fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Najbolji mladi glumci za 2023. godinu

Pogledali smo dosta, videli ih na filmu i serijama, i sastavili listu od mladih glumaca koji su ostavili najveći utisak na nas ove godine.

14. December 2023

Godina iza nas je donela nekoliko zabavnih, dobrih, solidnih i kul naslova u domaće bioskope, ali i na male ekrane. Bilo je i par razočaranja, ali to sada nije tema. Siguran sam da je bilo i dobrih predstava, ali ja nešto niti volim, niti idem u pozorište, tako da neću da se pravim da znam, niti da prepričavam šta su mi drugi rekli. Upravo u svim tim pozitivnim stranama domaće produkcije pojavilo se nekoliko odličnih, sjajnih, ili vrlo dobrih mladih glumaca, koji su ostvarili uloge zbog koji su zaslužili velike aplauze.

Rešili smo da im podarimo i ovde par virtuelnih aplauza, jer što da ne, kraj je godine i svode se račni. E sad naravno, ovde mladim glumcima nazivaju i one koji dobrano gaze četrdesete. Sergej Trifunović i Nikola Đuričko su tek pre koji mesec prestali to da budu, na primer. Mi smo rešili da udarimo neku granicu, pa da kažemo da preko 35 ne možeš više da budeš mlad glumac. I to smo vas častili. Zašto baš taj broj, ne znam. 

U svakom slučaju, evo osmoro glumaca i glumica ispod 35 godina koji su imali super 2023. godinu. Četiri dečaka i četiri devojčice.

Denis Murić – Indigo Kristal

Mračna krimi drama Indigo kristal Luke Mihailovića, je bez ulepšavanja i glorifikovanja nasilja ispričala priču o začaranom krugu kriminala i omladini koja ne može da se otrgne iz svakodnevice, a u sivilu (i crno-beloj fotografiji) zasijala je zvezda – Denis Murić. Uspeo je da prikaže, na tako jednostavan, ali i sirov, način, klinca kog svako od nas zna iz kraja, škole ili grada, kom je sudbina svakako zapečaćena od prvog minuta filma. Murić kanališe mladog de Nira iz filma Mean Streets ili Edvarda Nortona iz filma Rounders, ali sa domaćim, nešto malo više spidaškim, pedigreom. Već sad se vidi da je Murić nadrastao ceo ovaj region svojim talentom.

Anita Ognjanović – Usekovanje

Možda je ovaj odličan film ispričan iz perspektive glavnog lika (jako dobri Pavle Mensur), kao simbola generacije koju niko ništa ne pita, a na kojoj se lome koplja onih drugih, starijih. Međutim, onog momenta kad se pojavi devojka, Ana, koju tumači Anita Ognjanović, naš glavni lik, a i sam film, dobija topliji zaokret i dušu, iako je ona jednako sje***a i klinka koliko i on. Ognjanović je svojim ortačkim šarmom iznela mnoge scene i dala pravi pečat ovom filmu prepunom dobrih rola, otud aplauz i od nas.

Stefan Vukić – Poseta

Serija Poseta nije dobila pažnju koju je zaslužila, pa je tako mnogi nisu uhvatili na malim ekranima (niti čuli da ona uopšte postoji). Međutim, u ovoj krajnje solidnoj seriji desile se mnoge dobre role, a posebno je zasijao Stefan Vukić kao čudni mladi advokat koji bi umesto parničenja samo želeo da bude učitelj tenisa. U jednoj poprilično bizarnoj storiji o dva kuma i požaru, mladi advokat Vuk je lik koji se zaista retko sreće na našoj sceni (jer se likovi advokata obično slikaju i prave sa parčetom drveta zabijenim u mesto u kom sunce ne sija). On sanjari, vozi motor, zaljubljuje se, igra imaginarni tenis kao kod Antonionija i razbuđuje se kung-fuom. Sjajno napisan lik koji je Vukiću legao kao budali šamar, tako da jedva čekamo da vidimo šta nas još čeka od ovog mladog momka.

Mina Nikolić  – Pored tebe

Ubedljivo najbolja stvar vezana za novi film Stevana Filipovića je Nikolićeva, u ulozi mlade novinarke, koju su korona, zatvaranje u kuću, i internet život (ili život na internetu) naterali da nauči da mora da razlikuje dobro od zla, a žutoštamparske tabloide od pravog novinarstva. Mina je glavni lik i gotovo u svakoj sceni ovog filma i sa sobom donosi jednu novu vrstu glavne heroine domaćeg filma, atipičnom pojavom i glumom, a tako nešto baš dugo nismo imali.

Jana Bjelica – Ovuda će proći put

Za potrebe filma Ovuda će proći put deluje kao da je Jana Bjelica pretrčala više nego prosečan fudbaler reprezentacije Srbije. Što je već samo po sebi dovoljno za pominjanje u superlativima nakon ove krajnje zahtevne fizičke uloge. Ipak, u ovom filmu ona uspeva da pokaže i druge strane svog talenta, pa tako krije pravu paletu skrivenih emocija jedne mlade seljanke, koja će, pošto napravi problem, morati da trči, i trči, i trči, ne bi li ga ispravila.

Ognjen Micović i Alisa Radaković – Čuvari formule

Iz verovatno najuspešnijeg domaćeg filma godine stiže dvojac zbog kog je publika šmrcala i ridala u bioskopu. Dobro, zbog Ognjena i njegovog Živote možda malo više, ali je i Radakovićeva osvojila srce publike glumeći mladu štreberku iz Vinče kojoj se dešava da bude na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. A vreme je akcidenta zbog kog će morati da ode na presađivanje koštane srži u Pariz. Dvoje mladih glumaca (uz kolegu Jovana Jovanovića) su taj emotivni kor filma, a scena u kojoj pevaju i igraju uz Čamac na Tisi će se još dugo prepričavati.

Jovan Ginić – Lost country

Za kraj, da pomenemo najmlađeg na listi, koji je još uvek u srednjoj školi i ne zna da li će biti glumac, ali ako se reši za neki drugi posao, zanat, ili umetnost, to će biti šteta. Mladi Jovan je svojim facijalnim ekspresijama, emocijom i snagom poneo ceo film (koji je sem njegove uloge bio jako loš, ali o tome nekom drugom prilikom). Nagrade u Sarajevu, ali i u Kanu, pokazuju da ga čeka blistava budućnost. U jednom poprilično eksperimentalnom snimanju filma u kojem glumci nisu mogli da vide scenario, već ih je reditelj vodio iz scene u scenu, Jovan se odlično snašao. Efektno je odglumio klinca čija je majka portparolka SPS-a devedesetih u vreme izborne krađe, i koja mu, poput kakvog Majkla Korleonea iz Kuma, brani da sazna istinu koja se dešava napolju, van njihova četiri zida.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *