fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Mala preterivanja: Drkadžija

Mogu li imati posla sa drkadžijama, a da i sama ne postanem jedan?

3. June 2022

Svi znamo da postoje dani kada je lako pomisliti – samo da danas nisam morao da izlazim iz kuće. Prošle nedelje sam razmišljala o tome kako mi konačno stvari idu od ruke lakše nego inače, bolje sam organizovana, obaveze ispunjavam na vreme i ponovo sam počela da idem na psihoterapiju. Osećam se zaista dobro. Naravno, sa takvim mislima kao da izazivamo neki problem, neki dan koji će uticati na ostatak nedelje i koji će svojim sadržajem, uprkos dobrim stvarima i vestima, uspeti da ostane kao najjači utisak. Samo da mi je danas bio slobodan dan, samo da danas nisam morala da krenem u ovaj utorak i da se hvatam ukoštac sa svakodnevnim obavezama, tako sam mislila hodajući ka kafiću u blizini posla. Utorak je, dakle, bio komplikovan i stresan iz više uglova, ali time sada ne bih zamarala. Zadržaću se na onom šlagu na torti, na konfliktu koji me je razbesneo i zbog kog, i danima kasnije, razmišljam o drkadžijama kojima smo okruženi svi, stalno, svuda. Zašto sa jednim drkadžijom nisam uspela dostojanstveno da izađem na kraj, već sam i sama postala takva, za sekund?

Opet, svi znamo kako je naš jezik bogat brojnim neprevodivim epitetima i psovkama. Doslovni prevod za drkažiju na engleski jezik bi eventulano mogao biti jerk, douchebag ili motherfucker, na nemačkom bi možda bio mutterfucker, na špankom hijo de puta, na poljskom možda skurwysynu, a na ruskom ублюдок. Ipak, kao što dobro znamo, doslovan prevod ne može uhvatiti sve konotacije, pa tako drkažija svakako nije mutterfucker, ni ублюдок. Možda je douchebag ili jerk, ali ni to nije sasvim precizno. Miloš Vasić je u Vremenu pre desetak godina pisao upravo o tome šta sve ovaj pojam podrazumeva, praveći duhovitu podelu na, recimo, sujetne, duhovite ili simpatične drkadžije. U tom smislu, teško je dati jedinstvenu definiciju drkadžije i različite su asocijacije, ali evo jedne moguće. Pravog, suštinskog drkadžiju odmah prepoznaš. To su oni koji te već tokom upoznavanja kategorišu kao idiota, već si manje pametan ili snalažljiv od njih, odmah im smetaš i traže ti mane. Ovo posebno odlazi do izražaja ako je startna pozicija takva da on treba tebi, a ne ti njemu. Tada će njegov drkadžijski karakter (a duboko verujem da je to, u svojoj suštini, karakterna odlika) dostići svoj vrhunac. Verujem da bi se, da je pozicija drugačija, drkadžija savladao kako bi završio posao za koji si mu potreban. Ipak, ako tada nešto krene po zlu, drkadžiji će biti potrebno malo vremena da potvrdi svoju inicijalnu premisu i da krene da te nipodaštava ili, češće, otpiše kao nesposobnog. Vasić u pomenutom tekstu piše da psiholozi kažu da je ključni problem sa drkadžijama komunikacijska neprilagođenost, te potvrđuje da je reč o karakternom, a ne psihopatskom problemu.

Među mojim prijateljima ima drkadžija, u to nema nikakve sumnje. Misleći na jednog od njih i na naše desetogodišnje drugovanje, setim se još jedne odlike drkadžije, široko poznate kroz izreku terati mak na konac. Terati mak na konac značilo je biti vešt, biti uporan, jer je mak vrsta najfinijeg, najtanjeg tkanja za koje nije svako bio sposoban. Terati mak na konac danas znači da si sitničav i da preteruješ u svojoj istrajnosti. Ako biste pitali mog prijatelja drkadžiju, on bi kazao da je doslednost tog tipa najvažnija stvar na svetu, da nema popuštanja i kompromisa kada je u pitanju ispravan stav, razume se, stav koji pripada njemu. Zašto se onda družimo sa drkadžijama? Zato što su oni među najduhovitijim ljudima. Toliko je jednostavno, ne mora se dalje objašnjavati. Uz to, kao prijatelj drkadžije, imaš nekakvu uvrnutu ekskluzivnu poziciju, jer drkadžije, po pravilu, nemaju baš mnogo ljudi oko sebe i zato su odani nekolicini koju su odabrali. Zato mi je moj drug, drkadžija, rekao da ne mora više da upoznaje nove ljude, dovoljno je nas nekoliko sa kojima provodi vreme.

Pogledajmo samo poznate drkadžije u popularnoj kulturi. Imamo doktora Hausa, Severusa Snejpa, Voltera Vajta i Tiriona, imamo Čoveka po imenu Uve, neko bi rekao da imamo i Zverku iz Seks i grada. Ovi junaci su različiti tipovi drkadžija, čije ponašanje razumemo ili ne razumemo, ali mahom nastavljamo da o njima gledamo ili čitamo, zainteresovani za epilog. U fikciji uglavnom saznajemo razlog nečijeg drkadžijskog ponašanja, koje, potom, možemo razumeti, i baš zato, na kraju filma ili knjige, osetimo empatiju prema drkadžijama. Iz nabrojanih primera, dalo bi se zaključiti da mislim da je biti drkadžija pozicija koju zauzimaju samo muškarci. Biti drkadžija i te kako može biti i žena, samo je tako nećemo nazvati. Ako je teška za komunikaciju ili saradnju, ako sitničari i cepidlači ili ako je neprijatna – ona će verovatno biti nedojebana, njeno stanje biće, dakle, opisano nedostatkom seksa ili radom hormona. Oba pojma upućuju na seksualni život, samo što kod mukuškaraca, ipak, to predstavlja stupanje u nekakvu akciju, a kod žene nedostatak iste. To je tema za neko naredno razmišljanje.

A šta kada ne saznamo zašto je neko toliki drkadžija?, pitala sam se dok sam izlazila iz kafića i šetala se Svetogorskom u utorak ove nedelje. Konobar drkadžija je zaista ničim izazvan bio izrazito neprijatan prema meni, sa ciljem koji ne mogu da razumem. I dalje mi se čini da je njegov jedini cilj bio da mi pokvari raspoloženje, da me ostavi zapitanu nad tim šta sam uradila pogrešno u kafiću u kom on radi, a u kom sam provela 15 minuta i popila jednu kiselu vodu. Šta ga je u mom ponašanju trigerovalo da mi se obraća sa takvom ironijom i, tobož, uvažavanjem, misleći da to neću primetiti? Zašto je, kada sam mu tražila račun, udario rukama po butinama i sarkastično mi rekao da, naravno, mogu da dobijem račun? A još više, kako nisam mogla da izdržim, pa da mu ne kažem, sa istim sarkazmom, kako je izrazito ljubazan i da se zahvalim na divnoj usluzi? Mogu li da imam posla sa drkadžijom, a da i sama ne postanem drkadžija? Da li bih, da taj utorak nije bio tako stresan i komplikovan, uradila isto to? Za sebe mogu da kažem da sam vedre prirode, volim ljude i uvek radim na amortizovanju neprijatnih situacija, te da, naravno, neću nastavljati krug drkadžijskog ponašanja, to nije u skladu sa mojim karakterom. Još jednom sam vratila film, pa sebi rekla da definitivno nije do mene, da je sigurno taj momak imao loš dan, da ga je neko drugi iznervirao, da su plate konobarima jako male i da, naposletku, sasvim sigurno imaju posla sa svim tipovima drkadžija. Stigla sam do pešačkog prelaza kod Doma omladine, a pored mene je stajala starija žena sa psom na povocu. Sasvim tiho je, povlačeći psa ka hladovini, rekla Miki, nemoj tu na suncu da stojiš, dođi kod mene u hladovinu. Njeno skoro nečujno obraćanje i briga su me dirnule i oraspoložile, pustila sam neku soul plejlistu i ubrzo stigla do Zemuna.

Sutradan sam prijatelju, duhovitom drkadžiji, ispričala sve što se događalo tog dana. Za kraj sam ostavila priču iz kafića, na šta mi je on rekao: neka si mu rekla, odjebi je pola zdravlja i pokušao da pređe na drugu temu. Zaustavila sam ga, rekavši da ne želim da budem deo tog drkadžijskog kruga, a on me je prekinuo – moraš tako sa tim drkadžijama, što me je istinski nasmejalo. Znaju li drkadžije da su drkadžije, zapitala sam se u sebi i ostala bez odgovora, dok smo završavali drugo malo pivo u jednoj bašti nedaleko od Doma omladine.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *