fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Najviše se vodim osećajem kada izađem na binu

Sa beogradskim DJ-em Cosmic G-jem o klabingu i elektronskoj sceni

27. July 2023

Igor Radošević poznatiji pod pseudonimom Cosmic G se muzikom bavi još od detinjstva kada je pohađao muzičku školu, a potom kao dečak i tinejžer svirao gitaru u dva benda zajedno sa svojim drugarima. Ubrzo nakon toga počinje da otkriva svet elektronske muzike, koja ga, kako kaže, uvodi u nešto potpuno novo, gde uspeva da se u potpunosti pronađe, ali i da shvati kako mu je u umetničkom smislu mnogo lakše da bude samostalan, nego deo nekog kolektiva. Počinje da se bavi produkcijom, izdavaštvom, organizacijom žurki, te konačno i DJ-ingom. Njegovi setovi obiluju raznovrsnim zvukovima i žanrovima, a kako i sam kaže, na bini se najviše vodi osećajem, a ne određenim muzičkim kalupima i etiketama. Njegove setove imali smo prilike da čujemo u mnogim beogradskim barovima i klubovima, a tokom predstojećeg vikenda nastupiće i na novom muzičkom festivalu Uzlet u Čačku.

O setovima, uzorima i najboljim žurkama razgovarali smo sa ovim beogradskim DJ-em.

Zašto baš ime Cosmic G?

Oduvek sam bio fan atmosfera i punih zvukova koji zvuče nekako kosmički, a G je došlo od nadimka Džigi, te mi je ova kombinacija bila idealna za ono sto želim da predstavim projektom.

Kako bi opisao svoje setove?

Ne volim da budem deo kalupa ili ograničen na muzičkom nivou, tako da se najviše vodim osećajem koji imam kada izađem na binu, slotu koji imam, veličini kluba/stejdža na kome puštam i slično.

Šta je ono što najviše voliš kod DJ-inga?

Mogućnost da proputuješ planetu i stekneš nove prijatelje u svakom delu sveta pritom dok radiš ono što zaista voliš i u čemu uživaš. Takođe, biti umetnik na bilo koji način i deliti svoj pogled na umetnost, kao i na dela koja si stvorio je najlepša stvar za mene.

Kako trenutno gledaš na DJ scenu u Beogradu i Srbiji?

Mislim da trenutno imamo dovoljno mladih nada koje mogu da uzdrmaju sada već pomalo uspavanu scenu. Voleo bih da postoji više inkubatora koji pružaju priliku umetnicima da se proguraju van okvira današnjeg puta uspeha koji je direktno povezan sa digitalnim i društvenim pečatom. Nadam se da ćemo uskoro dobiti nove klubove koji će pomoći promociji različitih pravaca i žanrova van ovih koji su već uveliko deo biznisa.

Je li više voliš da puštaš na festivalima ili u klubovima?

Zimi klubovi, leti festivali nekako mi to ima najviše smisla, ali sam u oba slučaja fan intimnijih varijanti do 400 ljudi.

Ko su ti nekada bili najveći idoli/uzori, a ko sada?

Ima ih zaista puno, od Vangelisa, Deep Foresta, Kitara preko LTJ Bukema, Blue Amazona, Talamasce, Astralasie, pa sve do novijih artista kao što su Bliss Inc, Anunaku, Pangaea, Fantastic man-a. Naravno, svakoga umetnika smatram za makar potencijalni izvor inspiracije.

Sa kim bi voleo da radiš b2b?

Možda Roza Terenzi ili MCR-T mada svaki b2b je poseban na svoj način.

Imaš li neki svoj nastup koji posebno pamtiš i koji ti je posebno drag?

Počeo bih sa prvom žurkom koju sam sa drugarima napravio u vili na Senjaku, preko prvog festivalskog nastupa na Exit-u 2017. godine i prvog all nighter-a na 20/44pa sve do rasprodate žurke u inostranstvu u Kopenhagenu ove godina.

A neki koji bi voleo da se nije desio?

Mislim da i oni na kojima se nisam možda proveo najbolje su doneli neko iskustvo koje gledam sa pozitivne strane tako da ne bih mogao da izdvojim neki koji ne bih voleo da se desio.

Čiji set te u poslednje vreme baš oduševio?

Jane Fitz, neverovatan izbor muzike i miks ne znam kako bih opisao to, ali definitivno preporuka za sve.

Koliko su ti bitni i posteri za tvoje žurke i generalno vizuelni identitet kako tvoj tako i prostora gde nastupaš?

Mislim da je bitno izgraditi vizuelni identitet dokle god on nije bitniji od same muzike i onoga sto je suština žurke, a to je zvuk i osećaj. Smatram rasvetu, ambijent prostora, postere i ostalo kao odlične dodatke, ali ne primarne stvari.

Na koju traku ti se čini da publika uvek dobro reaguje?

Imam trenuto par neizdatih traka drugara iz Tel Aviva – Gzardin-a i Asphalt-a čije su trake ludilo i svaki put naprave pometnju na dancefloor-u. Takođe, Polaris – Addicted (Mushroom Dub) mi je stalni deo plejlisti ovog leta.

Koju traku uvek voliš da pustiš za svoju dušu?

 Zavisi od perioda i raspoloženja, ali obično budu hitovi od pre 20-30 godina, koji dobro dođu kao reminder da je sve počelo tada.

Kakav set nas očekuje na predstojećem Uzlet festivalu?

Nikada ne idem sa pretpostavkom i već striktno spremljenom plejlistom tako da ću svakako dati sve od sebe da publiku održim raspoloženom i u pokretu sve vreme.

Fotografije: Privatna arhiva

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *