fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Najbolja klupska eksperimentalna muzika: novembar

Predstavljamo vam listu najzanimljivijih izdanja elektronske klupske muzike koja je objavljena u novembru, a koju svaki ljubitelj eksperimentalnih pristupa dizajnu zvuka ne sme da prespava

1. December 2020

 Dočekasmo i kraj 11. meseca u godini. Pored toga što nas poslednjih 30 dana asocira uglavnom na smrti velikana iz raznih društvenih sfera, kao i na krivu rasta novozaraženih koja se pomerila na gotovo 90 stepeni u našoj zemlji, postoji nešto što svi željno iščekujemo, jer znamo da će nas to “nešto” sigurno oduševiti.

Naravno, reč je o Oblakoderovoj top listi najbolje klupske muzike koju možete čuti samo ovde, i u pojedinim lokalnim noćnim klubovima koji nam u ovoj situaciji nisu na raspolaganju. Pred vama se nalazi deset najsvežijih spektakularnih izdanja koja će vam pomoći da u ovoj naizgled nikad goroj situaciji po nas, pronađete nešto za šta se zasigurno vredi boriti. Uživajte!

10. Ice_Eyes – Antipodes (Ernest D. Tapes)

S neba pa u rebra započinjemo ovu listu sa novim izdanjem atinskog dvojca Ice_Eyes za francuski lejbl Ernest D. Tapes. Prepoznatljiva hipermoderna eksperimentalna estetika ključni je deo ovog EPa, čiji jedinstven autorski izraz slobodno možemo svrstati u najperspektivniju postclub muziku.  Pored napete, apokaliptične atmosfera praćene brojnim slojevima uvrnutih i iskrivljenih tonova bubnjeva koju nam donose ova dva autora, na EPu su gostovali Xiao Quan, Mang, Lensk, ABADIR i Jennisek. Iako su svi ovi producenti stvorili potpuno novu dimenziju odabranim trakama, posebno izdvajamo remix egipatskog autora ABADIRa koji je ubacivši elemente džangla napravio pravo klupsko čudovište koje nećete zaboraviti tako lako.

Ceo EP

9. Limbus Puerorum – Cantus Firmus (TV Showw)

A ništa manje agresivan nije ni EP prvenac misterioznog francusko-tajvanskog producenta koji se krije iza pseudonima Limbus Puerorum. Iako sam autor kaže da su ova muzička dela mogu koristiti kao okvir za objedinjavanje različitih delova Mise, broj traka na ovom izdanju takođe odgovara broju delova iz kojih se sastoji ovaj crkveni obred. Limbus kombinuje elemente brejkbita, IDMa, efekte koji stvaraju buku kao i ambijentalnu muziku stvarajući neukrotivo katarzično iskustvo. Ne treba dvaput napominjati da pravite veliku grešku ako se ne upustite u ovaj šizofreni marš po malom mozgu.

Ceo EP

8. julek ploski – Human Sapiens Ep (Pointless Geometry)

Iako protesti protiv abortusa u Poljskoj ne jenjavaju, dvadesetdvogodišnji momak iz Varšave Džulijan Ploski aka julek ploski, svojim novim albumom šalje odgovor na svakodnevno prisutne homofobne javne istupe političke elite koji su takođe jedan od aktuelnih problema u toj zemlji. Muzika koju pravi ovaj mladić je krajnje netipična za razne eksperimentalne pristupe u elektronskoj muzici, a jasni antihomofobni stavovi predstavljaju polazišnu tačku za stvaralaštvo kod ovog autora.

Ceo album

7. XI-N – Lymph (A Flooded Need)

Možete li se osećati klaustrofobično u ogromnom pustom prostoru? Da li naš um predstavlja sigurno mesto za postojanje naših najintimnijih strahova? Pitanja su na koja XI-N  svojim sajber-mračnim zvukom pokušava da da odgovor. Album Lymph se sastoji od pet traka koje predstavljaju različita gledišta svesnog pogrešnog tumačenja digitalnih informacija, kako kaže sam autor. A gde će vas odvesti ovo eksperimentalno hibridno blaženstvo saznajte na linku ispod.

Ceo album

6. Ipse Dixit : The Remixes (SZNS7N)

Ako se još uvek niste odmorili od hipermodernog hiruški preciznog pristupa stvaranja muzike koja se bazira na tvrdim plesnim stilovima koje nam je prošlog meseca priredila italijanska producentkinja NARA. Pravo je vreme da poslušate sasvim sveže remixe njenih traka sa gore navedenog izdanja  koje su pravili Ship Sket, Air Max ’97, limitbreak! i Yazzus.

Ceo EP

5. Laksa – Fire Kit (Hessle Audio)

Na legendarnom londosnkom lejblu Hessle Audio napokon je izašao i EP jednog od najtalentovanijih mladih britanskih producenata. Iako smo ove godine imali priliku da ispratimo neka od najslušanijih izdanja na ovom prestižnom lejblu, koja su nam priredili Pangaea, Pearson Sound i Anz. Ovaj mladi umetnik nam takođe donosi slomljenu ritmičku energiju uz razne bass mutacije kojima će se obradovati svaki ljubitelj slojevite produkcije.

Ceo EP

4. Ani Klang – Burn the Empire (Hyperboloid Records)

“Pionirka u eksperimentalnoj klupskoj muzici, koja stvara apokaliptične zvučne kulise prepune napetosti, misterije i iznenadne nalete haosa”, glavne su karakteristike producentkinje Ani Klang. Novim albumom za ruski Hyperboloid Records autorka šalje jasnu poruku – Burn the Empire putem koje pokušava da opovrgne rašireno uverenje da ženski i kvir ljudi prvenstveno rade i stvaraju muziku da bi „osnažili druge”. Klang jasno ističe da ovo delo nije himna za osnaživanje žena, a glavni cilj je razbijanje ideje da je muzika koju stvaraju žene samo namenjena kao političko oružje u borbi protiv mizoginije. Takođe, cilj autorke nije da omalovaži ili onesposobi bilo koji kolektiv ili umetnika čija je osnovna premisa i strast osnaživanje drugih. Umesto toga, ona se zalaže za ohrabrenje komentatora i slušaoca da razumeju i cene naše jedinstvene koncepte i tehnološke mogućnosti pre nego što lenjo preuzmu njihove umetničke motivacije. Na albumu možete čuti i remixe koje su radili  A.Fruit, Daniel Ruane i Pixelord.

Ceo album

3. V/A – Evident Ware Full LP (Sneaker Social Club)

Ovog meseca je izašao drugi deo komilacije Evident Ware i time je kompletirano ovo izdanje koje ne predstavlja samo svojevrsni omaž hardcoru, već kroz razne mutacije ovog žanra nam kazuje kako je to živa stvar koja sa istim intenzitetom stimuliše receptore sreće kao pre 30 godina. Prošlog meseca smo slušali prvi deo ove kompilacije, red je da je konačno odslušamo u kompletu.

Amen break nas je održao, njemu hvala!

Cela kompilacija

2. Nazar – Territorial  

Angolsko-belgijski producent Nazar nas je iznenadio sa svojim novim EP-em  Territorial na kojem je radio zajedno sa svojim talentovanim vršnjacima koji su na neki način povezani sa trećim svetom a to su Citizen boi i A.K.Adrix, a na izdanju možete čuti i remixe koje su pravili DJ ADAMM, Scratchclart i Slikback. Kao što i sam autor kaže da je primarna svrha stvaranje sirove, neograničene energije, Nazarov stvaralački pristup se nalazi između čvrsto ukorenjene muzičke tradicije Angole i moderne savremene plesne muzike koji on objedinjuje terminom grubi kuduro. Težnja ovih autora da savijaju, guraju, prelaze i iskrivljuju žanrove i podžanrove muzike koja deli isti genetski material, je u ključu ovog EPa, a Nazar nas podseća da smo na kraju dana, svi  „omala vo feka“ (što znači sinovi ove zemlje, Afrike u Umbunduu).

Ceo EP

1.V/A – Sharpen, Moving (Timedance)

Pre mesec dana smo slavili pet godina od nastanka Air Maxovog lejbla DECISIONS, a sada svedočimo jubilarnom izdanju istim povodom na legendarnom bristolskom Timedance-u. Osnivač ovog lejbla Batu okupio je neka od najznačajnija imena leftfield klubske muzike, a tu definitivno spadaju stalni gosti na njegovom lejblu (Ploy, Metrist, Bruce), tu su i nova lica – Kit Seymour, Akiko Haruna i Mang & GRAN, kao i Patine Echoes Via Maris, Cleira i Nico. na izdanju se nalazi i kralj tehna Peter Van Hoesen. Kompilacija prikazuje Timedance-ovu evoluciju od „Bristol techna“ do globalnije svesnog zvuka, koji uključuje energije različitih scena i sintetiše ih u nove moderne forme. Bez daljeg odlaganja, uživajte!

Kompletna kompilacija

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *