fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Kulturna dešavanja u gradu /9.10 – 15.10/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
9. October 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 9. oktobar

Projekcija na zidu: Calvary (2014) @Bife Ventil

Calvary, film iz 2014. godine / Režija: John Michael McDonagh
Početak projekcije u 18:30h!

Otac Džejms (Brendan Glison) lokalni je sveštenik jedne seoske parohije u Irskoj. Jedne nedelje, u ispovedaonici, nepoznati meštanin obaveštava oca Džejmsa o svom planu da ga ubije i tako se osveti za zlostavljanje koje je, kao dečak, trpeo od strane drugog katoličkog sveštenika. Budući da mu je ostalo samo sedam dana života, Džejms posećuje razne članove zajednice pokušavajući da otkrije svog potencijalnog ubicu.

MMX 2.2 : Belgrade = MM2324 + 10 year anniversary party @KC Živa

MultiMadeira 2324 x Beograd

MultiMadeira je domaćica umetnicima različitih profila i umetničkih praksi od 2013. MultiMadeira ugostila je 148 umetnika različitog geografskog i kulturnog poreklom, a koji rade u različitim medijima i organizovala je više od 150 različitih javnih događaja uključujući koncerte, izložbe, performanse i radionice koje su rezultirale novom muzikom, knjigama, video radovima, pa čak i kompjuterskom igricom.
Ove godine ćemo proslaviti 10 godina postojanja prostora i spajanja mnogih životnih puteva. Pre tačno 10 godina, na ovaj datum, organizovali smo prvi zvanični MM promo događaj u Beogradu.

Utorak, 10. oktobar

Stihovi Artura Remboa na filmu @SKC

Utorak, 10. oktobar 2023, 19.00, velika sala SKC
Ciklus: Izvođenje poezije na filmu
Tema: Stihovi Artura Remboa
Predavanje i razgovor sa analizom vizuelnih primera
Predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković

„Niko bez hrane, niko bez krova, niko bez podrške!” @Terazijska česma

Povodom Svetskog dana beskućništva, 10. oktobra od 17h će kod Terazijske česme u Beogradu biti održan ulični događaj pod nazivom „Niko bez hrane, niko bez krova, niko bez podrške!”2023., koji ima za cilj podizanje svesti o problemima sa kojima se susreću osobe u situaciji beskućništva.

Poseban fokus i ovogodišnje akcije je zalaganje za otvaranje lako pristupačnih dnevnih centara i prenoćišta za osobe u situaciji beskućništva, koji bi bili otvoreni tokom cele godine, a ne samo povremeno, u zimskim mesecima.

Podsećamo javnost da u Beogradu postoji samo jedno državno Prihvatilište za privremeno zbrinjavanje osoba koje se nalaze u stanju hitne socijalne potrebe, koje ima ograničene kapacitete i koje nije jednako pristupačno za sve kojima je pomoć potrebna.

The Homesick (NL) + npc @Kvaka 22

Sa trećim albumom, usviraniji nego ikad, The Homesick se vraća u Kvaku na novu binu, a kao gost, ovog puta koncert će zatvoriti Dušan Murgaški aka npc sa svojim elektro seksom.

Indijski film u Živi! PK (2014) Rajkumar Hirani @KC Živa

Serijal “SAV TAJ BOLIVUD” u Živi!
Ovog filmskog utorka gosti selekori nam dolaze iz društva srpsko-indijskog prijateljstva, MAYA Media! Pripremili su nam film indijske produkcije koji će vas zabaviti ali i edukovati o kulturi Indije.

PK (2014), 2h 33m
Režiser: Rajkumar Hirani

U svoje vreme ovo je bio indijski film sa najvećom zaradom svih vremena, a trenutno zauzima peto mesto na toj listi. U pitanju je naučno-fantastična komedija o vanzemaljcu koji nakon što mu jedan indijski prevarant ukrade odašiljač neophodan za komunikaciju sa matičnih brodom, ostaje na Zemlji, pa još u Indiji, gde pokušava da nađe način da se vrati kući. U čemu mu najveću pomoć obećavaju “bogovi” različitih religija i vernika na koje nailazi, što potom vodi vrlo zanimljivom i zabavnom prozivanju religioznosti i njenih/božijih menadžera na zemlji koji koriste svaku priliku da na različite načine eksploatišu svoje vernike.

Sreda, 11. oktobar

Changeover festival

Changeover festival 2023 četvorodnevni multižanrovski muzički festival sa preko 50 izvođača predstavnika nove evropske muzičke scenen Drugo izdanje Changeover festivala održaće se od 11. do 14. oktobra na različitim lokacijama u srcu Beograda koje obuhvataju klubove, kulturne centre, jedan hram, nekadašnje fabrike, sasvim jedinstvena mesta kao što su DIM, Dom Omladine, Drugstore, KC Grad i Guvernanta.

ALGIERS @Anti Shop Elektropionir

ALGIERS ponovo u Beogradu!
Anti Shop Elektropionir
11. oktobar 2023. u 20h

Bend koji je napravio jedan od najuzbudljivijih kataloga poslednjih godina, sa 2020. ‘There Is No Year’ opisanim kao „naelektrisani i nepredvidivi“ (The Observer) i „precizan, promišljen i moćan“ (NME), okupio je grupu umetnika istomišljenika da kreiraju njihov četvrti album, SHOOK, objavljen 24. februara. Uživo ćemo ga čuti u Elektropioniru 11. oktobra.

Otvaranje izložbe pobedničkih radova konkursa „Mladi balkanski dizajneri: OVDE I SADA” @Šumarski fakultet

Kulturna organizacija Mikser iz Beograda, proizvođač nameštaja NUNC iz Slavonije (Hrvatska) i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu Vas sa ponosom pozivaju na otvaranje izložbe “Mladi balkanski dizajneri: OVDE I SADA” na kojoj će se predstaviti pobednici prvog kruga specijalnog izdanja regionalnog takmičenja Young Balkan Designers.

Članovi žirija koji čine renomirani međunarodni i regionalni stručnjaci za dizajn, Marva Grifin, Henriet Val, Nikola Radeljković, Jelena Matić, i Maja Lalić, odabrali su 60 projekata iz 14 zemalja regiona koji će od 11. do 18. oktobra na Šumarskom fakultetu beogradskoj publici predstaviti pun potencijal regionalne kreativne scene. Odabrani radovi uspešno su odgovorili na poziv konkursa da pod sloganom „Ovde i sada” pruže inovativna, održiva, fleksibilna rešenja za prostore u kojima se svetovi stanovanja, rada, igre i interakcije sve više preklapaju i sve dinamičnije menjaju.

Četvrtak, 12. oktobar

12. GoetheFEST u Beogradu

Dvanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta, održaće se u oktobru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Refleksije – između percepcije i stvarnosti“ biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmova koji pružaju duboku analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu, odnosno onih koje su za savremeno društvo relevantne. Čak pet filmova inspirisano je istinitim događajima.Beogradski program 12. GoetheFEST-a održava se od 12. do 15. oktobra u Kulturnom centru Beograda.

Akcija Predbudućnost – Baština Mihajlo Mitrović @Zadužbina Ilije M. Kolarca

Ovog prvog septembra Mihajlo Mitrović (1.9.1921- 20.12.2018) arhitekta, mislilac arhitekture, esejista svetskog renomea i jugoslovenskog porekla, napunio bi 101 godinu.

Modernistička arhitektonska baština, posebno ona druge polovice 20.veka, iz niza razloga još nije dobila zasluženu institucionalnu pažnju. Razdoblje od 1950-ih do 1980-ih godina i kvantitetom i kvalitetom predstavlja izuzetno razdoblje jugoslovenske arhitekture, ali reč je i dalje o zapostavljenom segmentu arhitektonskog nasljeđa koji usled manjkave (ili nepostojeće) formalno pravne zaštite, nerazvijene društvene svesti ili dubioznih privatizacijskih procesa, biva prečesto izložen neadekvatnim adaptacijama ili prepušten ubrzanom propadanju. Nažalost, takva je sudbina i najpoznatijeg Mitrovićevog dela- kule Geneks, koje je zaštićeno, ali još se ne vidi sistemska briga ni način kako ga održavati i čuvati u interesu njegovih stanara i drugih korisnika. Međutim, očuvanje intelektualne i lične ostavštine arhitekta, predstavlja dodatni izazov.

12 Oktobar 2023

-11h, Mala sala, Press konferencija uz projekcije
Učestvuju:
-Mina Glogovac, ćerka arhitekte Mitrovića, slikarka, profesorka na Fakultetu Primenjenih Umetnosti i depozitarka prava na zaostavštinu/ naslednica autorskih prava Mihajla Mitrovića
-Nataša Bodrožić, kustoskinja i kulturna radnica, voditeljka projekta Motel Trogir, s fokusom na zaštitu i kritičku re-evaluaciju modernističke arhitekture druge polovice 20.veka (udruga Slobodne veze, Trogir/ Zagreb)
-Maja Lalić, arhitektkinja (Mikser, Beograd)
-Zoran Dmitrović, arhitekta (Kolektiv, Beograd)
-Danijela Rajović, arhitektkinja, Beograd
-Mikica Andrejić, fotograf, (Skver, Zaječar)
Moderacija i na inicijativu samizdata Edicija Jugoslavija – Ivana Momčilović, dramaturškinja (PhD In One Night, Brisel/ Bierbais)

-13h, Mala sala- projekcija nedavno digitalizovanih slajdova Mihajla Mitrovića, zahvaljujući digitalizaciji Mikice Andrejića
Zvučna slika uz projekciju – Mikica Andrejić

-13h30, koktel u holu Kolarca uz zastave sa štampanim vizualima iz arhiva Mihajla Mitrovića

Bas i Stega @Strogi Centar

Nakon “Letnjeg Surfa” Bas i Stega stiže u Strogi Centar da tradicionalno razdrma publiku svojim plesnim ritmovima i energijom. Koncert je namenjen svim ljubiteljima dobre svirke, sintova, djuskanja, rock and rolla i dinamične atmosfere.

Bend Bas i Stega nastao je u avgustu 2011. godine u Beogradu. Ovaj sastav spaja gruv sa rokenrolom, psihodelijom, d&b i elektronikom u neponovljivu muzičku eksploziju koja hipnotiše i provocira. Njihov novi album “Na istom putu” je proizvod inspirativnog perioda i življenja stvaralačke misije benda. Ovaj album se izdvaja kao nešto više od zbirke pesama, i predstavlja nepokolebljivi životni stav i strast prema stvaralaštvu. Na koncertu u Strogom Centru , Bas i Stega će izvesti posebnu set listu satkanu od numera sa aktuelnih albuma, a publika će moći da uživa u jedinstvenom ritualnom plesu.

Oda Procesu – Samostalna izložba Aleksandre Mećave @Baza kulturnih zbivanja

Aleksandra Mećava, rođena u Beogradu 09.11.1999, završila je osnovne i master akademske studije na odseku slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti, u Beogradu, 2023. godine. Umetničkim radom želi da doprinese značaju onom nevidiljivom aspektu razvoja, neposrednom dodiru sveta koji bez naše volje utiče na nas. Svojim radom želi da podseti, osvesti i osvetli sve slojeve priče o razvoju i procesu svakog od nas. Dobro došli na još jednu izložbu Bazinog umetničkog konkursa.

Petak, 13. oktobar

BEBINO & SCORO Njuskači Jabuka @Guvernanta bar

Rumunski duo fantastiko posećuje na baksuzan dan metropolu. Kao što niste znali oni su vec dolazili ovde u drugim sastavima i zabavljali krem de la krem andregraunda. Izvolite, pa dođite. Podrška ultrasonik megafonik elektronik naturales deliše.

Bluzika Jazz festival @Bluz i Pivo

Očekuje vas nezaboravan vikend pun odlične autorske jazz muzike sa izvođačima iz naše zemlje, ali i iz regiona. Od 13. do 15. oktobra pravac na Bluziku kako biste otkrili nove zvuke, podržali jazz scenu i uživali u nezaboravnom jazz iskustvu!

13. OKTOBAR
Stanković Showcase
EJO – Ethno Jazz Orchestra
Mikan Zlatkovich Trio (USA)

14. OKTOBAR
Art Baden Quartet (USA)
Drama Quartet
Jelena Jovović & Shoomagnions

15. OKTOBAR
Ivan Radivojević Quartet
Jure Pukl Uncle Ruthless (SL)

Dejan Milićević All Night Long @20/44

His music style would be described as a mix of house and techno that has a flavor of a long and experienced career.

DRIP N BASS 5pm-5am @KPTM

D R I P N B A S S / Bass Music Showcase / 12 sati 13 DJeva

Drum and Bass, Neurofunk, Techstep, Jungle, Garage, Riddim, JumpUp, Driptempo, Skrrtnem

17-18 CPKC b2b Codex
18-19 CPKC b2b Untek
19-20 Rndom
20-21 RoilOne
21-22 Underson
22-23 Dekord
23-00 Hermetik
00-01 Slink
01-02 Tishy
02-03 Lowkey
03-04 DSPT
04-05 Sk3t

Subota, 14. oktobar

SUTRA presents EHUA @KC Grad

Koliko DJ-eva znate da su bili na svemu ovome: Resident Advisor podkast ? CRACK mag mix? FACT mix? Boiler Room? Sigurni smo da ih ne znate mnogo, ali EHUA je jedna od njih! Intenzivna ali sofisticirana, žestoka ali prizemna, EHUA-in performans napokon stiže i u Beograd!

10 godina Proto radionice @Kula

U subotu 14. oktobra od 18h u prostoru Art shopa Kule u Cetinjskoj 15 obeležićemo 10 godina Proto radionice promocijom novih Proto majica.Nove Proto majice ovaj put dizajniralo je 5 umetnika sa kojima Proto radionica sarađuje od osnivanja: Jelena Milićević, Monika Lang, Ksenija Pantelić, Nikola Velicki i Ivan Sarajčić i u subotu 14. oktobra možete doći i izabrati svoju majicu.

IMPLODERS / SMET / DISVLADISLAV @AKAB Okretnica

Kanadski bend IMPLODERS su za kratko vreme izbacili prvo odličan 7″ za Neon Taste Records a ovog leta i svoj prvi album (Neon Taste/ Static Shock) koji promovišu na ovoj evropskoj turneji. Za sve koji vole stari američki hardcore punk pod uticajem Zero Boys, Circle Jerks…

Domaću podršku će im pružiti beogradski SMET i novi novosadski bend DISVLADISLAV koji je ove godonine izbacio dva EPa. Prvi im je koncert u Beogradu.

Vrata od 20:00
Koncert od 21:00

Nedelja, 15. oktobar

Audioberza u Beogradu @Dorćol Platz

Okupljanje audiofila i vinilo manijaka!

Stray Dogg/Storytelling @Kvaka 22

Sada vec redovan dogadjaj na jesen u Kvaki, nešto najlepše što možete podeliti sa dragom osobom ili doći solo i istopiti se u našoj fotelji. Kada sam emotivan pustam Dukatove pesme, i mogu vam reći da je iz toga nastalo toliko lepih trenutaka. I ovoga puta Stray dogg dolazi da nam približi svoje pesme, pričajući zabavne priče o tome kako su nastale same pesme i demistifikujući ceo proces stvaranja.

Sviraće svoje najpoznatije pesme, a između pesama daće nam kontekst uz koje definitivno zvuce drugačije. Na bini Dukatu će se pridružiti i bubnjar Stray Dogg-a Mladen Radovanović.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *