fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Mala preterivanja: Lutrija

Ove nedelje je jedan Britanac osvojio 184 miliona funti i tako postao dobitnik najviše sume ikada osvojene na lutriji u toj zemlji

20. May 2022

Javljaju mediji da za taj novac može kupiti četiri karipska ostrva, a ostalo bi mu još da troši gde mu je drago, ako pretpostavimo da bi najpre učinio ono najracionalnije – rešio sva egzistencijalna pitanja. Utrošio bi srećni dobitnik novac možda i u dobrotvorne svrhe ili u naučna istraživanja, ispravljao bi nepravde ovog sveta, smanjio bi veltšmerc onim osetljivim, a možda bi ga bilo baš briga pa bi sve dao na egzotična putovanja, možda bi rekao svojoj porodici i prijateljima da ne moraju više ništa da rade – sakupljali bi novac od raznih renti i pili šampanjac za doručak do kraja života.

Moj drug voli egzotična putovanja, voli da pije kakao i da deli komplimente, voli da megalomanski kupuje u supermarketu, a voli i da postavlja bizarna pitanja. Često me, usred razgovora, odjednom iznenadi – šta bi bila kad bi bila voće ili da li bi pre bila Goca Tržan ili Andrija Milošević, kao da će me na osnovu odgovora proceniti iz nekog drugog ugla. Pre nekoliko godina me je nasumično pitao šta bih radila kada bi mi neko sutra na račun uplatio deset miliona evra, verovatno tražeći nekakvu duhovitu opasku ili samo čekajući svoj red da na isto pitanje odgovori. Rekla sam, kao iz topa, kupila bih garsonjeru jednu od 20 kvadrata tu u Hilandarskoj, da ne moram da ustajem u 4 ujutru kad radim jutarnji program. Mnogo se smejao, a smejala sam se i ja. Ne bi kupila svoju radio stanicu, zaposlila svoje ljude, napravila sopstveni medij, sopstveni program, pitao me je, a tad sam se smejala još više, ali ne svom izboru, već sitnim razmerama svog odgovora. Pod jedan, možda sam mnogo sebična, a pod dva, sasvim sigurno ne poznajem veliki novac i zato mi je nezamislivo šta sve sa njim mogu da uradim. Zato je bitno podatke staviti u razmeru – networth britanskog dobitnika džekpota sada je veći od onog koji ima Adele, a, za 184 miliona funti, ako već nije raspoložen za karipska ostrva, može kupiti više od deset luksuznih nekretnina u londonskom Hajd parku.

Ponekad smo, moj radoznali drug i ja, u lokalnoj zemunskoj kladionici igrali bingo. Birala bih 3, 7, 11, 15, 29, 38, da, to su moji brojevi, a uložila bih 50 ili 100 dinara, nadajući se nekakvom dobitku sa kojim bismo opet zavrteli istu igru ili popili piće uveče pored reke. Jednom sam osvojila taman dovoljno da kupim novu maskaru, pa ceremonijalno onu staru i sasušenu bacila u kantu za đubre. Ozbiljan novac i nisam mogla da osvojim, jer nikada nisam popunila tiket, nisam se kockala ili uplatila loto. Setila sam se Peti Smit koja je navodno pesmu Free Money sa svog prvog albuma Horses napisala razmišljajući o svojoj majci koja je večito sanjala o osvajanju novca na lutriji, a nikada nije uplatila tiket. Dovoljno joj je bilo da zamišlja šta se sve sa tim novcem može, da se prave liste želja i potreba. Na vrhu te liste bila je kuća pored mora, a humanitarni rad je bio drugi po redu.

Možda sam baš tom logikom, odgovarajući na ono nasumično pitanje, rekla garsonjera u blizini posla. Kako mi nije palo na pamet da rešim neki veliki, stvarni problem, da uplatim makar deo novca tamo gde je najpotrebniji, da pomognem nekome ko je u nevolji? Sigurno se do toga stiže malo kasnije, kada novac staviš u razmeru ili kada shvatiš njegove razmere. Bračni par Thwaite – Joe, inženjer i Jess, frizerka, koji su pre nekoliko dana u Velikoj Britaniji osvojili više od 180 miliona funti, razmišljaju na sličan način. Guardian javlja da i dalje ne znaju šta će uraditi sa novcem, ali da su, odmah po saznanju o dobitku, impulsivno kupili novi nameštaj za spavaću sobu. Upravo impuls bi bio rešavanje nekog dosadnog svakodnevnog problema, koji nikako da bude rešen, jer, kako kaže Joe – doskorašnja finansijska situacija ih nije ugrozila egzistencijalno, ali su i te kako osetili pritisak ekonomske krize.

Kupila bih novi kauč da zamenim ovaj dotrajali na kom sedim svake večeri – dosadno škripi i pri premeštanju jedne noge na drugu. Kupila bih viši lavabo, umesto sadašnjeg niskog, zbog kog ispolivam sve pločice kada se umivam ujutru. Kupila bih i nove pločice, mozaik tirkizne i svetlo braon, da mi deluje kao da koračam po nemirnoj ivici mora i obale kad perem zube pred spavanje. Razvodnjena pasta za zube bila bi pena od talasa, a ja bih strpljivo trljala kečeve i dvojke razmišljajući o letu koje bi trebalo provesti na Rabu, u nekoj kući pored mora kakvu bi, možda, kupila majka Peti Smit.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *