Pivo

Ova nedelja kreće uz funky ponedeljak! 🕺
Ova ekipa će otvoriti session:

Kristijan Đorđević – saksofon
Dragan Ćalina – klavir + organizacija
Nikola Marković – bass + organizacija
Pače – bubanj

a svi vi koji svirate neki instrument ili volite pevati, slobodno se priključite na bini kasnije!

Izložba „A istovremeno” umetnika Zoe Miloša @Kvaka 22

Galerija Kvaka 22 vas sa zadovoljstvom poziva na otvaranje izložbe „A istovremeno” umetnika Zoe Miloša, u ponedeljak u 19h.

******************************
Zoe Miloš
„A istovremeno“
22 – 29. februar 2024.
Otvaranje u 19 h
Galerija Kvaka 22, Ruzveltova 39

„Radovi izloženi na izložbi A ISTOVREMENO riječkog umjetnika Zoe Miloša svoj život započinju vrlo slobodno. Bijeli papir je izložen potezima pastela, otiscima akrilnih i uljenih boja, kolažnim i dekolažnim elementima, flekama spreja u boji, sitno ispisanim slovima i tko zna čime još. No, kad je djelo “gotovo”, biva podvrgnuto strogo definiranom tehnološkom procesu: skeniranjem, pa otiskivanjem u crno-bijeloj verziji, pa ponovnim skeniranjem i izvrtanjem u negativ stvara se vjerni vizualni antipod izvorniku. Što je bilo svijetlo, sad je tamno, gdje je bilo boje sad je nema, bijelo postaje crno. Ta nova, strojno izrađena grafika tehnički je kopija prvotnoga ručnog rada, ali mu je i autorski nastavak, a istovremeno i potpuna suprotnost. Naposljetku, Miloš novi negativ otiskuje na onaj pozitiv s početka, čime se čitav format zapunjava što prvotnim slikarskim šarenilom, što kasnijim mašinskim grafizmima. Na konačnom vizualu te dvije slike zauzimaju isti prostor, ali se ne preklapaju, a sitni pomaci nastali tijekom kopiranja i pretiskivanja ostavljaju među njima jedva zapazive bijele linije. Original kao da bježi od svoje kopije, kopija kao da se srami originala. Walter Benjamin bio bi sretan.“ – Dario Dević

Projekcija na zidu: Enemy 2013 @bife Ventil

Enemy je kanadsko-španski psihološki triler iz 2013. koji je režirao Deni Vilnev. Scenario napisan od stane Havijera Gijona delimično je zasnovan na romanu „Udvojeni čovek“ portugalskog nobelovca Žozea Saramaga. U filmu Džejk Džilenhol tumači dve fizički identične osobe, dok su uloge njihovih partnerki poverene Sari Gadon i Melani Loran. U filmu se pojavljuje i Izabela Roselini u epizodnoj ulozi majke glavnog junaka. Ovaj film je druga saradnja Džilenhola i Vilneva u 2013. Prethodno su sarađivali u filmu „Zatvorenici“.

Utorak, 23. januar

Kritični utorak / Film: GIVE ME LIBERTY @KC Živa

Novi film u serijalu SPOREDNIM PUTEM
Film koji gledamo u utorak: GIVE ME LIBERTY

******************
režija: Kirill Mikhanovsky
uloge: Chris Galust, Lauren Lolo Spencer, Maxim Stoyanov i drugi
komedija, SAD, 2019
trajanje sat i 50 minuta
Titlovi na engleskom jeziku. Diskutabilan a besplatan filmski program, utorkom od osam u Živi. Selektor i domaćin serijala SPOREDNIM PUTEM, Dimitrije Stojanović Dimos!

USLOVI SLOBODE: Razgovor sa Bojanom Babićem i Ognjenom Obradovićem @Artget Galerija

Galerija Artget, Trg Republike 5/I
Utorak, 23. januar, u 19 sati

Uslovi slobode je moderirani razgovorni program tokom kojeg će Bojan Babić i Ognjen Obradović ukrstiti zapažanja i iskustva u vezi sa radom u jeziku u širem smislu i govoriti o načinima na koje književni izrazi koje ostvaruju kao autori i dobijaju kao čitaoci rezoniraju s našim iskustvom ovde i danas.

Neposredni povod razgovora biće poslednji objavljeni naslovi dvoje autora, Glasine o slobodi i Uslovi korišćenja – iz čijeg je amalgamskog susticanja izveden naziv programa – dok njihov rad u kopirajtingu i kreativnim industrijama raspon tema proširuju na mnoga otvorena pitanja pristupa jeziku unutar različitih registara, njihovim mogućim sinergijskim spojevima i načinu na koji pesnički jezik može korektivno odraziti specifično iskustvo tržnice savremenosti obeležene, iznutra i spolja, pritiscima neprebrojivih izbora.

Više informacija: www.kcb.org.rs/…/knjizevno-tribinski-program…/

Projekcija na zidu: Ice Age 2002 @bife Ventil

Ice Age američki je animirani film iz 2002. godine. Film je režirao Kris Vedž (u svom rediteljskom debiju), po scenariju Majkla Berga, Majkla Vilsona i Pitera Akermana. dok glasove pozajmljuju Rej Romano, Džon Legvizamo, Denis Liri, Goran Višnjić i Džek Blek. Radnja filma smeštena je u dane ledenog doba, usredsređena je na tri glavna lika — Menija (Romano), sumornog runastog mamuta; Sida (Legvizamo), bučnog lenjivca; i Dijega (Liri), sardoničnog sabljastog tigra — koji nailaze na ljudsku bebu i rade zajedno kako bi je vratili njenom plemenu. Pored toga, film povremeno prati Skrata, nemu „sabljastu vevericu” koja neprestano traži mesto u zemlji da zakopa svoj žir.

Sreda, 24. januar

Pedro Almodovar projekcija filma „Veži me” @Kvaka 22

Veži me! ¡Átame! (1989) / komedija, romantični – krimić
Režija : Pedro Almodóvar

Film Veži me! (Átame!) govori o mladiću Rikiju (Antonija Banderasa), koji izlazi iz duševne bolnice i odlučuje da osvoji ženu svog života, razuzdanu glumicu, bivšu porno zvezdu, Marinu Osorio. Da bi ostvario svoju želju, on kidnapuje Marinu i drži je vezanu u njenom stanu. Priča prati razvitak njihovog odnosa, od Marininog odbijanja pa sve do postepenog zbližavanja.

Vazduh koji dišemo…I kako da ga popravimo! @KC Grad

Vazduh koji dišemo…
I kako da ga popravimo!

Razgovor povodom izlaska drugog izdanja knjige „Vazduh kao zajedničko dobro” autora Predraga Momčilovića u izdanju Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. U sredu, 24. januara od 18h u Kulturnom centru Gradu (Braće Krsmanović 4, Beograd) Rosa Luxembrug Stiftung Southeast Europe organizira razgovor o kvalitetu vazduha i kako da promenimo trenutnu situaciju koja nas guši i ubija. Balkan je trenutno najzagađeniji region u Evropi, dok Beograd često zauzima prvo mesto na listama najzagađenijih gradova Evrope i sveta. Dodatan povod za razgovor je i izlazak iz štampe drugog dopunjenog izdanja knjige „Vazduh kao zajedničko dobro”.

U razgovor učestvuju:

Predrag Momčilović – autor knjige
Natalija Stojmenović – Zeleno levi front, gradska odbornica
dr. Damir Arsenijević – IRGAC Fellow i Front Slobode, Tuzla

Razgovor će moderirati Josip Jagić – Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe

Festival u gostima: KAMEO Čačak @Dom kulture Studentski grad

Kameo je regionalni festival kratkometražnog studentskog filma, koji realizuje istoimeni kino-klub iz Čačka. Prikazuje filmove svih žanrova i rodova dužine do 30 minuta.

Festival su osnovali studenti sa idejom uspostavljanja regionalne saradnje, upoznavanja publike sa formom kratkog filma, razvoja kulturnog života u gradu i decentralizaciji kulturnih aktivnosti. Fokusiran je na afirmaciju mladih autora iz oblasti filma, muzike, likovne i multimedijalne umetnosti, promociju amaterizma i neformalnog pristupa filmskoj umetnosti. Pored festivala sa radom je počeo i kino-klub koji kroz saradnju sa kulturnim ustanovama neguje društveni angažman mladih. Otvoren je i dostupan za sve ljubitelje filma. U toku je priprema trećeg izdanja.

Na programu će biti prikazan izbor kratkometražnih filmova iz prethodna dva izdanja, kao i film sa brzinske radionice eksperimentalnog filma, čija je mentorka bila autorka eksperimentalnih filmova Miljana Niković.

Sreda 24. januar u 20.00, Mala sala

Četvrtak, 25. januar

Otvaranje januarskih izložbi KCB 2024 @Kulturni centar Beograda

Pozivamo vas u četvrtak, 25. 1. u 19.00, na otvaraje tri izložbe u galerijama Kulturnog centra Beograda:
📌 Likovna galerija, Knez Mihailova 6
📌 Arget, Trg Republike 5/I
📌 Podroom, Trg Republike 5/I

(ne)normalni sviraju Divljana i Rundeka @Zappa Baza

U četvrtak, 25.01. od 21 sat (ne)normalni će u Zappa Bazi odsvirati neke od najlepših Divljanovih i Rundekovih pesama!

Umetnički kafe: Ljubomir Vučinić @Goethe-Institut Beograd

Razgovor o izložbi „High tech nacrti MM23“
Učestvuju: prof. dr Nikola Šuica i Ljubomir Vučinić

Više o izložbi: https://www.goethe.de/ins/cs/sr/ver.cfm?event_id=25208036

Raznolikost stambeno-zadružnih pristupa @Kolektiv

Цentar za novo stambeno zadrugarstvo:
Raznolikost stambeno-zadružnih pristupa

Četvrtak, 25. januar 2024, Drinčićeva 20, Beograd
17.00 – 18.00: otvaranje vrata, priprema prostora i posluženje
18.00 – 20.00: program (predavanje i razgovor)

Da li je recept za stambeno zadrugarstvo jedan ili ima više puteva? Kakve grupe mogu da osnuju stambenu zadrugu, koje finansijske konstrukcije mogu da pomognu? Da li sve zadruge nastaju kao izraz protesta ili su neke proizvod saradnje države i građana? Da li svaka podrazumeva ogromne inovacije ili je moguće preslikavati rešenja? Da li ih osnivaju samo mladi ili su tu i porodice, ali i stariji?
Stambeno zadrugarstvo nije koncept koji je moguće samo mehanički presaditi u novu sredinu. Da bismo oslobodli imaginaciju, i bili u stanju da zamislimo novo stambeno zadrugarstvo verzija Srbija, započinjemo predstavljanje diverziteta stambenog zadrugarstva kroz seriju primera savremenih zadružnih zajednica i raznolikosti pristupa ovom obliku stanovanja.

U četvrtak 25 januara u 18.00, u Цentru za novo stambeno zadrugarstvo, govorićemo o tome kako izgleda kada zadruga sa hiljadama stanara postoji preko 100 godina, a kako kada grupa ljudi tek počinje da formira zajednički život. Kako izgleda kada se prate svi principi energetski održive zgrade, a kako kada se naseli oronula vila.

BRAZILIAN AFAIR QUARTET @Strogi centar

U četvrtak 25.1. proslavljamo dan Bossa Nove i Brazilske muzike u Strogom.
U 20h počinjemo zagrevanje slušajući Brazilsku muziku iz studija, a od 22h nastupa novooformljeni džez quartet- Brazilian Affair. Neki od naših najboljih džezera, ( ili „ekipa iz dobro poznatog Qzama Quarteta ovog puta u sastavu” ) Filip Bulatović za klavirom, Pedja Milutinović za bubnjem, Luka Ignjatović za saksofonom i Boris Šainović na kontrabasu, specijalno za ovu priliku spremili su repertoar isključivo razigrane Brazilske muzike u kojem dominiraju Samba i Bossa Nova. Ne propustite jedinstvenu priliku da čujete ovaj džez sastav kako se upušta u „Brazilsku Aferu”

Petak, 26. januar

Nasta Rojc: Ja borac @CZKD

Likovni program CZKD u 2024. otpočinjemo otvaranjem izložbe Ane Mušćet „Nasta Rojc: Ja borac – kolaži” i razgovorom o grafičkom romanu „Nasta Rojc: Ja borac”, autorki Leonide Kovač i Ane Mušćet, u petak 26. januara u 18 časova.

Grafički roman zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarke Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umetnosti dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Scenario je sastavila dr. sc. Leonida Kovač, autorka ključnih studija o Nasti Rojc, dok je autorka kolaža, vizuelna umetnica Ana Mušćet, uvid u arhivsku građu proširila istraživanjem digitaliziranih materijala – iz formalnih i neformalnih i privremenih arhiva – o savremenim događajima na koje se pojedine kompozicije odnose.

U razgovoru o grafičkom romanu @czkd učestvuju: Ana Mušćet, Jasna Jakšić, Leonida Kovač i, direktorka CZKD Ana Miljanić. Moderatorka: Aleksandra Sekulić.

#Jugoslovenski Novi val @Klub UNDER

Dodjite na veče ispunjeno zaraznim ritmovima, dubokim tekstovima i opipljivim osećajem slobode. Jugoslovenski novi talas, muzika koju svi volimo i pamtimo! Muziku pušta Alimpije.

SUPERSI live @Strogi centar

SUPERSI:
Vita – vokal, gitara
Džičke – gitara
Klaki – sax / flauta
Gaša – sax
Paja – truba
Vuk – bas
Drama – bubanj

Subota, 27. januar

Poezija uživo! – Maša Seničić @Zadužbina Ilije M. Kolarca

Šesti programski ciklus „Poezija uživo!”, koji organizuje Radio Beograd 2 u saradnji sa Zadužbinom Ilije Milosavljevića Kolarca, biće posvećen mladim pesnicima. U subotu 27. januara 2024. godine u 19 sati, u Kolarčevoj zadužbini biće održano veče pesnikinje Maše Seničić, uz direktan prenos na talasima Radio Beograda 2.

ISHOME @Karmakoma

ISHOME, who made her debut in Serbia 12 years ago at the Exit festival, returns with a major solo concert. On January 27, she will perform at Karmakoma presenting her key pieces as well as new, unreleased works.

Mira was born in Nakhodka, in the Far East of Russia, on the coast of the Sea of Japan. Her music reflects the endless landscapes characteristic of the region. Very early in her career of an electronic musician, Mira realized that genre barriers were too limiting for her. “Eva,” one of her first EPs, is a good example of her approach: it puts futuristic garage, multi-layered dub ambient, and techno with catchy melodies under a common denominator.

SAWA BENEFIT #2 @AKAB Okretnica

Na inicijativu bendova i ljudi koji nisu mogli da nastupaju/prisustvuju prvom benefitu, organizujemo još jedno druženje sa istom svrhom: prikupljanje finansijske pomoći za saniranje štete na SAWA festivalu.

Sviraju:
Nabla (SP) (prvi put posle 20 godina)
https://youtu.be/Jb917PvKw7w?si=pi7GDCgk7eOYxV1u

Vršnjačko Nasilje (NS)
https://vrsnjackonasilje.bandcamp.com/

Крах! (BG)
https://krah.bandcamp.com/music

Nagøn (BG)
https://www.facebook.com/NagonBoyz/

Urlik (BG)
https://urlik.bandcamp.com/album/urlik-ep

PREPAD festival fundraiser žurka @Kvaka 22

PREPAD festival fundraiser žurka u Kvaki 22, subota 27. januar od 19h

Dj’s: clvcana, subterrain, aetegoo

Nedelja, 28. januar

Haos | Izložba Teodore Kokoruš @KC Živa

Teodora Kokoruš je rođena 2002. godine u Beogradu, trenutno je na trećoj godini osnovnih akademskih studija Fakulteta likovnih umetnosti.

Ovom izložbom umetnica po prvi put predstavlja sebe javnosti. Izložba „Haos” obuhvata slike dramatičnog i metaforičkog narativa i kroz njih pokušava da dopre do publike. Sam naziv je dodeljen upravo zbog te haotičnosti kojom se umetnica bavi godinama unazad. Svaka slika predstavlja delić njenog života ili bolje reći iskrivljenog posmatranja na sopstven život i životne situacije, što se može nazvati i nekom vrstom dnevnika.

The Coca-Cola Kid 1985 @Jugoslovenska Kinoteka

The Coca-Cola Kid je australijska romantična komedija iz 1985. godine, reditelja Dušana Makavejeva. Glavne uloge tumače Erik Roberts i Greta Skaki. Film je zasnovan na kratkim pričama Americans, Baby, and The Electrical Experience Frenka Murhausa, koji je napisao scenario. Film je uvršten na Kanski filmski festival 1985.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *