fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu /8.1 – 14.1/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
8. January 2024.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 8. janar

Projekcija na zidu: It’s a Wonderful Life (1946) @bife Ventil

It’s a Wonderful Life je američki film iz 1946. godine, koji je zasnovan na kratkoj priči Najveći dar Filipa van Dorena Sterna. Film je imao loš početak kada je stigao u bioskope zbog velike sume novca koja je uložena u njega, kao i zbog velike konkurencije. Ipak danas se smatra kultnim filmom. It’s a Wonderful Life je nominovan za pet Oskara ali nije osvojio nijednu nagradu. Režiser Frenk Kapra je izjavio da mu je ovo najomiljeniji film na kome je radio i da ga je prikazivao svojoj porodici svakog Božića.

Funk Jam Session @Bluz i Pivo

Ovu nedelju pokrećemo uz funk! Dođite na druženje, đusku i svirku!
Ova ekipa otvara session, a njima se kasnije možete pridružiti na bini ukoliko svirate neki instrument ili pevate

:Kristijan Đorđević – saksofon
Dragan Ćalina – klavir + organizacija
Nikola Marković – bass + organizacija
Pače – bubanj

Utorak, 9. januar

Kritički utorak | Besplatni filmski program: I LIKE MOVIES @KC Živa

Film koji gledamo u utorak: I LIKE MOVIES

Komedija
Režija: Chandler Levack
Uloge: Isiah Lehtinen, Percy Hines White, Krista Bridges, Romina D’Ugo
Canada, 2022
Trajanje: sat i 39 minuta
Titlovi na engleskom jeziku.

Diskutabilan a besplatan filmski program, utorkom od osam u Živi. Selektor i domaćin serijala SPOREDNIM PUTEM, Dimitrije Stojanović Dimos! Ulaz besplatan!

Projekcija na zidu: The Sword in the Stone (1963) @bife Ventil

Mač u kamenu je američki crtani film iz 1963. u režiji Volfganga Rajtermana. Ovo je 18. dugometražni crtani film rađen u produkciji Kompanije Volt Dizni. To je bio zadnji crtani film kompanije pre nego što je Volt Dizni umro.

Sreda, 10. januar

Veče solidatnosti sa Palestinom @KC Grad

KC Grad, sreda 10. januar

18h – Humanitarna izložba umetničkih radova
20h – Projekcija igranog filma „200 metara“ (2020)

Preko 80 umetnika doniralo je svoje crteže, slike, grafike, fotografije, keramičke predmete i druga umetnička dela koja će biti izložena za prodaju, a sva prikupljena sredstva biće uplaćena organizaciji koja pomaže deci Palestine: Palestine Children’s Relief Fund. „200 metara“ je palestinski igrani film iz 2020. godine koji je režirao Amin Nejfa. Film prati Mustafu koji živi u jednom mestu na Zapadnoj obali, dok njegova supruga i deca žive na teritoriji pod kontrolom Izraela, zato što je ona tamo uspela da pronađe posao. Oni su udaljeni svega 200 metara, ali ih razdvaja granični zid, kao i jedan brutalni sistem zasnovan na segregaciji, kontrolnim punktovima, rešetkama, čekanju u beskrajnim redovima… Jednog dana Mustafa dobije poziv od kog svi roditelji strepe: njegov sin je doživeo nesreću i nalazi se u bolnici. Mustafa će učiniti sve da dođe do njega, a nakon što mu zbog tehničkih razloga odbiju pristup preko graničnog prelaza, kreće na put kako bi ilegalno prešao granicu. Udaljenost od 200 metara uskoro postaje odiseja od 200 kilometara. Ovaj film na suptilan i dirljiv način spaja dramske elemente, sa napetom avanturom i socijalnom kritikom, pa čak i humorom.

Četvrtak, 11. januar

Ivan Ilic S-Pack @Strogi centar

Džez gitarista i kompozitor, Ivan Ilic, koji više od deset godina živi i aktivno stvara u Barseloni.

Ovog četvrtka će nastupati u Strogom sa:
Aljosa Zakic -truba
Stefan Jocic – kontrabas
Dimitrije Mojsijevic – bubanj
u kvartetu S-Pack
Ivan ilic – gitara, kompozicija

Stvarajući atmosferu prefinjenog džeza uz ritmičnost fanka, Ivan Ilić spaja elemente svinga, muziku i ritmove balkana sa džezom i rokom, kreirajući jedinstvenu džez fuziju.

Petak, 12. januar

Robot Johnson Dub Experience @Kvaka 22

ROBOT JOHNSON DUB EXPIRIENCE @ KVAKA 22 – MISSISSIPPI DELTA AFRO ELECTRO BLUES DUB, LIVE !!!

Na naše veliko zadovoljstvo, sledećeg petka nastupiće kod nas tri velika asa alternativne rok scene sa novim muzičkim projektom u pitanju su: Vladimir Đorđević Vlaca: Fender Mustang; Vučetić Dejan Vuča: Hohner Blues Harp, NI Maschine mk 3; Boris Mladenović: Fender Jaguar Baritone Special.

#ducducduc3 // set elektronske muzike @DC Krov

Dva ortaka treći put uživo lansiraju svoj svemirski brod u potpuno improvizovani set elektronske muzike. Uz brdo analognih igračaka i živih instrumenata proleteće kroz dub, dnb, tehno i brojne podvrste elektronske muzike.

Mud Morganfield | Nastup najstarijeg sina Muddy Watersa @Bluz i Pivo

Imamo veliko zadovoljstvo da najavimo još jedan nastup najstarijeg sina Muddy Watersa! Mud Morganfield je u septembru ostavio sve bez daha, i jedva čekamo da ponovimo to iskustvo u januaru! Mud Morganfield je naslednik muzičke tradicije svog oca, blues legende Muddy Watersa. Rođen je u Chicagu 1954. godine i počeo je da svira gitaru sa samo 12 godina. Ubrzo je postao poznat po svom energičnom nastupu i jedinstvenom blues glasu.

Koncert će se održati u petak, 12. januara sa početkom u 21:30h, a prateći bend biće selekcija nekih od naših najboljih bluz muzičara!

Jovan Ilić – usna harmonika
Dragan Ćalina – klavijature
Ivan Stanošević – gitara
Saša Stanulović Stanli – gitara
Milan Nikolić – kontrabas
Jovan Pejčinović – bubanj

Subota, 13. januar

Lucidvox + Tvar @KC Živa

Živa is hosting the final concert of Tvar’s winter tour. Using only drums, bass and vocals Tvar’ are characterized by thick piercing sound and experimental approach. They draw their inspiration not only in the field of sludge metal, but also from world and psychedelic music.

Tvar’ will play with Lucidvox – an all-girl band, part of german world-music label Glitterbeat, playing noisy psychedelic rock with touches of Krautrock and folk tunes. Lucidvox will play as a duo – bass player Anya Moskvitina and drummer Nadya Samodurova preparing an experimental program that includes familiar songs of the band.

Another guest TBA
+dj sets

DJ HELL (The Dj Hell Experience, DE), Regen, Ali Güney @Karmakoma

No stone is left unturned when talking about DJ Hell, one of the most active names on the German electronic music scene. For example, you can drop a granite block on this story straight away and say Helmut Josef Geier has been djing since 1978. But there is one thing that keeps him afloat after all these years. While others lose their edge with time, DJ Hell has successfully rejuvenated himself with each release, seeding the distinct Gigolo sound around the planet.

LINEUP:
DJ HELL
Regen
Ali Güney

Peđa Radović & White City Soul @Strogi Centar

Sada već tradicionalno, treću godinu za redom, za srpsku Novu godinu sa nama će biti legenda i čuvar vatre jugoslovenske muzike – Peđa Radović.

Âme b2b Kristijan Molnar @Bioskop Balkan

Kristijan Molnar i Âme udružuju snage na novom Gather Together događaju, koji se u BLNDR organizaciji po prvi put dešava u Bioskopu Balkan, 13. januara 2024. Event počinje u 21h i traje do 03h!

Nedelja 14. januar

KCB: Svečana dodela nagrade „Lazar Trifunović 2023 @Artget Galerija

Dobitnik nagrade „Lazar Trifunović“ za 2023. godinu je Nebojša Milenković, istoričar umetnosti, pisac i građanski aktivista.

Nagrada „Lazar Trifunović“ se od 1993. godine dodeljuje sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše nove metodološke i interpretativne modele i pristupe u pisanju o modernoj i savremenoj vizuelnoj umetnosti u štampanim i elektronskim medijima i predstavlja jedino stručno priznanje koje motiviše kritičko mišljenje u ovoj oblasti. Nagrada se dodeljuje istoričaru umetnosti i kustosu Nebojši Milenkoviću za tekst „Zbogom avangardo! O jugoslovenskoj i novosadskoj umetničkoj avangardi (1968–1972)“, koji je objavljen u Časopisu za književnost, umetnost i kulturu Gradac, broj 225–226 (godina 48).

BUBA U UHU – Žorž Fejdo @KPGT

Pre 50 godina, 7. juna 1971. godine, održana je beogradska premijera Fejdoove „Bube u uhu“. Ova predstava zadržala se 44 godine na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta, izvedena je 1600 puta i videlo ju je preko milion gledalaca. I pored toliko izvođenja u svetu, a i kod nas, ova vrcava predstava i dalje budi inspiraciju kod mladih umetnika KPGT-a, koji sa nekom novom vizijom grade ovaj brend zvan „Buba u uhu”.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *