fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Napeto na Šodrošu: Uhapšeno više aktivista, kineski radnici postavljaju ogradu

Aktivisti su formirali živi zid kako bi sprečili prolazak kineskih radnika, poručujući da se neće pomeriti uprkos upozorenjima policije
18. October 2022.

Nekoliko desetina aktivista od jutros pokušava da spreči radnike kineske kompanije „CRBC” (China Road and Bridge Corporation) da postave ogradu oko budućeg gradilišta za novi most preko Dunava u Novom Sadu. Pripadnici interventne policije u opremi za razbijanje demonstracija pogurali su aktiviste dublje u šumu nakon čega su radnici iz Kine nastavili radove na pripremi gradilišta. Policijski kordon i dalje odvaja radnike i građane koji protestuju, a kako za N1 javlja reporterka TV Nova S, dosad je uhapšeno najmanje sedmoro aktivista, među kojima su tri žene i jedan stariji čovek.

Aktivistkinja Branislava Kostić, koja se nalazi oči u oči sa policajcima u kordonu, za N1 kaže da je situacija teška.

„Ovo su mladi momci, pokušavamo da im kažemo da smo mi na javnom prostoru, nemaju nijedan argument zašto mi ne bismo smeli da budemo u ovoj šumi“, novodi Kostić i poručuje da je novi most na Dunavu samo „trojanski konj za Novi Sad na vodi i dodatni ulazak prljavog kapitala“.

„Mi ćemo se odupirati koliko možemo, ali ovaj mladi čovek je sigurno jači od mene, on može da me obori, pitanje je samo njihove savesti“, kaže Kostić i dodaje da ne veruje da će se pripadnici policije odlučiti na nasilno razbijanje protesta, jer kako kaže, njihove plate nisu toliko velike da bi gazili građane.

Međutim, dok je Kostić davala izjavu za N1, jedna aktivistkinja se požalila da ju je policajac u kordonu nekoliko puta šutnuo. Od tog policajca je, kako kaže, tražila da joj pokaže broj kako bi mogla da ga tuži, ali su joj odgovorili da oni „danas nemaju brojeve“.

Aktivsta Brajan Brković kaže da je izrevoltiran što je poicija u stanju da štiti ljude „koji nemaju nijednu dozvolu“, a tuče i hapsi građane koji „brane Republiku Srbiju“.

Brkovića je nešto kasnije privela policija, i on je tom prilokom izjavio da je to prvi put da ga privode „s leđa“.

Pripadnici policije su, prema njegovim rečima, izdali Srbiju i stali na stranu prljavog kapitala, a protiv običnih građana.

Hapšenja su, kako za N1 javlja novinarka TV Nova S počela kada je aktivistkinja Danijela Stojković na očigled policije srušila deo ograde koji su postavili kineski radnici.

Ona im se prethodno obratila na engleskom jeziku i rekla da ne treba da rade, nakon čega je oborila ogradu. Policija je odmah privela, a ona im je, dok su je vodili ka policijskom vozilu, poručila da su „izdajice ovog naroda“.

Aktivisti su zatim formirali živi zid kako bi sprečili prolazak kineskih radnika, poručujući da se neće pomeriti uprkos upozorenjima policije.

Tada je došlo do naguravanja pripadnika policije i aktivista koji su stajali sa rukama podignutim uvis, opirući se nameri da budu sklonjeni sa mesta gde bi trebalo da otpočnu građevinski radovi.

Prema rečima aktivista, radnici su došli tokom noći, istovarili svoj materijal i pokušali da podignu ogradu i obeleže prostor gradilišta.

Aktivisti tvrde i da im je jedan od radnika zapretio čekićem, ali je policija odmah reagovala.

Prema nezvaničnim informacijama, radnici ograđuju prostor koji bi trebalo da bude razminiran. Inače, do najave izgradnje novog mosta, niko nije govorio o minama na Šodrošu koji Novosađani godinama koriste kao izletište.

Aktivisti „Survivor kampa Šordoš“ i ponedeljak su na tom prostoru, nadomak brodogradilišta, organizovali blokadu jer su nezvanično obavešteni o tome da će policija doći kako bi omogućila predstavnicima domaće kompanije „Milenijum tim“ da nastavi posao deminiranja na području Kameničke ade.

Reč je o području koje se nalazi preko Šodroša, na obali Dunava, a koje je takođe na trasi budućeg mosta.

Tekst je u celosti preuzet sa sajta N1.

Autori: Sanja Ignjatović Eker, N1 Beograd, Beta
Naslovna fotografija: Nova.rs

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *