fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Mitomanija, mitohondrija i mitobekrija – 40 godina Žura Bobana Petrovića

Čovek koji je bio sinonim za žurku, pardon, žur u Beogradu sedamdesetih i osamdesetih je pre tačno 40 godina izbacio konceptualni album o onome što je znao najbolje da radi, a to je da se dobro provodi

18. June 2021

Da li znate za one slučajeve iz pop kulture kad neka stvar obrne ceo krug, pa postane iz potpune nekuloće apsolutno kul, i onda opet postane nekul? Mnogim stvarima se tako nešto dešavalo, ali retko kome se desilo da se taj krug opšteprihvaćene popularnosti obrne nekoliko puta, kao što je to u slučaju Bobana Petrovića.

Dok je stvarao album Žur 1981, Boban je prosto morao da bude kul jer je imao taj miks potentne seksualnosti i ritma, koji malo ko od belaca ima. Međutim, kada je izašao, album Žur je bio sve, samo ne kul. Zaglavljen između nadiranja novog talasa sa jedne, i još uvek velike popularnosti rok dinosaurusa Dugmeta i Čorbe sa druge strane, pop stilizovani disko fank nije imao tu šta da traži. Ali, kad su dinosaurusi i dinosaurščići odsvirali svoje, dozlaboga dosadili svojim Anđelima i Krugovima, pojavila se potreba za pesmama na našem jeziku uz koje možeš prosto da se samo zabavljaš i da đu đu đuskaš, bez neke potrebe za naglašenim intelektualizmom i buntom, koji to nikad zapravo i nije bio. Tu je Boban opet dočekan raširenih ruku. Sad kad se malo izlizala ploča, i na žurkama je kupatilo shvatilo i malo previše puta, situacija je da kuloća opet ide nizbrdo. Ali, istorija nam je pokazala da ne moramo da se brinemo, i da će se opet uzdići želja za Žurom.

Priče i legende o Bobanu su nadaleko poznate. Igrao je do jaja fudbal, ali mu povreda kolena nije dala da se proslavi u Crvenoj Zvezdi. Za utehu, umesto fudbalske karijere, mnogo godina posle, kupiće jedan drugi u Marbelji. Zvezdi je dao samo ovu super funky himnu.

Karijeru je otpočeo sa bendom Zdravo, a kasnije je uplovio u solo muzičke vode, mada ga Beograd sedamdesetih i osamdesetih najviše pamti kao organizatora šminkerskih žurki po ugledu na sve ono što se dešavalo u Diskoteci 54. Kada je album Žur izašao, pratio ga je film Ružičasti šou koji je trebalo da nam pokaže šta se sve dešavalo na tim žurkama i kako je sve za tili čas od obične sedeljke sa ko je koga video u gradu pričama prelazilo u skoro pa orgije. Neke scene su ostale, ali neke scene poput noćnog padanja u bazen, polugolog tenisa i seksulanog opštenja posetilaca žura su ostale ipak u montaži za neki director’s cut spotova ili pornhub nalog.

Mada, i sam album je skoro pa konceptualan, odnosno kao da vodi jednu priču žurke na koju Boban dolazi, tu bleji, i odlazi, kako kaže odjavna pesma. Na albumu upoznaje neku klinku koju malo muva, ali ima i neku svoju staru vezu s kojom se vuče već neko vreme. Znači, u ulozi jednog jebača presretača, onakavog kakvog bi danas na trećem minutu razgovora cancel-ovali. Sva sreća, pa mu je istorija sudila o ovakvom ponašanju kroz kemp.

I stvarno, na ovom albumu se nalaze neki od najvećih disko hitova napisanih na jeziku naroda i narodnosti. Od najveće pesme Prepad, pa preko poziva na ples kom je Juice dao novi život na svom Hiphopijumu 1 – Đuskaj , pa do pomalo nespretne, ali u svojoj nespretnosti simpatične, Kupatilo je shvatilo. Ako ništa, jedna od retkih pesama u istoriji popularne muzike koja odaje poštu pravim totemima kućne žurke, a to su kupatilo i kuhinja. Na albumu je i obrada kultne Meteorologije, prevedene na engleski, bogtepita zbog čega, pošto sumnjam da bi se Boban cimao da gradi neku stranu muziku karijeru, pored svojih drugih talenata za lovu.

Očito odlična godina za jugoslovenski disko je bila 1981. jer, kao što smo već pominjali, tad izlazi i Arianov Lutaš velikim gradom, ali tamo gde je Arian u ulozi neshvaćenog putnika autsajdera koji traži svoje mesto pod suncem, Boban ne traži, Boban je sunce. I centar sveta.

Svaki ton ovog albuma odlikuje klasična beogradska nadaleko poznata i pitaj boga u čemu utemeljena kurčevitost. Ni sami ponekad niste sigurni zašto vam se sve ovo sviđa, jer je jako blizu ispovesti kakvog šibicara lažova sa Dušanovca koji valja falš ray ban u baštama kafića, ali nije tako. I vi, kad se prepustite ovom zvuku, sve verujete, i na toj žurci ste, i igrate taj polugoli tenis i đus đus đuskate.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *