fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Mala preterivanja: Survivor

Kako smo se navukli na gledanje Survivor-a?

8. April 2022

Marko Miljković predlaže Mikiju iz Kupinova da zagreje hladan bazen šerpama vrele vode. Svi znamo o čemu se radi – prvi Veliki Brat, 2006. godina je, nisam još napunila 11, a uveče se pred televizorom okupljamo i tu i tamo ispratimo šta se događalo u premijernom izdanju rijaliti tv šoua u kom su bili okupljeni anonimni učesnici iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. To je bio prvi kontakt sa domaćim rijaliti programom, iz ove perspektive tako benignim u odnosu na ono što gledamo danas na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. S obzirom na slabu memoriju, morala sam da se podsetim – Ivan Ljuba, pijanista, je pobedio u tom Velikom Bratu, koji će, kasnije imati više sezona, sa anonimusima ili VIP ličnostima – estradnim zvezdama, političarima i onima čije su karijere zapele, ili pak, tek na usponu, a koji su odabrali da se oslone na popularnost ovog tipa televizijskog sadržaja.

Ne sme se zaboraviti TLC – takmičenja za najlepšu devojčicu Toddlers And Tiaras, neurotične i ambiciozne roditelje, zatim avanture Honey Boo Boo i njene porodice, My Big Fat Gypsy Wedding, kulinarska takmičenja i mejkover šou programi. Neko bi sigurno sveobuhvatnije sastavio ovaj spisak. To sam uvek gledala posle škole, a na zgražavanje moje majke, koja je ipak odabrala da mi taj tip sadržaja ne zabrani. TLC je uvek imao nekakavu hipnotišuću notu – u pauzama su u krug išle reklame za druge programe koji se emituju na tom kanalu i možda bismo se baš zato na njemu zadržali satima. I danas identično programski opredeljen, TLC sigurno ima manju popularnost od one koju je imao sredinom i krajem prve decenije dvehiljaditih.

Zašto sam se svega ovoga setila? Već nedeljama unazad, na mnogim druženjima, nezaobilazno pominjemo Survivor, čija se peta sezona trenutno snima u Dominikanskoj republici. I to smo gledali kao klinci u toj prvoj deceniji ovog veka, moji prijatelji se sećaju učesnika, zadataka i navijanja, a ja se sećam da su u osnovnoj školi klinci mlađi od nas, u prostranom školskom dvorištu, napravili nešto poput poligona sa preprekama koje bi na velikom odmoru preskakali, oponašajući učesnike Survivor-a. To je bila 2008. godina. Ovaj tip programa je bio mnogo zanimljiviji od Velikog Brata, jer iako je premisa svakog rijalitija ista ili slična, Survivor je nudio i taj sloj bukvalnog preživljavanja – ne samo borbe za što duži opstanak u nekoj kući nadomak Beograda, već i borbu za hranu i osnovna sredstva za život na Filipinima ili u Kostariki.

Izgleda da je ostao zanimljiv i u 2022. godini. Posle ko zna koliko, sa prijateljima zajedno gledam neki program na televiziji – ne film ili seriju na Netfliksu, pa čak ne ni kviz – Poteru ili Slagalicu (kad uhvatimo), već program koji se emituje na televiziji u real time-u (okej, pustimo 15 minuta kasnije, da bismo mogli da prevrtimo reklame). Povratak ovog tipa rijaliti programa podsetio me je na suštinsku povezanost naše generacije sa televizijom. Iako jesmo kako-se-to-beše-kaže digital natives, pamtimo okupljanje pred televizorom, uzbuđenje pred početak nekog programa i svađanje oko daljinskog sa ukućanima. Činjenica da ponovo nešto gledamo zajedno i da smo okupljeni oko televizora mi je skoro pa izazvala nostalgiju. Ako nam je 2008. godine gledanje Survivor-a pružalo samo zabavu, šta nam, petnaest godina kasnije, pruža gledanje nekakavog rijaliti programa?

Setimo se šta leži u osnovi popularnosti rijalitija. Najbanalnije bismo to mogli predstaviti kao vidi kako je njima sada teško, meni je mnogo lakše. Kvalitetan rijaliti program će gledaocima pružiti beg, otklon od stvarnosti koja se zapravo odvija. Zato je Netfliskova producentkinja pre nekoliko godina izjavila da je u doba velikih političkih i društvenih previranja rijaliti posebno moćan – predstavlja posebnu formu eskapizma. Moja drugarica je pre nekoliko dana na Fejsbuku pisala o učesnicima, pa dodala u šali da sve životne frustracije trenutno kanališe u Survivor. Čini mi se da petnaest godina kasnije, zavaljeni na ugaonim garniturama sa pivom u ruci, a umorni od posla, tražimo upravo to – nešto što nam pomera fokus makar na sat ili dva. Zbog tog nekog programa ćemo, kao Boki Perić (Andrija Milošević, vrati se, sve ti je oprošteno), navijati kao da gledamo neku utakmicu, a kad se završi komentarisati šta se dogodilo, ko nas nervira, a za koga navijamo i šta je možda trebalo drugačije da se uradi. Paradoksalno – medij koji nam pruža toliko nervoze, jer po pravilu saopštava loše vesti, će nam kroz nešto poput Survivor-a, pružiti dvosatnu pauze tokom koje ne razgovaramo o ratu, izborima, pandemiji ili nekoj drugoj temi koja zauzima vrh ekrana kada otvorimo neki portal. To nam je, očigledno, potrebno, bilo da smo svesni ili ne.

Naravno, sve ovo može pasti u vodu. Neko bi rekao da je svaki rijaliti užasan, a mislio bi isključivo na one koji se emituju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, čiji urednici programe pakuju kao da prave tortu – sloj režimski pogodne informative, sloj rijaliti programa. Neko bi rekao da je Survivor samo zabavan i da nije podložan dubljoj analizi. Ne bih se složila ni sa jednim ni sa drugim, ali verovatno ne bih ulazila u raspravu, samo bih pitala šta misliš ko će ispasti večeras, a ko pobediti, složićemo se da je dobro što je ispala ona Ivona prošle nedelje, nikome se nije sviđala.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *