fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Najbolji muzički momenti u domaćim filmovima

Znate ono, kad neku scenu ne možete više da zamislite bez pesme koja je prati, tj. kad uleti savršeni needle drop, e pa to

12. April 2024

Da li znate, u kontekstu filmske, ali i TV umetnosti, šta je to needle drop? To je onaj momenat kad krene poznata ili nepoznata pesma u nekoj sceni, koja nije pravljena za film, ali legne toj sceni kao budali šamar. Kao da su celog života bile pravljene i spremane zajedno, iako postoji velika verovatnoća da je scena snimljena trideset godina pošto se pesma pojavila.

Postoje autori koji na osnovu neke pesme pišu određene scene. Sa druge strane, postoje muzički supervizori koji se bave samo time koja će pesma ići u nekom filmu ili seriji. Otkrivaju nove autore ili nas podsećaju na stare.

Ako govorimo o domaćoj kinematografiji, situacija je dosta čudna. Kod nas uvek ima pesama, ali pravljenih baš za film. Uz klasičan music score, pojavi se jedna, ili dve, ili nekad još više pesama koje su pravljene da bi bile hitovi koji na neki način promovišu i sam film. Neretko se desi da pesme nadrastu same filmove i uđu u kafanu, odnosno da ih kafanski bendovi uvrste u repertoar (videti pod: filmovi Dragana Bjelogrlića). Ipak, o tome neće ovde biti reč.

Sada ćemo probistriti nekoliko pesama koje su našle svoja mesta u nekim novijim i nekim starijim filmovima, koje su poboljšale sam film, ali i koje su time dobile nov život i izgled.

Bisera Veletanlić – Nikada više (Beogradski fantom)

Film iz 2009. godine o čuvenom gradskom friku koji je krao brza kola da bi ih vozao po Slaviji, Beogradski fantom, bio je hit tih nekoliko meseci, a sa njim se povampirila i pesma Bisere Veletanlić, Nikada više. Taj ceo retro pristup 70-ih je i tražio takvu, nepotrošenu pesmu. I uspeli su. Samim tim je ova groovy stvar bila hit u gradskim klubovima tih godina, a dobila je i svoj remiks.

Haustor – Šal od svile (Pored mene)

Sjajni tinejdž film Stevana Filipovića, Breakfast club u post dizelaškoj Srbiji, u kom je celo odeljenje zatvoreno na jednu noć u školi, gde će probati da pomire svoje razlike. Na kraju, nakon krupne večeri u njihovom životu, bio im je potreban veliki klasik i pesma koja udara, a da li postoji bolja od Šala od svile grupe Huastor?

Indexi – Bacila je sve niz rijeku (Lepa Sela Lepo Gore)

Verovatno najbolji domaći film svih vremena, ako pitate potpisnika ovih redova. Reći za njega da je ratni film je ograničavajuće, jer je Srđan Dragojević utkao u ovu priču mnogo više, i probao i uspeo da ispriča sve o Jugoslaviji u drugoj polovini 20 veka, svim dobrim i lošim stvarima koje su gurane pod tepih, koje su poput drekavca iz tunela izletele napolje. Takvom filmu je bio potreban jedan veliki eks-ju hit, a Bacila je sve niz rijeku je upravo to. Bilo da je scena u kojoj Nikola Kojo peva ovu pesmu dok ide niz tunel, koji metaforično prikazuje kako cela jedna generacija biva puštena niz vodu, ili da se Bjela seća kako je uz ovu pesmu rašomonisao dok je umro drug Tito, ova pesma ostaje, htela- ne htela, zauvek vezana sa ovim filmom.

Bijelo Dugme – Sve će to mila moja prekriti ruzmarin snjegovi i šaš (Videoteka)

Film koji mnogi od vas još nisu videli, jer je imao svoj život na ovogodišnjem FESTu, a u bioskope će, kako sam shvatio, tek krajem godine. U novom filmu Luke Bursaća pratimo tipa koji je zatvoren u video klubu i gleda neke stare filmove, krijući se od murije. Jedan od filmova koje gleda je triler, koji je kao neki True Detective u Majdanpeku. Pa tako imamo manijaka na slobodi, pandura koji je malo pedo bear, i lokalnu Lolitu. Kad manijak napadne Lolitu, a naš junak krene da je brani, kreće veća od života pesma Bijelog dugmeta, Sve će to mila moja prekriti ruzmarin snjegovi i šaš. Samo zbog ove scene vredi pogledati ceo film. Bursać je na neki način svojim filmom napravio spot za Breginu veliku simfo-rok baladu.

Šarlo Akrobata – Niko kao ja (Dečko koji obećava)

Film o malom čoveku koji se budi i buni, i okreće panku koji se budi i buni u Beogradu. Aleksandar Berček u glavnoj ulozi i top formi, a film donosi sjajan saundtrek nekih pesama spremnih za film i nekih koji su bili slika samog trenutka i početka osamdesetih u Beogradu. Izdvojiću Niko kao ja, i scenu u kojoj Berček, odnosno Slobodan Milošević, kako se njegov lik u filmu zvao, vozi, ubacuje u brzine, juri krivinama Košutnjaka, i masturbira. Pank u svom pravom obliku.

Ivo Robić – Samo jednom se ljubi (Samo jednom se ljubi)

Nije retkost da film kod nas dobije ime po već postojećoj pesmi. I onda tu pesmu čujete milion puta u filmu. Toliko da vam se smuči. U filmu Rajka Grlića je tako sa pesmom Samo jednom se ljubi, Ive Robića. S tim što ovo remek-delo ne može da vam se smuči. Kao da gledate neki Vong Kar Vaijev film, ali da se ovaj Hongkonžanin rodio u Istočnoj Evropi i da je studirao u Pragu. Ljubavna veza Oznaša Mikija Manojlovića i balerine Vladice Milosavljević ide u sam vrh romantičnih filmova i (tragičnih) ljubavnih priča svih vremena.

Flamingosi – Lumperaj (Da li ste videli ovu ženu)

Mogao bih svašta nešto da kažem o ovom filmu, ali neću. Ako bismo se zadržali na pozitivnim stranama ove apstraktne arty farty papazjanije, u jednoj od nekoliko priča, naša glavna junakinja Draginja iznajmljuje muža i porodicu za slikanje, a on joj zauzvrat peva onu trashy pesmu Flamingosa, Lumperaj. Takva kakva je, scena je pomerena, urnebesna, začudana i svakako jedan od vrhunaca filma koji iskreno, nisam voleo.

Kanda, Kodža i Nebojša – Izlazim (Munje)

Naravno da moraju da se pomenu Munje. Ceo film je prepun nidl dropova, s tim što su neki utkani u sam film i neki bendovi glume da sviraju u Dnu, klubu Gojka Sise. Ipak, ako treba izdvojiti jednu pesmu, pomenuću KKN i pesmu Izlazim. Možda zbog toga što simboliše na neki način ceo taj blejački i zgubidanski kontekst samog filma. Sutra da pišem tekst, verovatno bih pomenuo nešto drugo. Ako spominjemo mnogo slabiji nastavak filma i neke nove klince sa nidldropovima, onda tu valjda treba istaći Vizelj i pesmu Ne vidim te od dima.

Mina Kostić – Moj lepi (Klip)

Provokativni film Maje Miloš je i tad, i danas bio horor za svakog mladog, srednjeg i starijeg roditelja, koji bi se zapitali šta im deca u pubertetu rade. Pored vrlo mlade Isidore Simijonović i njenog partnera u ovom filmu, Marlona Brutala, u raznim eksplicitnim scenama, izdvaja se saundtrek koji puca, vrvi i gmiže od turbo folka i narodnjaka koji nekako idu uz atmosferu prigradskih naselja. Ipak, kako je ovo jedna coming of age priča mlade šabanke, pesma Mine Kostić, Moj lepi, (to vam je ono Nisam devojka ni žena), koja zatvara film, poprilično je sveobjašnjavajuća u kontekstu glavne likuše i samog filma, tako da takva kakva je – stoji savršeno.

Kemal Monteno – Vratio sam se živote  (Za danas toliko)

Dosadan sam više i bogu i ljudima koliko hvalim ovaj film na sva usta i sve strane. Tako da se nadam da sa ovim tekstom prestajem. Iako je film divan, on ima jako uncool saundtrek koji vam se, kao i sama priča, uloge i ceo univerzum, uvuče u život. Ja na primer ne podnosim delo Kemala Montena. Njegov glas nikad nisam mogao da svarim. Pa opet, Vratio sam se živote, pesma koju peva prvo naš glavni junak, a zatim negde pred kraj krene u celosti i postane lajtmotiv samog filma, a samim scenama i emocijom postaje veća od života i ostaće zauvek vezana za ovaj film.

Utisak koji nije na listi

Lista može samo da se popunjava i popunjava i siguran sam da i vi imate neke svoje adute i favorite. Možda je to Riblja Čorba u filmu Tesna koža. Ima tu više njihovih pesama. Ili je to Čekala sam, Jadranke Stojaković u filmu Mi nismo anđeli, ili ako već govorimo o terminu needle drop, evo jednog filma punog igala: Pejzaži u magli, u kojem se nalazi bukvalno spot za pesmu Ja ne bi, benda Du Du A.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *