fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Molchat Doma – osveženje evropske post pank scene

Pred njihovu svirku 12. februara u Dragstoru, razgovarali smo sa momcima iz beloruskog post pank sastava Molchat Doma.
Piše: Iva Hadnađ

5. February 2020

Ako ste ljubitelji melodija koje su mračne, ali uz koje možete i da đuskate, siguno ste u poslednje vreme naleteli na neku od pesama harizmatičnog i originalnog tria iz Minska. Egor (vokalista), Pavel (bas gitara ) i Roman (gitara i sintisajzer) , osnovali su bend Molchat doma 2017. i za sada iza sebe imaju dva studijska albuma-  „С крыш наших домов“ i „Етажи“.

Eksperimentišući sa žanrovima, kombinuju elemente post- punk-a, synth-pop-a i new-wave-a, budeći u nama nostalgiju za dobrim,starim 80-tim.  Molchat Doma, trenutno je na evropskoj turneji  „Oluja nad Evropom”, a 12. februara, sviraće u Beogradu, u klubu Drugstore, iako je prvobitno Elektropionir bio planirana lokacija. Koncert organizuje kolektiv Noćne more, a tom prilikom kao predgrupa beloruskoj trojci nastupiće minimal synth duo iz Subotice YusYus. Povodom ove svirke, koja će zasigurno biti prepričavana, porazgovarali smo sa momcima iz benda. Otkrili su nam ko su im muzički idoli, šta bi radili da se ne bave muzikom, kao i  kada da očekujemo novi album.

Zašto ste odabrali  „Molchat Doma“, u prevodu „ćutanje kod kuće” za ime benda?

Ovaj  naziv potpuno oslikava mesto u kojem smo odrasli, posebno panelne blokove zgrada u kojima smo živeli.

Kako biste opisali muziku koju stvarate?

Moderni novi talas.

Da li mislite da Internet ima veliki uticaj na muzičku scenu?

Apsolutno. Internet daje mogućnost lakšeg pronalaženja različitih vrsta muzike. Pojavile  su se mogućnosti za razvoj i promociju muzike, kako za  one koji tek počinju da se bave muzikom, tako i za iskusne znalce.Ali, postoji i problem. Čini nam se da  se  zbog Interneta pojavljuje mnogo grupa i pesmama koje isto tako brzo nestanu sa scene. Dolazi do promena u trendovima, ali svako može da nađe nešto po svom ukusu.

Kog uzrasta je vaša publika i možete li reći da je raznovrsna?

Publika je različita: od mlađih (15-25 godina) do starijih ljudi (40-60 godina). Svako od njih pronalazi nešto drugačije u našoj muzici. Neko je nostalgičan prema svojoj mladosti, a neko, jednostavno, pronalazi nešto novo, što do tada nije čuo.

Koja pesma vam je omiljena sa albuma Etazhi (Етажи)?
Волни.
Šta biste radili danas, da nije vaše muzičke karijere?

Radili bismo na građevini i studirali inžinjerstvo.

 Koji vam je omiljeni bend iz 80-tih?

The Cure, Depeche Mode, New Order, Yazoo, Kraftwerk , Кино.

I za kraj – da li uskoro planiate novi album?

Svakako. Album izlazi ove jeseni.

Ukoliko vas detaljnije zanima šta vole da slušaju momci iz benda, poslušajte izbor pesma koji su napravili za RadioAparat, a koji se sada nalazi i u jutjub izdanju na našem kanalu.

Karte za koncert u Dragstoru u sredu 12. februara su u pretprodaji u Zaokretu po ceni od 800RSD  do nedelje 9. februara. Nakon toga biće ih samo na ulazu, a rezervacije će biti zatvorene.

Autorka teksta: Iva Hadnađ

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Darija

    Nije prevod “ćutanje kod kuće”, već “ćute kuće”. Zato i kažu da ime oslikava betonske blokove u kojima su živeli.

    Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *