fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Mitomanija, mitohondrija i mitobekrija – 40 godina od prvog Zaninog albuma

Zana u subotu 25. septembra, svira i slavi 40 godina postojanja. Na set listi neće biti ovih pesama. A realno i ne mora.

24. September 2021

Kad sam bio klinac, bila je neka emisija o grupi Zana, u kojoj je Radovan Jovićević, bivši gistarista benda, nadmeno, kako samo gitaristi mogu, rekao kako su tri najbitnije pesme novog vala Šarlo Akrobata – Niko kao ja, Idoli – Maljčiki, i Zana – Nastavnice. Iz ne baš poznatog razloga, ta scena mi se urezala u sećanje, a i tad sam prvi put čuo pesmu Nastavnice, skroz jednu drugačiju priču od svega onoga za šta sam vezivao za taj bend. Nekoliko decenija kasnije sam u fazonu, ma brate, nije bre taj Radovan uopšte bio mutav.

Prvo dugosvirajuće izdanje Zane, i svakako najintersantnije ime u celoj njihovoj, a i tuđim karijerama, je Loše vesti uz rege za pivsku flašu. Iza ovog naslova se u stvari krije spajanje naziva dve pesme koje daje jedan apsolutni kalambur reči, koji tehnički ništa ne znači, ali i dalje odiše klinačkim eksperimentom, što ceo ovaj album uopšteno i jeste.

Malopre pomenuta pesma, Nastavnice, je new wave pesma sa dečijim horom, eksperiment nekoliko klinaca na početku života i karijera, nakon kog ulaze u nešto mračnije vode na samom albumu. Zana je tehnički oduvek šarenolik bend po zvuku, samo što je u kasnijoj karijeri to išlo od popa do folka, ali šarenolikost 1981. je dozvoljavala rege uticaje, novi romantizam, pa i slušanje i muzičke odgovore na kultni Kraftwerk.

Još jedna od pesama koja se nije našla na albumu, a koja mu po zvuku pripada, je On je neko staro lice. Pesma skroz u dark synth fazonu, kojom su se pre par godina oduševljavali oni koji Zanu ne mogu da smisle i koji su je oduvek videli kao muziku za šabane. E jel znaš da je ovo Zana su poruke koje bih dobijao, pa onda link, ali danas ste valjda svi već čuli za nju.

Upravo na ovom mračnom sint zvuku se gradio ceo album, a tekstovi Marine Tucaković (RIP) su zapitaniji i mističniji. Da, Marina, koja je u to neko vreme i nazivana članom benda i kao se slikala pored klavijature, je pisala tekstove za njih. Sve počinje sa pomalo zastrašujućom atmosferom i pesmom Jutro me podseća na to, sa melosom koji pomalo podseća na neki put kojim će kasnije krenuti Mustafa od Bebi Dol. Prošlost me prati kao duh i On su te pesme koje koketiraju sa goth pričom. U goth izdanju najviše se ističe, svojom pojavom dobre devojke iz susedstva, pevačica, Zana Nimani, koja u ovoj konstelaciji upravo deluje kao dobra devojka koja se zaljubila u nekog mračnog tipa, rešila da se ofarba u crno, a tako je i farbala i nokte i kapke, kao neka domaća Siuoxise, gde bi onda ostatak Zane bio The Banshees. Nešto gitarskije pesme su Miševi beli celu noć i Doručak u krevetu, da bismo onda uplovili u pravi mali biser chamber popa, pesmu Zabava. Orkestar, klaviri, gudači, koji voze neki mračni valcer. Sjajna eksperimentalna pop varijanta koja je poslednji put mogla da bude odsvirana od pop benda upravo u tim godinama. Za završetak, rege, pa još i za pivsku flašu. Nisam siguran da o bilo kojoj pesmi sa ovog albuma možemo da pričamo kao o hitu, ali kad bismo morali barem neku da apstrofiramo, onda bi to bila ova studija o ženskom ispijanju piva i ignorisanju tipova na malom prostoru.

Ceo album poslušajte ovde

Da, u stvari, ovaj album više znači onima koji ne slušaju Zanu, nego samoj Zani. Zana je već sledećim albumom postala veliki jugoslovenski pop bend sa odom sponzorušama u Dodirni mi kolena, kao i manic pixie dream girl himnom, Majstor za poljupce. Ovde je to sve još uvek delovalo ozbiljno i mračno. Album Dodirni mi kolena je u stvari logičan nastavak na Rege za … s obzirom na to da normalnom čoveku posle tog umetničarenja i forsiranja intelektualne priče dođe malo da se opusti i zabavi. A ako mu ne dođe, i ako se ne opusti, nego nastavi u istom smeru, druga opcija je verovatno bio heroin, u to vreme vrlo popularan u Beogradu.

Zana u subotu 25. septembra, negde u vreme izlaska ovog članka, svira i slavi 40 godina postojanja. Na set listi neće biti ovih pesama. I ne mora, ovo su stvari za neko drugo prozaično veče što proizačno teče. Bolje ih je slušati uz pivo, sa ili bez regea, u metar sa dva sobi.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *