fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Lenhart Tapes predstavlja debitantski album Dueti

Uronite u Kosmički balkanski bluz i upoznajte „živu tradiciju“ Vladimira Lenharta

10. September 2021

Posle deset plus godina nastupa i pravljenja muzike kao Lenhart Tapes, Vladimir Lenhart predstavlja svoj debitantski album „Dueti” (Lenhart Tapes – Duets), koji objavljuje u saradnji sa Novo Doba Festivalom i Pop Depresijom. Album je dostupan na svim digitalnim platformama i bandcampu, na ploči u limitiranom tiražu u odabranim prodavnicama, kao i preko FB stranice muzičara i Matrijaršije. Za područje Hrvatske distribuciju vinila preuzeo je PDV.

Šta to radi Lenhart na „Duetima”? U osnovi svega je njegova opčinjenost muzikom koja je za neke etno ili narodna, za druge tradicionalna, za treće kafanska. Onda zamislite rokenrol bend koji svira tu muziku koja je sakupljena sa raznih strana Balkana i te pesme koje pevaju fantastične Mirjana Raić i Svetlana Spajić i na to dodajte Lenharta koji radi to što Lenhart radi: a on manipuliše zvukom s audio kaseta – uz pomoć nekoliko walkmana s kojih pušta razne izobličene i modifikovane semplove („sipa kiselinu”), koje onda uživo miksuje i slaže u neku samo njemu znanu celinu. Sve to na okupu drže genijalni aranžmani i miksevi koje su napravili Lenhart i Igor Čubrilović i furiozna produkcija finalnih traka za koju je zaslužan Čubrilović, kao i novosadska ekipa na čelu sa Jovanom „Shpirom” Obradovićem koji su porodili završnu pesmu „Kurvin vodenjak” gde se na veliku scenu uvodi Lenhart Tapes Orchestra.

Master albuma delo je Jamesa Plotkina, a fantazmagorični omot za „Duete” uradila je Johanna Marcadé-Mot. Lenhart Tapes – Nestiskaj mi milý ručku (ft. Svetlana Spajić).

„Jedna od tajni živog i originalnog Lenhartovog stvaralaštva jeste u tome što je on jedan od retkih umetnika koji uistinu ume da napravi prostor za pevača, za pesmu i ljudski glas. Lenhart neguje duboko poštovanje, strahopoštovanje gotovo, prema pevaču kao stvaraocu i pesmi kao nosiocu starog i predanjskog. Glas koji čujete kako diše u finalnom snimku na ploči, plod je umetnikove ljudskosti i poštovanja ispoljenog u svakom koraku: od prvog kontakta i prijateljevanja, preko slobode i poverenja tokom rada u studiju, do napokon, pažljivog, punog ljubavi tretmana glasa i pevača u produkcijskom delu posla. Takvim odnosom, Lenhart ništa manje oživotvorava i one glasove koji su do njega došli sa zaboravljenih starih singlica i kaseta. Mnogi bi mogli da nauče iz ovakvog Lenhartovog pristupa. Eto možda glavnog razloga zašto je njegova muzika neodoljiva i zašto ona jeste živa tradicija,” smatra Svetlana Spajić.

Šta je tačno ovo što smo dobili na kraju na Lenhart Tapes – Duets? Tražićemo odgovor na ovo pitanje sledećih decenija, to je sasvim sigurno. Za nas je ovaj album neka vrsta završene Vavilonske kule u kojoj svako i dalje priča i peva na svom jeziku, ali svi ti jezici i strofe stapaju se u jednu pesmu, jednu muziku, jednu ljubav. Neko odvažan će svoj život posvetiti otkrivanju gde se ta kula nalazi, Ibarska magistrala je sasvim dobra početna tačka te potrage.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *