fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Kulturna dešavanja u gradu /27.11 – 3.12/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
27. November 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 27. novembar

House in the House in the House… @KC Grad

Izložba House in the House in the House… predstavlja radove umetnika Aleksandra Rakezića i umetnice Ljiljane Šunjevarić koji skupa u enterijeru galerije KC Grad konstruišu dijaloški ambijent.

Na izložbi će biti prikazana site specific instalacija monumentalnih dimenzija, radovi iz serije slika srca umetnika Aleksandra Rakezića i radovi iz ciklusa Nezavršena kuća umetnice Ljiljane Šunjevarić. Postavka kreira neobičnu atmosferu u kojoj publika fluktuira između stvarnog i simuliranog, odbačenog i afirmisanog, pasivnog posmatrača i aktivnog aktera. Izložba House in the House in the House… je koncentrični i ciklični put čoveka savremenog doba koji se nosi sa različitim društveno – političkim krizama; put na kome se makro klima odražava i na mikro nivou; put na kom se spoljno projektuje i na unutrašnje. Takav mehanizam funkcionisanja pojedincu ne dopušta da realizuje svoje želje, već tu nezavršenost kompenzuje za veće i snažnije ideale i utopije. Ova izložba nudi potencijal sagledanja celina unutar i van sistema i ističe važnost otvorenosti ka novim tumačenjima odbačenih motiva i pojava.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 27. novembra u 20h, a može se posetiti svakodnevno do 9. decembra od 16 do 21h

20 godina Šok koridora @Dom omladine Beograda

Ciklus tribina: Šok uživo/Koridori DOB-a
Autori: Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević

Pre dvadeset godina, u jesen 2003. emitovana je prva epizoda emisije ŠOK KORIDOR na ART TV-u. Od tada emisija je prerasla u tribine koje su održavane u okviru festivala koji su bili u Domu omladine Beograda. Pet godina nakon prve epizode, 2008. godine, prestaje da se emituje na televiziji i Dom omladine Beograda nudi redovne tribine koje se održavaju već deceniju i po. Na obeležavanju ovog jubileja podsetićemo se nekih starih emisija i filmova koji su inspirisali autore u njenom pravljenju.

Reflektor teatar festival: Šta bi Čelsi rekla meni @Muzej nauke i tehnike

Pravićemo nešto o ratu, rodu i slobodi, zvaće se: ŠTA BI REKLA ČELSI MENI

Autor/ka: Irena RISTIĆ i Đorđe ŽIVADINOVIĆ GRGUR [onda obrnuto]
Scena, kostim i dizajn: Škart kolektiv
Zvuk: Antonio Andrić
Video: Olga Košarić
Makete: Katarina Gavrilović, Boško Zdravković i Vera Petronijević
Produkcija: Hop.La!
Podrška: Rekonstrukcija Ženski fond i Sekretarijat za kulturu Grada BeogradaOvaj inovativni, hibridni format je omaž Čelsi Mening, ujedno i ogled zasnovan na dinamičkoj formi u kojoj publika postaje saučesnica, dok se lokalni odjeci makropolitičkih kretanja traže i izvode u javnom pretresu imerzivnog karaktera.

Projekcija studentskih filmova – Studio za animaciju FPU @UK Parobrod

Projekcija studentskih animiranih filmova FPU (2014-2023) / 75 godina Fakulteta primenjenih umetnosti

Fakultet primenjenih umetnosti sa zadovoljstvom vas poziva na projekciju studentskih animiranih filmova, u produkciji Studija za animaciju FPU, nastalih u periodu od 2014. do 2023. godine. Projekcija filmova je deo pratećeg programa izložbe „Biti isti, biti poseban“, na kojoj će biti prikazana najbolja studentska ostvarenja u prethodnih pet godina. Izložba će biti otvorena u petak 24. novembra, u Konaku kneginje Ljubice i publika će moći da je poseti do 10. decembra. Ulaz na projekcije je slobodan, kao i na izložbu u Konaku kneginje Ljubice.

Utorak, 28. novembar

Učešće dece u redizajniranju obrazovnih prostora na margini: Škogradova infrastruktura nade @Ministarstvo prostora

Novi razgovor u okviru programa Ka drugačijem gradu biće u utorak 28.11. u 18h, kod nas u prostoru – Kondina 26, drugi sprat. Prijave nisu potrebne, ulaz je slobodan za sve! U ovom razgovoru biće otovrena pitanja Škogradovog delovanja u urbanoj periferiji, građenja zajednice i drugačijih obrazovnih prostora. Pitamo se kako Škogradovo participativno građanje infrastrukture nade u okviru naselja Ledine, a posebno sa osnovnom školom Vlada Obradović Kameni može da generiše šire društvene promene, kao i da afirmiše znanje proizvedeno na periferiji. Razgovor će voditi Jelena Joksimović, psihološkinja i aktivistkinja u oblasti obrazovanja i Maja Maksimović docentkinja na Odeljenju za pedagogiju i andragogiju na Filozofskom fakultetu.

YouTube glorihol – Projekcije bezvrednog video sadržaja @KC Živa

Vaš dragi Dulence je prešao na C kategoriju te ovog utorka dolazi sa kamionom punim smeća sa jutjuba. Narandžasti rančevi, mini kornjače, romi, penasti materijali, kurdski trubaduri, plovila, loša šminka, odlični 3d kitovi, koreografije, ptice, žice, žabe, cveće. Dođite da vam izgubimo koji satić. Ulaz naravno besplatan.

Sreda, 29. novembar

Rođendanski ARGH! @Anti Shop Elektropionir

29. novembra od 20h ARGH organizuje čitanje poezije i kraće proze na ovoj već poznatoj i omiljenoj lokaciji.

Booking Balkan @KC Grad

U sredu, 29. novembra od 19h u Kulturnom centru Grad, u okviru programa Booking Balkan, videćemo književni dvougao spisateljica Slađane Nine Perković i Tanje Stupar Trifunović, koje će se, u zajedničkom razgovoru, između ostalog dotaći specifičnog položaja pisaca i spisateljica iz Bosne i Hercegovine. Biće reči i o njihovoj viziji književnosti, složenim identitetima, te o temama koje ih opsedaju i zašto je to tako.

Live Soundtrack 76 @CZKD

Live Soundtrack je događaj za filmsku muziku, koji je, kroz prikazivanje retko viđenih ostvarenja kratkog eksperimentalnog filma i animacije, i okupljanjem muzičara iz elektronskih, ambijentalnih i elektro-akustičnih krugova, tokom više od 70 događaja postao izvor kontinuirane podrške nezavisnoj muzičkoj i filmskoj sceni. Tokom 2023. godine, Live Soundtrack se otisnuo na evropsku turneju, i kroz saradnju sa muzičarima iz Švedske, Švajcarske, Rumunije, Moldavije, Francuske i Austrije otpočeo novo poglavlje događaja.

76. izdanje događaja u CZKD Bioskopu predstavlja tri premijere : gostovanje britanskog animatora i eksperimentalnog muzičara Roba Terrestriala koji će izvesti polučasovni set muzike za svoje filmove, kao i povratak u live elektronski život osnivača kultne srpske elektronske etikete Asino Elettronico : Koneyn (Kosta Čemerikić) i Associative (Nemanja Dunđerski) će prvi put posle skoro decenije odsustva sa lokalne scene izvesti muziku za novije eksperimentalne filmove sa Live Soundtrack konkursa za 2023 godinu, pristigle iz celog sveta, a publici će se predstaviti i filmmejkerka Aleksandrija Ajduković sa svojim filmom „Debeli utorak“.

Jugoslovenske filmske solidarnosti @Muzej Jugoslavije

U sredu 29. novembra u 18 časova održaće se razgovor pod nazivom „Jugoslovenske filmske solidarnosti“ u bioskopskoj sali Muzeja Jugoslavije. Ovo je prvi u nizu javnih događaja planiranih u kontekstu inicijalnog istraživanja kinematografske zbirke Muzeja, a podrazumeva svojevrsno „otpakivanje arhive“ i uspostavljanje osnovnih epistemoloških dilema koje je upoznavanje sa materijalima pokrenulo.

Četvrtak, 30. novembar

Izložba All Kišobran parties @Kula

All Kišobran parties – The last look – Poslednji pogled na Kišobran žurku, izložba

30. novembar – 17. decembar 2023. Art hub Kula

Otvaranje izložbe četvrtak 30. novembar u 19h15. rođendan Kišobran kolektiva obeležiće i poslednja žurka u organizaciji ovog kolektiva u klubu Drugstore u subotu 2.decembra.Od 2008. godine organizovano je preko 100 žurki na kojima je nastupilo oko 250 bendova i didžejeva iz zemlje i inostranstva. Pored toga, Kišobran se vremenom sve više i više otvarao tako da danas aktivnosti kolektiva čine: bar Zaokret, muzički pokret i festival Hali Gali, bar Sprat, manifestacija Piknik, Art hub Kula, koncertna agencija i izdavačka kuća Pop Depresija/Kišobran, bar Ruke i govorno-muzički program na Radio Aparatu.

Ibar @Zappa baza

Povodom objave albuma prvenca, Prevrnu se vedro nebo – ИБАR uživo!

Specijalni gosti – Bas i Stega!

Tús Nua @Kvaka 22

Od izdavanja prvog albuma pod nazivom Horizons -prekrasnog spoja shoegazea, post-rocka, noisea i dream-popa –zagrebački bend Tús Nua (Jordi Ilić i Jelena Božić) je postao jedan od najspominjanijih bendova na hrvatskoj i regionalnoj alternativnoj sceni. Debi album ovog dua je hvaljen kako od strane kritike, tako i od strane publike, te se ušuljao na brojne popise najboljih albuma 2017. godine u Hrvatskoj, time utvrdivši mjesto benda kao jednog od najatraktivnijih u regiji.

Petak, 1. decembar

Yugo.wav @KC Grad

Recept za dobru zabavu je poznat: Domaći disko biseri, moćni zvuci sinta, VJ vragolije i svi marš na ples!

Zumovanje: Dina Jashari, Bad Daughter, Bohemija, Emma & Jimmy @Dom omladine Beograda

U petak 1. decembra u Amerikani Doma omladine Beograda Pop Depresija i Kišobran organizuju festival Zumovanje. Slavimo rođendan RadioAparata zajedno sa vama i Dinom Jashari, Bad Daughter, Bohemijom i tandemom Emma & Jimmy. Muziku pre i posle koncerata puštaće ekipa iz Zelenog kačketa, a ulaz u salu je od 20.00 časova.

Mini Zucchini (RO), Kosmos dubs (live), Chorbika, Navandoo @Živa

Mini Zucchini (Temišvar, RO) je DJ/solo projekat koji eksperimentiše sa new-beat, elektro i italo-disco muzikom. Aktivna je na lokalnoj muzičkoj sceni Timišoare od 2014. godine kao osnivač član Launmomentdat događaja. Počela je sa DJ-ingom 2019. godine na Harababura Vintage Fair, gde pruža kreativan prostor za ženske DJ-e u lokalnoj zajednici. Tokom godina, postala je strastvena kolekcionarka eklektičnih zvukova, eksperimentišući sa stilovima i tempom.Kosmos Dubsje improv techno projekat Shaan i Kovine opredeljen ka razvoju višečasovnih live setova u chill ambijentima.

Subota, 2. decembar

15. Kišobran rođendan @Drugstore

15. rođendan kolektiva Kišobran obeležiće se velikom žurkom 2. decembra 2023. godine koja će okupirati sve prostorije kluba Dragstor.

Vrata se otvaraju u 22h, a pored Kišobran didžejeva nastupaće i bend KOIKOI, reper Rouzi, didžejevi Feloneezy, Stevie Whisper, Phillie P, Little Lu, Sergej Krstić, kao i DJ kolektivi Disko Buvljak, Ghetto University i Urban Farming.

Alessandro Adriani x Tasha Safari @Karmakoma

Alessandro Adriani i Tasha Safari ove subote u Karmakomi.

14. MikroFAF – STANICA: BEOGRAD @Muzej Jugoslovenske kinoteke

Nakon što je predstavljen program na raznovrsnim, zaista originalnim mestima i nezavisnim centrima kulture širom Srbije, parkirajte se u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, kao poslednjoj stanici 14. MikroFAF – Road Edition. Prvog vikenda decembra biće prikazani filmovi koje je izabrala publika tokom ove uzbudljive turneje, kao i nekoliko gostujućih projekcija. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Na programu će se pre svega naći četiri bloka kratkih filmova koje je selektovala publika, a koji obuhvataju filmove potpuno različitih žanrova i tehnika, i traju od minut do petanest minuta. Kao i svake godine, MikroFAF skreće pažnju na edukaciju mladih o i kroz filmsku umetnost, te ćemo predstaviti publici i radove nastali u okviru Inkluzivnog kinokluba „Moj krupni plan” 2023. godine – program The Wall – radionice filma i videa sa upotrebom green screen-a. U programu podrške mladih stvaraoca biće predstavljeni i filmova nastali na filmskim sekcijama organizacije Filmkultura i mladih autora koji su pogađali edukativne programe Slobodne zone Junior.

Nedelja, 3. decembar

Decmbarska berza ploča @Dom omladine Beograda

Posetioci i izlagači imaće priliku da u prijatnom i klimatizovanom prostoru razmenjuju i prodaju polovna, kao i dobro očuvana originalna izdanja na pločama i diskovima (CD, DVD i Blurej).

CINEMA CITY FESTIVAL @Dorćol Platz

3 – 5. decembar BEOGRAD
Ove godine, Internacionalni filmski festival Cinema City predstaviće publici 10 sjajnih filmova iz celog sveta okupljajući filmske stvaraoce, profesionalce i publiku i pružajući posetiocima kvalitetan internacionalni filmski program i poseban festivalski duh.

Fotoberza @Dorćol Platz

Kvartalno okupljanje zaljubljenika u fotografiju i foto tehniku.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *