fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Naš novi zvuk je konkretniji, glasniji i hrabriji

Intervju sa bendom Nemi pesnik

10. May 2024

Grupa Nemi pesnik popularnost je stekla 2020. godine kada su sa singlom „Koliko si luda“ izabrani za „Hit godine“ Radio Beograda 202.

Nakon toga objavljuju prvi album „Slobodna volja“ za izdavačku kuću Mascom i otvaraju Exit festival nastupom na glavnoj bini. Trenutno, bend promoviše prvi singl „Obuci se za grad“ sa kojim najavljuju nov album „Ima li od jutros nešto novo?“.

Sa Nemim pesnikom razgovaramo o novom albumu, u čemu se razlikuje od prethodnog, o uzorima i o večitom pitanju za rok bendove a to je kako gledaju na trenutnu scenu.

Vašim novim singlom najavljujete novi, drugi album. Zašto ste se odlučili da baš ova pesma najavi novo izdanje?

Nemi pesnik: „Obuci se za grad“ je pesma koja prožima celokupno postojanje benda. Nastala je na samom našem početku i retko bivala izostavljana sa repertoara na svirkama. Sazrevala je zajedno sa bendom i kada smo shvatili da joj možemo podariti jedan dostojan studijski snimak, to smo i uradili. Zato je najviše smisla bilo da ta pesma bude prvi singl – donosi jednu količinu poznatog, još veću količinu novog, i na pravi način uvodi slušaoce u novi zvuk Nemog pesnika.

Da li ste bili pod nekom vrstom pritiska s obzirom na nepisano pravilo da je drugi album uvek prekretnica u diskografiji benda?

Da, i mi vrlo dobro znamo i verujemo u to da su drugi albumi ključni, zato smo ovoliko i čekali da ga izdamo. Svaka situacija gde bi žurba značila i kompromis je uvek razrešavana tako što smo pomerali svoju projekciju datuma izdavanja i vraćali se u studio. Sad na albumu imamo deset pesama i nijedan filer, nijedan naslov nije tu da bude samo broj na albumu.

Kako se pesma Obuci se za grad uklapa u širi narativ ili koncept albuma, ako postoji takav?

Širi koncept ne bismo u potpunosti otkrivali dok ne izađe ceo album, ali dovoljno je reći da je ceo album posvećen prijateljstvu i prijateljima kao utočištu od surovog i tužnog sveta u kom se često čini da živimo. „Obuci se za grad“ se uklapa u taj koncept. To je poruka prijatelja prijatelju u nevolji. I savet da mir pre svega potraži u sebi.

Kako biste opisali zvuk i stil novog albuma u poređenju sa vašim prethodnim radovima?

Zahvaljujući našem novom producentu, Draganu Alimpijeviću Piku, a i našem sazrevanju koje je učinilo da nam postane jasno šta želimo od naše muzike, novi zvuk je konkretniji, glasniji i hrabriji. Pik bi verovatno rekao i ozbiljniji, ali mi bismo se samo nezvanično složili sa tim.

Da li postoje neke posebne teme ili poruke koje želite da prenesete kroz ovaj album, a koje su možda drugačije u odnosu na vaše prethodne radove?

Nije se mnogo toga promenilo u onome što mi želimo da poručimo narodu koji nas sluša. Još uvek su to neke male, ali važne svakodnevne priče, ovaj put možda smeštene ispred nešto neobičnije scenografije. Eto, neki junaci iz prethodnih pesama se čak pojavljuju opet – imamo prilike da vidimo kako su se prilagodili na novi svet u kom se nalaze. Više o svemu tome kada budemo imali pesme da to i dokažemo.

Kako gledate na trenutnu domaću rok scenu?

Situacija je mnogo bolja u odnosu na period kad smo mi počinjali. Glavnu reč još uvek vode neki stariji bendovi, ali ima sada i mlađih, poput Buč Kesidija, koji su uspeli da se popnu visoko i ostanu tamo. Raduje nas uspeh svakog novog rok benda – tek sa jakom scenom moći ćemo da vratimo rok među popularne žanrove.

Ko su vam uzori iz sveta muzike, ili drugih umetnosti?

Svako od nas je pomalo drugačiji od ostalih u bendu, ali recimo da su nam glavni zajednički uzori Arctic Monkeys i The Killers. Od novijih bendova, volimo Nothing But Thieves, Yard Act i Idles.

Da li planirate turneju ili druge nastupe kako biste promovisali novi album? Ako da, možete li nam reći nešto više o planovima za žive nastupe?

Trenutno smo posvećeni izdavanju singlova i albuma, došlo je do malih promena i rotacija u postavi benda pa peglamo izgužvane krajeve, ali aktivno se spremamo i za proleće i leto. Planiramo da ih ispunimo solo svirkama ali i nastupima na festivalima. Još uvek je sve u fazi pripreme, ali ko nas bude zapratio na društvenim mrežama, znaće iz prve ruke kad počnemo sa najavama.

Fotografije: Lea Bodor

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *