fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu /4.12 – 10.12/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
4. December 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 4. decembar

In the Mood for Love @Bife Ventil

Projekcija filma In the Mood for Love ovog ponedeljka u Bife Ventilu od 18:30h.

Film Argentina 1985 @Kulturni centar Beograd

Povodom 10. decembra i obeležavanja 40 godina neprekidne demokratije u Republici Argentini, Ambasada Argentine u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Amazon Prime, ima zadovoljstvo da predstavi film Argentina, 1985 kroz besplatne projekcije u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) od 3. do 7. decembra.

Projekcije su:
04.12. (ponedeljak), u 17.30č. i u 20.00č.
05.12. (utorak), u 17.30č. i u 20.00č.
06.12. (sreda), u 17.30č.
07.12. (četvrtak), u 17.00č.

Film je osvojio važne nagrade, izmedu ostalih, Zlatni globus, nagradu Goja za najbolji iberoamerički film, FIPRESCI na Venecijanskom festivalu, nagradu publike u San Sebastijanu i bio je jedan od nominovanih za Oskara 2023. u kategoriji “Najbolji medunarodni film”.

Utorak, 5. decembar

Jugoslovensko eksperimentisanje filmom i ideja društvene emancipacije kroz film @Kinoteka

Jedinstveno putovanje kroz vreme i filmsku istoriju dogodiće se na događaju u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke (Kosovska 11) koji će se održati 5. decembra s početkom u 20h. Ovaj događaj je deo 86. Protestne Jesenje Izložbe ULUS-a pod nazivom “TAJNĀ ZNÁNJA, Film ⇆ Fotografija ⇆ Slikarstvo”

Ovo veče neće biti samo prilika da uživate u filmskim delima već i da učestvujete u razgovoru nakon prvog dela projekcije na temu Jugoslovensko eksperimentisanje filmom i ideja društvene emancipacije kroz film. U razgovoru će učestvovati Srđan Dragojević, Bata Petrović i učesnici platforme Phd in One Night / Edicija Jugoslavija.

Kritični utorak: Copenhagen @KC Živa

Novi film u serijalu SPOREDNIM PUTEM

Film koji gledamo u utorak: COPENHAGEN
režija: Mark Raso
uloge: Gethin Anthony, Frederikke Dahl Hansen i drugi
Kanada/SAD/Danska 2014
trajanje: 98 minuta

Titlovi na srpskom jeziku.
Diskutabilan a besplatan filmski program, utorkom od osam u Živi.
Selektor i domaćin serijala SPOREDNIM PUTEM, Dimitrije Stojanović Dimos!

Ulaz besplatan!

Sreda, 6. decembar

Alternative Film/Video festival @DKSG

Alternative Film/Video festival od 6. do 9. decembra u Domu kulture Studentski grad.

Ulaz na sve programe je besplatan

Palestinski kratki filmovi @Kvaka 22

Ovo je prvo u nizu dešavanja koja će biti organizovana u narednim mesecima, a koja će se baviti palestinskim filmom. Pre projekcije kratkih filmova biće pušteno uvodno video izlaganje Borisa Trbića, dramaturga i teoretičara filma koji je doktorirao na temu palestinskog filma i koji predaje na univerzitetima i filmskim školama u Melburnu:

ŠTA JE PALESTINSKA KINEMATOGRAFIJA? (Prvi deo)
Od kratkih revolucionarnih do prvih igranih filmova palestinske kinematogafije

Kratki filmovi koji će biti pušteni:
Poseta (The Visit, 1970); Režija: Qais Al-Zubaidi
Oni ne postoje (They Do Not Exist,1974); režija: Mustafa Abu Ali
Palestina u oku (Palestine in the Eye, 1977); režija: Mustafa Abu Ali

NAPOMENA: Svi filmovi su sa titlovima na engleskom jeziku.

Izložba: Moja četiri zida @Galerija Remont

Izložba slika pod nazivom Moja četiri zida umetnice Milene Gajić pored toga što problematizuje položaj umetnice u savremenom socio-kulturnom kontekstu, takođe nudi prostorno-vizuelnu konstrukciju njenog privatnog sveta, gde se neprestano smenjuju različiti identiteti – umetnica, majka, domaćica. Umetnica u svom stvaralaštvu materijalizuje sopstvena iskustva, porive, refleksije baveći se konverzijom forme i gesta, ličnog i političkog, svesnog i nesvesnog. Rođenje prvog sina i suočavanje sa post-porođajnom depresijom osvestili su joj unutrašnju borbu između različitih identiteta i uloga koja se kontinuirano vodi i koja se prenosi i na prostore, privatnu i javnu sferu. Svet umetnosti od umetnika zahteva javno prisustvo, participativnost i beskompromisno žrtvovanje za veće pozicije moći, što je neizvodljivo za novopečenu majku i novonastale životne okolnosti nakon dolaska deteta na svet. Briga o potomstvu primorava majke-umetnice-domaćice da praktičnije koriste dostupno vreme što se najčešće ogleda u izboru jednostavnijih medijuma, dok na izbor tema svakako utiče nova „normalnost“ i drugačije iskustvo sveta.

Izložba je otvorena do 26. januara 2024. godine.

Ka demokratičnijoj ekonomiji: Model radničkog akcionarstva za Srbiju @Ministarstvo prostora

Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara – Zajedničko vas poziva na panel diskusiju i predstavljanje rezultata istraživanja o mogućnostima radničkog akcionarstva u Srbiji koja će se održati u sredu 06. decembra od 18h u prostorijama Ministarstva prostora, Kondina 26/3, Beograd.

Radničko akcionarstvo predstavlja model organizovanja rada i proizvodnje koji je utemljen u tradiciji radničkog samoupravljanja, zadrugarstva i zajedničkog upravljanja resurisma. Radnicima i radnicama omogućava da učestvuju u vlasništvu i upravljanju u kompanijama u kojima su zaposleni, što pored materijalnih ima i druge benefite, uključujući mogućnost da utiču na odluke koje se odnose na organizaciju rada i raspodelu dobiti koju firma ostvari. Prenos vlasništva na zaposlene postojećim vlasnicima koji žele da se povuku omogućava opstanak preduzeća umesto često neželjene prodaje konkurenciji, dok lokalna zajednica i šire društvo na ovaj način zadržavaju radna mesta i prihode. Ovo istraživanje nastavak je ranijih aktivnosti u okviru programske celine “Ekonomska demokratija” koju realizujemo uz podršku Fondacije Roza Luksemburg, a kroz koju preispitujemo savremene transformacije rada i radnih odnosa, nudeći konkretna rešenja za unapređenje položaja različitih grupa radnika. Tokom razgovora biće predstavljen model radničkog akcionarstva prilagođen lokalnom kontekstu u Srbiji na kome smo radili tokom prethodnog perioda, a sa učesnicima_cama panela diskutovaćemo o tome šta su demokratična preduzeća i zašto su nam ona danas neophodna, kao i o tome gde su potencijalne prepreke i problemi da bi ona ponovo zaživela i kod nas.

Učesnici razgovora: Tej Gonza – Direktor Instituta za ekonomsku demokratiju, Ljubljana
Mario Reljanović – Jedan od autora_ki publikacije “Holding zadruga” Predlog modela zadružnog radničkog akcionarstva u Srbiju
Melanija Lojpur – Portparolka Političke platforme SolidarnostRazgovor moderira Aleksandra Lakić – Platforma Zajedničko

Četvrtak, 7. decembar

Na svežem vazduhu sa… Milenom Putnik @Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka

Na ovom dogoađaju razgovaraće se o pejzažu kao slici predela, koja nam prenosi mnoga značenja. Kako predeli pamte, i kako kroz proces gledanja možemo da dolazimo do novih ideja o njihovoj budućnosti…Predstaviću upravo završen višemesečni umetničko-istraživački projekat, izveden u saradnji sa umetnicima i pejzažnim arhitektama. Bavili smo se narušenim pejzažima u okolini Beograda. Pokušali smo da umetničke načine beleženja neposrednog iskustva prostora (video, fotografija, šetnja…) spojimo sa naučnim postupcima mapiranja podataka, kako bismo sklopili celovitiju sliku pejzaža u promeni.
Tokom procesa otvarala su se i mnoga važna pitanja, od ekoloških i društvenih problema vezanih za narušenu životnu sredinu, do preispitivanja šta umetnost može da ponudi u datoj situaciji. Možda i ne mnogo u praktičnom smislu, ali makar nas navodi da pažljivije gledamo i bolje upoznamo svoju okolinu, kako bismo sutra aktivnije učestvovali u njenom oblikovanju.

Milena Putnik (1976) magistrirala je u oblasti slikarstva, a doktorirala u oblasti višemedijske umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Radi na Odseku za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu na Šumarskom fakultetu u Beogradu. Aktivno izlaže u galerijskim uslovima i u formi šetnji ili privremenih postavki u otvorenom prostoru, ostvarujući saradnje sa kolegama iz različitih oblasti i studentima.

Galaksija 40 @Centar za promociju nauke

Proslavljamo 40 godina računara Galaksija u četvrtak od 18h u Centru za promociju nauke.

Ukoliko ste u mogućnosti da se odazovete pozivu, zbog ograničenog kapaciteta prostora, molim vas popunite FORMU do 6.12.2023.

Funkier & guests @Strogi centar

Funkier koji se trudi da svaki put kada se pojavi u Strogom, koga smatra hramom fanka sa strogim standardom za inovativnost i originalnos, pa se uvek trudi da doda ponešto novo. Ovog puta to su vokali seizmičkih razmera koji će ovu svirku pretvoriti u magiju koja se događa samo jednom. Čast nam je da vam predstavimo istaknute članove Meri gospel hora Anetu i Dragu kao i novog člana benda Millsushi na ovoj svirci.

Saksofon i el klavir će svirati, poznatiji kao Kiki – Kristijan Đorđević i standardni članovi Branko vučetin – bas gitara, Mihajlo Anđelković – bubanj i Todor Živković za gitarom i naravno frontmen Andrija sa setom perkusija timbal

Petak, 8. decembar

Tropical Riddims @KC Grad

Bitter Babe, Feloneezy, Regis, Tadi i Phille P ovog petka u KC Gradu.

Danilo Kas & Knower @20/44

Ovog petka na brodu muziku vrte domaći DJ-evi Danilo Kas & Knower.

Lira Vega @Kvaka 22

Koncertna promocija novog albuma grupe Lira Vega – Posledice rada I

Grupa Lira Vega nastala je 1998. godine kao deo alternativne pozorišne trupe “Pozorište Šešira”. Prvi album “Lira Vega” objavljuje PGP RTS 2004. godine. Od drugog albuma “Sreća i ljubav”(Beopolis, 2008) grupa počinje eksperimentisanje sa sintisajzerima i ritam mašinama, a “Duhovi” (Lampshade, 2015) predstavljaju kraj jednog ciklusa i definisanje novog umetničkog izraza autorskog tandema Borovčanin – Đorđević. Elektronski instumenti (Roland TR-808, Juno 60/106) domininiraju, ali su prepoznatljiva Vlacina gitara i Zojin vokal i dalje okosnice zvuka. Novi album “Posledice rada” izlazi u istom sastavu, sačinjen je od dva dela, a čini se da minimalizam Zojinih stihova, zavodljiva igra sintova i ritam mašine, diskretne perkusije i Vlacina gitara sada zvuče i katarzično i plesno, zavodljivo i moderno u isto vreme.

Ulaz je uz donacije.

Subota, 9. decembar

SUTRA presents Flore (POLAAR / Lyon,FR) @KC Grad

Iza lejbela POLAAR, Flore je bitna umetnica na francuskoj elektronskoj muzičkoj sceni. Upravo je izdala svoj drugi album RITUALS, koji je hvaljen na BBC radiju 1 & 6, Mixmagu, Tsugiju i Trax Magazinu.

Kao lokalna podrška nastupiće:
UBICA b2b SNFKDJF
BIANCA INTENSA b2b NA5A

Škofja Loka @Jugošped

Mešalica radi kako bubanj sadi, a Škofja Loka u subotu, 9.12. iz bubnja vadi samo dobar gruv sa pesmama sa predstojećeg albuma Ljubim ti dušu. Dodjite da mešamo zajedno u Jugošpedu kod dragog nam Petrovića (instrukcije za lokaciju su dole u opisu), naš recept nije tajna i volimo da ga delimo sa vama!

Recept glasi: – ulupaš 5 svežih semplova u luper,
– uključiš bubanj na tihu vatru,
– zamastiš prostor bas gitarom,
– posoliš gitarom,
– zabiberiš s ukulele,
– tri čena duvača i
– dve jake puslice k’o začin i kuvaš dok ne zamiriše i eto ti pesma Škofja Loke. Ufur: 700rsd

VARIKINA HEAVY MENTAL @KC Živa

Organiaztori najavljuju: EVO TOG VREMENA GODINE! NAŠA GODIŠNJA PROSLAVA DEŠAVA SE TREĆI PUT. VARIKINA TEŠKA MENTALNA PALJBA PONOVO. DOGAĐAJ JE ZAMIŠLJEN KAO PODSEĆANJE ZAŠTO SMO POČELI SVE OVO. IZLOŽBA, RADIONICA KOLAZA, PRODAVNICA NA BRZAKO, ŽIVO PRINTANJE UŽIVO, ŽIVA MUZIKA I DJ SETOVI. VEROVATNO I NEŠTO VIŠE, DOĐI, VIDI I UČESTVUJ! NOVA LOKACIJA JE SEKSI SKLONIŠTE OD POSLEDICA, PRAVI PODZEMLJU KC ŽIVA, A TAKOĐE IDEMO MEĐUNARODNO SA REZIDENCIJOM ZA UMETNIKE PRVI PUT.

Ulaz besplatan pre 21h, 400 dinara posle

Mapo Keys @Dom omladine

Mapo Keys (Filip Bulatović) će sa svojim velikim desetočlanim bendom održati najveći beogradski koncert u dosadašnjoj karijeri to 9. decembra u sali Amerikana, Doma omladine Beograda. Uz numere poput Mirisi u magli, Ti i ja ili novoobjavljeni Planin na nastupima benda cela sala pleše, pa nema sumnje da i ovaj put možemo da očekujemo iste vibracije.

Nedelja, 10. decembar

Koncert Fish in Oil @Chillton

Bend Fish in Oil ove nedelje u Chilltonu.
Ulaz: 400 din

Audioberza u Beogradu @Dorćol Platz

Mesečno okupljanje HiFi zaljubljenika.

OUT LOUD: Performance + Dulce Melos (live) +DJ set @KC Živa

Nedelja, 10.12 / 20h u KC Živa

OUT LOUD, premijera multimedijalnog performansa / Olga Uzikaeva, Rade Obradović, Maxim Korolev
Music: Ilia Seletskii (live)

Uz toplu podršku prijatelja:
Dulce Melos (live)
Olga Uzikaeva (dj set)
Aleksandar Lazar (live visuals)

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

 1. Ivana

  Postovani,

  Obavestavamo vas da ce se u petak, 8.decembra u klubu Kuglas u ulici Djusina 5 od 18h odrzati Pop up christmass market matinee gde ce muziku pustati dj Shustera, biti 6 izlagaca i jedan tatoo majstor. Mnogo bi nam znacilo kada biste ovaj zanimljiv dogadjaj podelili sa svojim pratiocima kao jednu od ideja sta posetiti za vikend u Beogradu.

  Unapred zahvalna,
  Ivana Dancetovic.

  Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *