fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

MENT festival – prostor za otkrivanje regionalnih talenata

Oblakoder deli utiske sa osmog MENTA, muzičkog festivala koji smo posetili prošle nedelje
Piše: Marina Zec

13. June 2022

U svetu regionalne alternativne muzičke scene postoji veliki broj regionalnih festivala na kojima muzičari vole da nastupaju – na nekima jer im veličina festivala imponuje, na drugima zbog atmosfere, na trećima, čak, zbog lokacije (jer, realno, festivali na moru imaju posebnu čar). Međutim, jedan regionalni festival uvažava posebno poštovanje alternativne scene, zbog svog dvostrukog karaktera – ovo je prostor ne samo za „probijanje“ i nastupanje, već i za povezivanje i razmenu znanja. U pitanju je MENT, showcase festival koji se svake godine održava u Ljubljani, u Sloveniji.

Festival se iz godine u godinu inače održava zimi, ali je u prethodne dve godine, zbog korone, došlo do blagog „pretumbavanja“ rasporeda, pa je tako ovogodišnji, osmi MENT, održan u Ljubljani prošle nedelje, od 8. do 10. juna.

S ozbirom na to da Oblakoder od svog nastanka posebnu pažnju pridaje regionalnoj sceni, MENT je festival koji smo pažljivo pratili od svog nastanka – jer je u pitanju festival koji često otkriva i predstavlja nova, kako regionalna imena, tako i i imena iz drugih delova sveta. Ove godine, po prvi put, festival smo imali priliku da otkrijemo „iz prve ruke“, tačnije da prisustvujemo svim njegovim programima – od predavanja, listening sessions-a, intervjua, do izložbi i koncerata.

Kao i prethodnih godina, muzički program MENT-a održavan je na 15 različitih lokacija – a Oblakoder je najviše vremena proveo u prostoru Kino Šiška i Metelkovoj (lokaciji na kojoj se nalazi nekolicina kafića/klubova gde se održavaju različita dešavanja – nešto slično Cetinjskoj u Beogradu). Konferencijski deo programa održavao se u različitim partnerskim prostorima, od M hotela (koji je partner festivala od samog nastanka), do lokalnih muzeja i barova.

Ono što vas prvo zatekne kada odete na ovakav festival jeste njegova veličina – ne samo u kontekstu veličine pojedinih imena koja nastupaju na njemu, već i količine muzičara i muzičarki, profesionalaca i profesionalki iz muzičke industrije koji učestvuju i razmenjuju iskustva i znanja na festivalu. Ono što drugo primetite jesu njegova toplina i energija – iako je u pitanju veoma detaljno i pedantno organizovan festival, što se najbolje vidi po preciznosti održavanja rasporeda velikog broja različitih i paralelnih programa kod kojih skoro da nema odstupanja od najavljenih termina, kao i po nepostojanju tehničkih smetnji pri izvođenjima – ovaj festival odiše intimnošću koja je karakteristična za male festivale. Na MENT-u se pokreće veliki broj razgovora, ali i partnerstava – i deluje kao da su svi posetioci i učesnici spremni za upoznavanje. Iako muzički program deluje najatraktivnije, konferencijski program mu apsolutno parira, jer je prilagođen savremenim trendovima i fokusiran na pokretanje tema koje jesu od ključnog značaja za muzičku industriju. Takođe, konferencijski program vam pruža priliku da čujete iskustva ljudi koji rade na svetskom nivou – iskustva agenata, novinara, producenata, muzičara – ali i da se sa mnogim profesionalcima upoznate – ne samo u solo režiji, već i kroz programe koji su fokusirani na slušanje muzike i na networking. Ukoliko vas zanima istraživanje funkcionisanja muzičke scene (od regionalnog, pa do svetskog nivoa), novih imena i učenje o muzičkoj industriji – MENT festival je idealan za vas.

Ove godine, na festivalu je nastupilo 80 izvođača iz 25 zemalja, a Oblakoder se fokusirao na nastupe regionalnih imena (u skladu sa tematikom našeg Digitalnog kasetofona).

Prvog dana, apsolutna atrakcija bio je američki muzičar i producent Šon Bouvi, poznatiji pod alijasom Yves Tumor koji je nastupio u prostoru Kino Šiške. Drugog i trećeg dana, najveći deo programa premešten je u Metelkovu, a Oblakoder je pratio nastupe regionalnih imena i bendova – Nemeček, balans, Koikoi, Gazorpazorp, Sitzpinker, Lenhart Tapes, 21. vek. Od imena koja nisu sa prostora Balkana, posebnu pažnju privukli su nam elektro duo Plant Opal (Italija) i litvanska kompozitorka i producentkinja Monikaze. Svi lajnapovi u pojedinačnim prostorima pažljivo su birani tako da odgovaraju „karakterima“ bendova, što je doprinosilo utisku da svaki prostor nudi svoj žanrovsko-specifični mini-festival.

Takođe, konferencijski i muzički program pratila je i izložba plakata APPOINTMENT 6.0, u okviru koje je 67 umetnika dobilo jednog od muzičkih izvođača, čija je muzika poslužila kao glavni izvor inspiracije za kreiranje postera. Izložba predstavlja seriju jedinstvenih muzičkih i umetničkih postera u ograničenom izdanju, koji su proizvod svojevrsnog „slepog sastanka” između muzičara i umetnika. Osim toga, još jedan od pratećih programa festivala činio je i sajam izdavačkih kuća koji je nastao u zajedničkoj orgaizaciji MENT-a i TRESK-a ( ljubljanskog festivala koji organizuje Radio Študent i koji promoviše i predstavlja lokalne nezavisne izdavačke kuće i umetnike od 2010. godine).

Ovogodišnji, osmi MENT, predstavio je čitavu lepezu sadržaja prilagođenih ljubiteljima muzike i muzičke industrije. Od koncerata na velikoj bini Kino Šiške, do klupskih nastupa, edukativnih blokova i zajedničkog slušanja muzike, MENT je festival namenjen ljudima koji žele da istražuju dubine i širine muzičkih scena, kao i sve varijacije koje mogu postojati na njima (kako muzičke, tako i one koje se odnose na funkcionisanje biznisa). Možemo zaključiti da je MENT festival koji će samo rasti i razvijati se, a šta će nam sve doneti nova izdanja festivala – videćemo već sledeće godine.

Detaljno predstavljanje beogradskih izvođača koji su nastupili na festivalu možete pročitati ovde, a intervju sa direktorom festivala Andražom Kajzerom možete pročitati na sledećem linku.

Fotografije: MENT festival

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *