fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu /30.10 – 5.11/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
30. October 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 30. oktobar

Šok Koridor uživo: Dizaster šok @Dom omladine Beograda

Ciklus: Šok uživo/Koridori DOB-a
Autori: Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević

Nakon letnje pauze vraćamo se aktuelnim temama. Proteklih nekoliko meseci širom sveta su harale elementarne nepogode, priroda koja se poigrava sa nama i ostavlja pustoš. Apokaliptični naslovi u novinama, prizori razorenih i poplavljenih gradova. Sada je pravo vreme da se bavimo nesrećama koje je prouzrokovala priroda ili naš loš odnos prema planeti na kojoj živimo. Uzrok stradanja može da bude i nameran, prouzrokovan od strane jednog čoveka ili grupe ljudi. Može da bude i slučajan, odnosno da neko nesvesno uništi sve oko sebe. Filmski autori su uvek bili fascinirani i inspirisani ovakvim događajima i pravili svoje verzije nečega što se već desilo ili su osmislili nova razaranja.

PAVILJON = ULUS @Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić

Poziv za mobilizaciju članstva u vezi sa rešavanjem problema korišćenja i brige o Paviljonu

Zbog dugotrajne akutne situacije nerešenog statusa Paviljona i urgentne potrebe za njegovim saniranjem zbog nadolazećeg zimskog perioda pozivamo sve članove udruženja da se aktivno uključe u rešavanje ovog problema.

Organizujemo dva radna sastanka u Paviljonu:
– Ponedeljak, 30. oktobar od 18č
– Ponedeljak 6. novembar od 18č

U svetlu najavljenih izbora poziv za otvoreni sastanak upućen je i predstavnicima svih političkih partija od kojih bi želeli da čujemo kakvu budućnost predlažu za Umetnički paviljon kao sedište ULUS-a i njegov centralni izložbeni prostor.

Zombieland @bife Ventil

Zombilend je američka zombi komedija iz 2009. godine, u režiji Rubena Flajšera, snimljena po scenariju Reta Risa i Pola Vernika. Radnja prati grupu preživelih koji tokom zombi apokalipse putuju prema jugozapadu SAD pokušavajući da pronađu utočište.

Film je naišao na dobar prijem kod kritičara i ostvario je veliki uspeh na bioskopskim blagajnama.

Utorak, 31. oktobar

PROSTO promocija knjige Maje Uzelac @Kula Cetinjska

U utorak 31. oktobra sa početkom u 19h predstavljamo vam knjigu Maje Uzelac “Prosto” u izdanju izdavačke kuće Rende.

> o knjizi će se govoriti
-> iz knjige će se čitati
-> uz knjigu će se slikati
-> biće tu i dosta zgodnih ljudi oko knjige

dakle, jedno mudro i uspešno veče
ulaz slobodan, dobrodošli 

“Dugo sam pisala o kompleksnim stvarima raznih vrsta, za manje-više svaku novinu u zemlji – o suptilnosti i sofistikaciji kulture i medija, društva, mode, interneta, bože me sačuvaj – čak i politike; shvatam, međutim, da grupno nismo savladali osnove funkcionisanja, samu bazu jbnog postojanja, koja treba da omogući dalje bavljenje bilo čim ozbiljnijim. I evo, najzad, imam iskustva, nemam frku, nije mi stalo do reputacije, a nemam ni nešto mnogo vremena. Prvi put u životu, pisaću kratko o najprostijim stvarima najprostijim rečnikom. Svima nam najviše znači, a više nemam živaca da preskačem. Uozbiljimo se. Budimo najbolji mi. Ne budimo pičke. Neko s rokom trajanja ne može to sebi da dozvoli.” Maja Uzelac

Filmski utorak u Živi: Horor iznenadjenja! Helovin specijal @KC Živa

Ovog utorka ekipa Žive vam je spremila horor spektakle iznenađenja.
Ulaz, kao i uvek, džaba je i besplatan.
Vidimo se.
Ako se ne plasite.
Kao male bebe.

HEIHAIZI + SHOPLIFTERS +PULMONARY FIBROSIS @AKAB Okretnica

HEIHAIZI završavaju svoju dugačku turneju upravo kod nas u Okretnici. Ovaj zagrebački hardcore bend koji je nastao na pepelu Eke Buba za kratko vreme već je odsvirao tonu koncerata i upisao se na mapu aktivnijih evropskih bendova. Početkom ove godine su snimili album koji je prvo izašao na kaseti a pred turneju je izašla i ploča.

Posle nekoliko neuspelih pokušaja da ih ugostimo, SHOPLIFTERS konačno, posle dugo vremena sviraju u Beogradu. Novi album izlazi na ploči za koji dan pa će ovaj koncert upravo biti i njegova promocija.

Vrata su od 20:00, kocert u 21:00, dodji na vreme, radni dan je i završiće se sve ranije nego inače.

Sreda, 1. novembar

Lelee + Antarktik @KC Grad

LELEE
Slovenski razigrani indie/post-punk bend Lelee su savršen primer multikulturnog povezivanja među balkanskim glasbenicima od Vardara do Triglava, jer ga sastavljaju Beograđanka Jelena Rusjan (Borghesia, TRUS!) na vokalu i basu, Makedonac Damjan Manevski (Rush to Relax, Molokai) na vokalu i gitari te slovenca Leon Stoilković na bubnju i Blaž Gracar na synthovima. Kao deo karavane Klubskog maratona Radia Študent u 2020. godini su se svojim iskričavim i uzbudljivim indie gitarskim zvukom te muško-ženskim vokalima na srpskom i makedonskom jeziku brzo upisali u svest alternativne javnosti širom regije.

Lelee su u 2023. godini izdali dva singla (Nestaješ, Snaga), sa kojima najavljuju novi dugometražni album za 2024. godinu.

19. Filmski festival SLOBODNA ZONA @UK Parobrod

19. Filmski festival Slobodna zona biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Šezdeset tri filma iz 38 zemalja, raspoređena u 13 programskih celina, doneće teme o kojima se ne priča glasno, postaviće nezgodna pitanja, dirnuti u konvencije i pokrenuti debate.

Parobrod će ove godine biti jedan od domaćina festivala, posetioci će imati priliku da pogledaju neke od projekcije filmova od 01-04. novembra u našem bioskopu Dragan Gaga Nikolić.

PROGRAM ZA SREDU:
16.00 Dokumentarni film „Vitni Hjuston-biti svoja“Režiseri: Nicholas Broomfield and Rudi Doležal
Zemlja: UK, SAD
Trajanje: 105′
Istražite potresno putovanje Vitni Hjuston, borbu sa pritiscima slave i traženje autentičnosti u ovom dokumentarcu.

18.00 Film „Čovek koji je prodao svoju kožu“Rediteljka: Kaouther Ben Hania
Zemlja: Tunis, Francuska, Belgija, Nemačka, Švedska, Katar, Kipar
Trajanje: 104’
Cena karte: 200 rsdSam, sirijski izbeglica, uskoro će shvatiti da je prodao više od svoje kože, koja je sada živo umetničko delo.

20.30 Film „Poslednja noć ljubavi“Reditelj: Andrea Di Stefano
Zemlja: Italija
Trajanje: 124′

Stvaralački Eho: Kulturni događaj i radionica inspirisana temom događaja „Ja prihvatam” @Atelje Kinema

Da li se suočavamo sa preprekama koje spoznajemo i uspevamo da kroz svoj umetnički proces artikulišemo njihovo prihvatanje? Da li otkrivamo neku svoju osobinu sa kojom se teško mirimo i koja nam predstavlja izazov u kreativnosti, ili da li ona pak može i da nam pomogne u stvaranju?

Sreda od 18h do 21h. Atelje Kinema.

Kulturni program je predviđen za starije od petnaest godina.

Promocija zbirke pesama „Dve tačke” autorke Marije Živković @Kvaka 22

Ukoliko se 1. 11. 2023. oko 19 časova nađeš na uglu Ruzveltove i Albanskih spomenica i odlučiš da otvoriš vrata Kvake 22, popneš se uz stepenice i uđeš u prostoriju, videćeš poređane stolice. Na svakoj od stolica nalazi se jedno parče papira koje podseća na koncept kolačića sudbine, samo bez kolačića. To parče papira deo je celine koja je sastavljena i ima svoje mesto u zbirci pesama Marije Živković pod nazivom „Dve tačke“. Knjigu možeš da pokloniš nekom ili sačuvaš je za sebe.

Biografija: Marija je rođena 1993. u Zaječaru, studentkinja je Filološkog fakulteta na Opštoj književnosti i teoriji književnosti Univerziteta u Beogradu. Pobedila je na 36. Festivalu mladih pesnika u Zaječaru, čija je nagrada objavljivanje prve knjige. Trenutno živi u Beogradu.

Četvrtak, 2. novembar

Promocija novembarskog broja časopisa KUŠ! @Trg Nikole Pašića

Dragi čitaoci i drage čitateljke,pozivamo vas na promociju novembarskog broja našeg časopisa! Kada? 2. novembra 2023. godine
Gde? Legat Slavenskog, Trg Nikole Pašića 1, 5. sprat

Pored predstavljanja najnovijeg izdanja časopisa, očekuju vas predavanja: ,,Muzika kroz prizmu evolucije”; govornik: Marko Vesić, doktorand Fakulteta muzičke umetnosti.

,,Zašto je Platonu smetala muzika? Platonova kritika muzike”; govornica: Teodora Rebić, diplomirana filozofkinja i master studentkinja novinarstva.

ZHIVA Koncertna promocija albuma „Preterujem” + gosti Weird Fishes @KC Grad

ZHIVA najavljuje premijeru svog prvog albuma “Preterujem” i koncertnu promociju koja će se održati 2. novembra u KC Gradu. Na isti dan, beogradska publika će imati prilike čuti singl “Preterujem” uz prateći spot, kao i ceo album uživo. ZHIVA će nastupiti uz bend koji čine Boris Pažin (bubanj), Vasilije Ilić (bas gitara) i Bojan Božanović (gitara).

Album “Preterujem” je muzički mozaik koji obuhvata alternativni pop, džez, hip-hop, drum and bass, i rege. Izdan je pod okriljem izdavačke kuće Glitch Records, a ZHIVA je autorka svih pesama u saradnji s producentom i aranžerom Toshijem Domaćinom. ZHIVA koristi svoje pesme kako bi istražila lična iskustva, autorefleksiju i teme vezane za mentalno zdravlje. Album “Preterujem” istražuje širok spektar emocionalnih tema, uključujući nesigurnost, introspekciju, optimizam i pesimizam. Kroz duboku interakciju između muzike i teksta, album donosi priče koje osvetljavaju različite aspekte ljudskih emocija.

Predfestivlaski susreti #2: Film „Glasovi prašume” @DC Krov

U okviru predfestivalskog programa festivala angažovanog etnografskog filma Vizantrop u Društvenom centru KROV, gledamo filmove sa ranijih edicija festivala. U četvrtak od 20:30h gledaćemo etnografski film „Glasovi prašume” iz Papua Nove Gvineje.

Glasovi prašume je istraživački dokumentarac o ekološkoj i estetskoj koevoluciji prašumskog regiona Bosavi na Papui Novoj Gvineji i njegovih stanovnika. Kroz zvuk i sliku, film uranja gledaoce u prašumu i pravi čujne bezbrojne veze između svakodnevnih zvukova kišne biosfere i kreativnih praksi pevanja, sa i o njoj naroda Bosava.

Trailer: https://vimeo.com/373485595
Trajanje: 67 minuta

Koncert: inturist i dima midborn @Chillton

ulaz: 700 din

Petak, 3. novembar

drumbooty live @Strogi centar

drumbooty je autorski projekat najtraženijeg bubnjara sa naših prostora Pedje Milutinovića. Ovaj petočlani sastav karakteriše energična i melodična fuzija džeza, elektronike, hip hopa i afrobeat-a na koju je nemoguće ostati ravnodušan. Bend je osnovan 2020. godine nakon izlaska Milutinovićevog prvog albuma “Veritas Vincit” za Orenda records iz Los Andjelesa, na kome su učestvovale svetske zvezde poput David Binney-a, Ron Warburg-a, Pere Krstajića. Pored Milutinovića na bubnju, u bendu su naš izvrsni saksofonista Luka Ignjatović, profesor na FMU, na klavijaturama lideri nove generacije džezera Stevan Milijanović i Bojan Cvetković čiji se različiti stilovi pretvaraju u savršenu alhemiju na sceni, Akoš Forgač na bas gitari koji upotpunjuje groove modernim pristupom koji donosi sa Berklija i njujorške džez scene.

Kišobran žurka @KC Grad

15 godina Kišobrana i još samo dve žurke do kraja!

U decembru zaključujemo priču Kišobran žurke i nastavljamo neke druge priče ali do tada ostalo je da uživamo na još dva Kišobrana! U petak 3. novembra vraćamo se na staru lokaciju Kc Grad i spremamo vam gitarski specijal Kišobran žurke. Kišobran DJevi puštaće samo najbolje indie gitarske hitove skupljene u prethodnih 15 godina.

Vidimo se u Kc Gradu!

ЕВА РАС | ПЕЂА МИГРАНТ | СКРЕЧ МАЈСТОР ЉУБАН @KC Živa

Истиски експериментално вече! Аудио изроди коначно на окупу!

Три мускетара
Три метера сомота
Три слепа миша
Заболе их пиша

Subota, 4. novembar

BOOGIE NIGHTS | White City Soul @KC Grad

White City Soul kolektiv se vraća u KC Grad sa svojim dobro poznatim parti serijalom BOOGIE NIGHTS i poziva vas na podijum za igru.

Bvana i Džezeri iz Lagune live @Bluz i Pivo

Bvana i Džezeri iz Lagune nastavljaju svoju legendarnu saradnju… Hip hop i džez i Bluz i Pivo. Vidimo se! 

🗓️SUBOTA, 4. novembar u 20h
📍Cetinjska, 15 (Bluz i pivo)

Music Reactions Indoor Rave: Novembar @Hangar

On Saturday, 4th of November, at Hangar Stage 3, we will be hosting blk. and BIIA, alongside local forces – Muhi and Vrag!

blk. is the force not to be reckoned with. Since joining Irish based Reboot Management and Agency at the end of 2021 this young aspiring artist has made groundbreaking achievements such as selling out a long list of shows across several countries in Europe , UK , Australia , and further afield ranging from 2-15k capacity, booked as a headliner for some of Europe’s biggest underground dance music and commercial festivals and is pushing huge boundaries with his music with his own platforms amassing a huge 30+ million plays across some of his tracks on soundcloud and having his own monthly fan base of 200k+ listeners on Spotify alone plus the best is still yet to come.

BIIA is a Portuguese electronic music artist who brings an emotional curiosity that is so mirrored in her creative process. She creates a journey of self-expression that blends different approaches of techno. These are energetic and hard-hitting stories that can combine raw, hard, 90’s beats and peculiar sounds with different genres occasionally popping. Her productions express music without boundaries that oozes trippy elements with screaming kicks and sectionally her provocative and conceptual vocals. BIIA, disruptive and unappreciative of labels, is a talent that stays true to her artistic vision.

Muhi is a techno DJ, live act, producer, founder of the organization & record label “Etom Records” and half of “Inner Core Live” duo from Serbia, Novi Sad. He performed at some of the biggest festivals and most popular clubs in Southeastern Europe: Exit Festival at No Sleep & Urban Bug stages, Drugstore Belgrade, Boogalo Zagreb, Trezor Sarajevo, Club Tunnel, Barutana, Depo Club, Green Future Festival, Lake Festival, Green Love Festival and so on. During that time he shared the DJ booth with the biggest names of the global techno scene.

Vrag is a techno DJ and Offel sound boss from Belgrade. He’s constantly progressing making his way up the scene. Vrag made an impact playing the Black Room at 999999999 live event and then again alongside Bens Sims and Boston 168 at the big room of legendary club Drugstore. His style is based on hardgroove with break beat and detroit techno influences.

Ossia (UK) | Ojoo (MA) | SAUD | Lil Taty | Zhe Pechorin | Lie Idle | P.Amir. b2b F.Agno. @KC Živa

почетак црвенила / 04|11 ::: 22:00 / KC ЖIVA

Zvučni svet Ossia-e je spoj teških vremenskih prilika, poetske zvučne estetike izvan dobra i zla, prenoseći sirovu techno muziku ukorenjenu u dub, u njenoj najburnijoj i sirovo nervoznoj formi koja putuje kroz prostor i vreme. Kroz vođenje različitih izdavačkih kuća i članstvo u muzičkoj grupi Young Echo Sound iz Bristola, stekao je široko znanje i duboko razumevanje muzike koje oblikuje njegov vlastiti nesavršeni, ekscentrični pristup zvuku i ritmu. Ossia u sebi nosi najbolju tradiciju bristolske underground muzike, gde je ukorenjen, ali nikada zarobljen u okviru, muzički. Njegovi nastupi kao DJ i live izvođači se kreću između trenutaka napetosti i visokoenergetskog plesa na podijumu, sa katarzičnom i buntovnom energijom u središtu.

Samostalni koncert – IDEM (HR) @Kvaka 22

IDEM je samostalni projekt Antuna Alekse, trombonista bendova Porto Morto i JeboTon Ansambl te gitarista i pjevača benda Trophy Jump. U posve novom izričaju Antun s bitter-sweet notom dotiče sve njemu važne teme kroz pjesme zamišljene da prvenstveno budu hit samome autoru, a potom potencijalno i široj publici.

Već po reakcijama slušatelja na najavne singlove „ŠtetaŠtetaŠteta”, „Potopi ovaj brod”, „Par put godišnje” i „Žujice” bilo je jasno kako će album „POYY” imati snažnu bazu obožavatelja, no uz hvaljeno debitantsko izdanje IDEM se brojnim nastupima diljem regije u zavidno kratkom roku istaknuo i kao koncertna atrakcija godine.

Nedelja, 5. novembar

Audioberza u Beogradu @Dorćol Platz

Intervalno sporadično, ali skoro pa redovno uvek nedeljom. Okupljanje radi druženja i razmenjivanja iskustava o vinilu i audio tehnici.

Dama sa psetancetom – A.P. Čehov @KPGT

Da je Anton Pavlović jedan od najvećih dramskih pisaca koje ima svetsko pozorište – to nije nikakva novost. Da je istovremeno kada i Aleksandra Mihajlovna – poznatija kao Madam Kolontaj – začetnik velikog i radikalnog feminističkog pokreta u prvim godinama XX veka – to je veoma uzbudljiva “novost”. Ko se tome čudi mora ponovo da pročita njegovu genijalnu DAMU SA PSETANCETOM ili bar da pogleda predstavu po Čehovljevoj najboljoj priči, u KPGT-u u režiji Ljubiše Ristića.

☎️ Info/Rez: 066 977 31 29
📍 Radnička 3, Stara šećerana
🕗 Sve predstave počinju u 20h

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *