fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu /26.2 – 3.3/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
26. February 2024.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 26. februar

Booking Balkan: Igor Štiks, Saša Savanović, Srećko Horvat @KC Grad

Nova sezona programa Booking Balkan počinje u ponedeljak, 26. februara sa početkom u 18h u Kulturnom centru GRAD (na spratu) gostovanjem Saše Savanović, Srećka Horvata i Igora Štiksa. Pored ostalog, biće reči o Sašinom novom romanu “Novo Sada”, objavljenom u izdanju Partizanske knjige, o Srećkovim knjigama, ali i o njihovom regionalnom zajedničkom životu. Razgovor moderira Igor Štiks. Knjige autora moći će da se kupe po promotivnoj ceni.Booking Balkan program bavi se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva. Podržan je od strane Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin)
Autorka projekta i urednica programa: Jelena Pavlović
Produkcija: Kulturni centar Grad
Cena ulaznice: 300 rsd

Izložba Da li smo naučili da ćutimo @Kvaka 22

Serija radova „Da li smo naučili da ćutimo?“ krije u sebi narativ o deformaciji tela i prostora unutar slobodnog savremenog društva. Tematika kojom se bavim kroz ovu seriju jeste spoznaja ontološkog, imaginarnog sveta, onog unutrašnjeg „ja“ koje ne želi biti izmanipulisano spoljnim pojavama. Crteži predstavljaju ispoljavanja različitih ličnih viđenja stvarnosti i imaginacije, a ujedno i društvenog angažovanja. Subjekat, svestan limba koji ga prožima, beži u potrazi za utočištem, ali na introspektivnom, imaginarnom nivou okreće se sebi samoj. Imaginarnu, tajnu odaju, koju ne pronalazi u spoljnom svetu, čuva samo za sebe i selektivno, po svom senzibilitetu, u nju propušta druge zalutale subjekte vredne spoznaje. Reklo bi se, jedina radost unutar ove serija radova bila bi trpeza. Prepuna životne radosti, raznoraznih plodova životne požude. Svakodnevno smo posluženi raznoraznim gorkim poslasticama (od trivijalnih razgovora do medijskih koještarija i idiotarija), pa smo malo zaboravili na životne draži koje nas hrane. Glavni i osnovni element je bekstvo. Napušta se lažna udobnost prvobitnog tradicionalizma, nacionalizma, religije. Ova vrsta bega od sebe (života/realnosti) biva nam poznata pod nazivom samoubistvo. Samoubistvo u ovom kontekstu nije konačnost ishodišta, već prelazak iz jednog stanja/obličja u drugo, smerno deformisavši tela i prostor kroz segmentnu podeljenost vremena i prostora, smeštajući ih u metaforično zatvoreni prostor.

Izložba je otvorena do 04. marta, ponedeljkom i petkom od 17 do 21 h i na zakazivanje putem mejla ili Instagram stranice Galerija Kvaka 22.

Utorak, 27. februar

Udruženi u zaštiti voda @Prostor Miljenko Dereta

Kakav je strateški okvir u domenu upravljanja vodama i zaštite voda u Srbiji, a kakva uloga lokalnih udruženja u njegovom sprovođenju?

Predstavnici/e civilnog društva i stručne javnosti koje deluju u oblastima upravljanja i zaštite voda okupiće se da o tome razgovaraju u utorak, 27. februara. Nakon uvodnog izlaganja profesora Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Aleksandra Đukića, svoja iskustva će na panelu predstaviti udruženja koja deluju u ovoj oblasti: Održive Divčibare, VIVA i Udruženje Ekomar, u razgovoru sa Snežanom Katunac, novinarkom Oblakoder magazina.

Balto (1995) @Bife Ventil

Film Balto večeras od 18:30h u Bife Ventilu.

Sreda, 28. februar

ARGH veče poezije @Anti shop Elektropionir

Čekamo vas 28. februara od 20h, čitamo poeziju i kraću prozu na novo-staroj lokaciji.
Pošaljite svoje prijave (tri pesme ili priču + kratku biografiju) na [email protected] do 19.02!
Vidimo se!

DON HUAN – Peter Handke @KPGT

Reditelj: Ljubiša Ristić
Scenograf: Bojana Đurović
Koreograf: Anisja Gavrilović

Krajem oktobra u restoran u ruševinama manastira Port Rojal de Šan, malo izvan Pariza, otprilike tamo gde naš prijatelj Handke u stvarnom životu skuplja gljive i šumske bobice iza svoje kuće, stiže Don Huan bežeći od nekih ljutih motociklista. Njegova priča dvojici kuvara o poslednjih sedam dana: od svadbe u Tbilisiju prošlog ponedeljka, preko lepotice koja ga je čudno pogledala u Damasku sutradan i one tri flamenko igračice u Seuti u Maroku u sredu, pa o veštici Anitri iz fjorda u Bergenu u četvrtak i Moldavki iz izloga pored kanala u Amsterdamu u petak, zaključno sa članicom KUD-a iz Guče u subotu – Don Huan „njim samim“: supa iz doline Ševrez, francusko vino i hleb sa orasima, monahinje, Žan Rasin, Jansenisti vs Jezuiti i Blez Paskal, Fedra i incest, sve u svemu: Peter Handke ili Seviljski zavodnik Molijera i Tirsa de Moline, nepravedno oklevetan za nepočinstva prema ženama, moralu i „političkoj korektnosti“… ali: ovaj roman nije napisan u odbranu Don Huana – napisan je kao samoodbrana „među javom i med’ snom“ progonjenih, bivših i budućih azilanata.

Short Shots: Jednog popodneva, iznenada @Dom omladine

Ciklus filmskih tribina: SHORT SHOTS
Učestvuje: reditelj Stefan Arsenijević
Tribinu vodi: Miloš Milovanović, filmski i televizijski reditelj.Vera je sredovečna stjuardesa, koja sada radi kao kondukter u tramvaju. Jednog popodneva iznenada sve kreće naopako.Film „Jednog popodneva, iznenada“ (19 min.) je otvorio program „Međunarodni forum novog filma“ na Berlinskom festivalu a glavne uloge tumače: Milena Dravić, Nikola Simić, Feđa Stojanović, Milica Mihajlović i Miloš Vlalukin. Nakon projekcije, razgovaraćemo sa rediteljem Stefanom Arseijevićem o svemu šta se dešavalo „iza kamere“.

Četvrtak, 29. februar

Oblakoder pušta @Sprat

VIDIMO SE 29. FEBRUARA U SPRATU!

Nastavljamo druženje u Spratu, gde će naša redakcija vrteti muziku. Dođite da đuskamo!
VIDIMO SE!

Kiosk Sistem K67 – od kockice do olovke, kako je jedan kiosk inspirisao puno umetnika @Kula

U četvrtak 29. februara u 19h na drugom spratu Kule predstavljamo vam izložbu “Kiosk Sistem K67 – od kockice do olovke, kako je jedan kiosk inspirisao puno umetnika”, nastala kao sredstvo promocije i podrške inicijativi arhitekte Nikole Opačića da Lego napravi zvanični set čuvenog crvenog kioska.Nakon ideje da se lego kiosci izlože kako bi svi ljubitelji kioska mogli da ih vide, nastavilo se pozivima lokalnim i regionalnim umetnicima da prikažu svojim radovima u raznim tehnikama kako danas vide kiosk K67 kao i njegov odnos sa najčuvenijim kockicama. Na izložbi ćete pored lego kioska rada za koji vas pozivamo da glasate moći da vidite i radove još 17 umetnika.

Ubili su batlera DJ Set @Chillton

Kućni gosti u Chilltonu!

Other colours by Sergei Khramtcevich @Dim

Sergei Khramtcevich predstavlaj svoje novo muzičko putovanje.

Izložba En Ten Tini Sava Raka Tini @Baza kulturnih zbivanja

Izložba skulptura i keramičkih predmeta

Skulpturalno putovanje kroz izmišljene svetove. Izložba radova keramičkog studija Art-f4
En Ten Tini Sava Raka Tini sastoji se od keramičkih figurina, crteža i ručno izrađenih tanjira. Figurine se mogu posmatrati kao spoj umetnikove imaginacije i istorije, posebno praistorije, igračaka iz dečije mašte i arheoloških artefakta. Naziv izložbe inspirisan je dečijim nabrajalicama, reflektujući ritmičku strukturu i prividnu nelogičnost izloženih radova. Iako su nabrajalice poznate generacijama, njihovo poreklo ostaje neodređeno, iako neki tvrde da potiče is sanskrita. 

Ta neodređenost porekla postoji i u umetnikovim figurinama antropomorfnog i zoomorfnog oblika, koje asociraju na primitivnu umetnost, mitove ili stvarna bića. Umetnikov pristup podseća na naivnost dečijih igara, ali on ne tumači igru kao neozbiljnu ili beskorisnu. Naprotiv, igra ima dublje simboličko značenje. Zlatanove nabrajalice, koje odražavaju “moći” njegovih stvorenja iz mašte, transformišu ove figurine u vrste igračaka, slično tome kako su praistorijski ljudi tretirali svoje skulpture, koje su često bile više od običnih fetiša sa ritualom svrhom. U ovom kontekstu, važno je podsetiti se da čovek zadrđava svoju prirodu homo ludensa, gde igra ima duboko simboličko značenje. 
Muzika: Janko (ambient set)

Petak,1. mart

Ab Re @Kvaka 22

Prvi u nizu koncertnih dogadjaja nakon objavljivanja drugog po redu studijskog albuma benda Ab Re dešava se u petak, 1.3.2024. godine. Kvaka 22 tačno u 22.00 h! Ab Re – “serbian jazz in opossition” uz opcionu ponudu: prepuštanje muzici ili razmišljanje na aktuelnu temu “zašto se razni muzički hibridi danas etiketiraju kao jazz?”ulaz: donacije

Predavanje MANIFEST: INSPIRACIJA, PUTOKAZ ILI „GVOZDENI KAVEZ” AVANGARDE? @Koska bar

Predavanje u okviru projekta MANIFEST 2.0
Milena Dragićević Šešić
MANIFEST: INSPIRACIJA, PUTOKAZ ILI „GVOZDENI KAVEZ” AVANGARDE?1. mart 2024,18h
Koska bar, Dorćol Platz

Iako se činilo da je doba manifesta prošlo, da je njegovo vreme bilo vreme avangarde dvadesetih i vreme avangardne kontrakulture šezdesetih, početak dvadesetprvog veka doneo je ponovo interes za kolektivno iskazivanje manjinskih stavova – jer to suštinski manifest jeste. Globalizovana kultura, uniformno mišljenje,nedostatak različitih vizija, utopijskih ideja i nada, sterilisan javni prostor i javni diskurs, zahtevaju alternativne odgovore koji najčešće dolaze iz sfere kulture, ali i širih društvenih pokreta, od ekoloških do feminističkih. No manifest danas – iako i dalje nastaje u sferi alternativne, avangardne kulture, nastaje među akterima koji su prošli “obrazovanje za moderne veštine”. Veštine strateškog planiranja (definisanja misije, vizije), veštine zagovaranja, pičinga (iskazivanja ideja na koncizan način) i sve to po angloameričkim rigidnim pravilima (10 words definition; 1 minute statement; Top 10 do’s and don’ts). Tako manifest može da postane i Gvozdeni kavez avangarde.Poređenjem manifesta dvadesetih sa manifestima XXI veka, njihove grafike i verbalnih iskaza, pokušaćemo da ukažemo na različitosti “organizacionih kultura” avangardnih umetničkih i društvenih pokreta.

Subota, 2. mart

5 YEARS OF SUTRA: ZULI, RAMA b2b SAUD, BUCALO, UBICA @Jugošped

Povodom svog petog rođendana SUTRA ponosno predstavlja ZULI-ja!

Dosta se desilo u proteklih šest godina kolektiva SUTRA otkad je Zuli prvi put posetio Beograd – ugostili su puno DJ-eva i producenata koji su na premcu globalne elektronske muzike, odradili sate i sate radio programa, preživeli pandemiju, menjali klubove, ušli u novu eru globalnih konflikata i konačno uradili neki merch. ZULI je nakon tog zemljotresnog lajva na sestrinskoj Mostly Joking žurci postao omiljeni producent svačijeg omiljenog producenta (Aphex Twin pušta po tri njegove trake u jednom setu), preselio se u Berlin, izdao EP-jeve i albume koji su potvrdili njegovo mesto u samom vrhu savremene elektronske muzike. Vreme je da proslavimo zajedno u Jugošpedu, gde smo onako nenormalno proslavili i prošli rodjendan

KRATOM I TVAR @KC Živa

KRATOM je post hard core, noise rock trio iz Novog Sada.

Iza sebe imaju EP pod imenom Narcissist, nekoliko svirki, par turneja a trenutno rade na prvom albumu.

Koristeći samo bubnjeve, bas i vokal TVAR’ izdvaja gust prodoran zvuk i eksperimentalni pristup. Inspiraciju crpe ne samo u sludge metalu, već i iz world i psihodelične muzike.Drugog marta bend će predstaviti novi program, a sa njim i limitirano izdanje kaseta sa novim albumom.

VRATA 20h
ULAZ 500

FUNKAMENTE @Strogi centar

FUNKAMENTE je DJ duo iz Lisabona koji cine Andre Granada i Tiago Pinto. Producenti, DJ-evi, promoteri, osnivači poznatog ‘East Side’ radija u Lisabonu kao i rezidenti zanimljivog koncept prostora – Duro De Matar i kluba Passos Manuel u Portu, već godinama uspešno posećuju evropske podijume za igru, od Berlina i Amsterdama, pa sve do Pariza i Londona. Njihov zvuk je organski, a balansiraju između džeza, soula, diska, fanka, pa sve do organskog hausa i psihodelije.

Žurka ce biti na dve bine, i pocinje od 21h.
Cena karte na ulazu je 800 dinara.
Lokalna podrška – White City Soul kolektiv

Nedelja, 3. mart

Mali festival prirodne kozmetike + radionica @Centrala 24

U nedelju 3.3. od 13-18h biće održan MALI FESTIVAL PRIRODNE KOZMETIKE gde će domaći brendovi prezentovati svoje proizvode, a ti možeš da ih isprobaš, pitaš sve što te zanima, dobiješ besplatne savete i nabaviš kvalitetne poklone za osmi mart. Od 15-17h je planirana i RADIONICA izrade prirodne kozmetike, gde učiš da praviš čak 3 prirodna proizvoda – balzam za usne, puter za telo, melem za ruke! Nakon radionice ih nosiš sa sobom, pa tako dobijaš i 3 proizvoda koja su tvojih ruku delo i koje možeš pokloniti dragim ženama oko sebe kao poklon za osmi mart sa ličnim pečatom. * Za detalje i prijavu na radionicu pošalji poruku.

Mesto održavanja: Centrala 24, Makedonska 15, 5. sprat, stan 17, Beograd
Organizator: Udruženje proizvođača prirodne kozmetike Srbije – PRIKOS

Rokenrol škola: Mungos & Roy @Dom omladine

Dom omladine Beograda od 2024. godine uvodi novi program pod nazivom „ROKENROL ŠKOLA“, u okviru kojeg će jednom mesečno organizovati koncerte talentovanih mladih domaćih bendova. Učenici gimnazija i srednjih škola dobiće priliku da predstave svoj autorski rad i muzičko umeće u kultnom Klubu DOB, mestu na kojem su stasavale generacije domaćih rokera. Program „Rokenrol škola“ se realizuje u saradnji Doma omladine i BG invazije, gradskog takmičenja srednjoškolskih bendova u organizaciji Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *