fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Naši glumci u (crno) belom svetu

Milošu Bikoviću je oduzeta uloga od strane HBO-a, ali neki naši glumci su imali više sreće (i pameti?)

7. February 2024

Danima već slušamo o situaciji iz paralelnog univerzuma ili kakvog fever dream-a, u kojoj je Miloš Biković dobio ulogu u popularnoj seriji HBO-a The White Lotus da bi mu ta ista uloga bila oduzeta, jer se ukrajinskom ministarstvu spoljnih poslova ne sviđa ta ideja. Da, kao što rekoh, situacija koja je toliko čudna, da ste je pre šest meseci nekome ispričali, bili biste zamoljeni da smanjite malo ili makar da promenite lekove.

Na kraju, situacija je užasno glupa, i ne zna se ko je gori, da li HBO koji ne proverava koga zapošljava, a i nema svoj integritet da samostalno bira s kim će raditi, ili Ukrajina, koja, gotovo sam siguran, ima bitnija posla nego da gleda ko će glumiti u novoj sezoni borderline sapunske opere, ili na kraju, i ovaj naš junoša koji je navikao da može da sedi na pet stolica na domaćim terenima, pa je probao da doda i šestu, sve pod parolom umetnost ne poznaje granice. Osim kad se družiš i slikaš sa onima koji ograničavaju umetnost, ali dobro, to je polemika za neku drugu priliku.

Ipak, da se vratimo na HBO koji je za prosečnog Srbina ove nedelje postao nepopularna skraćenica isto koliko i UEFA, NATO ili Hag. Gospoda kojoj ne cvetaju ruže sa produkcijom već neko vreme, verovatno nisu razmišljali o ovakvoj reakciji, jer je uloga bila, pretpostavljamo, vrlo mala, što nas dovodi na današnju temu, a to je – ko je od naših uspeo na tom trulom Zapadu sa svojom glumačkom karijerom?

Kraći odgovor je – realno, niko. Tačka i kraj teksta.

Nešto duži… pa, imali su neki manje ili veće izlete, bitnije ili skroz nebitne uloge, koje su posle naši mediji nešto malo više dizali u nebesa, ali poenta je da je većina njih morala da se vraća kući majci u Srbiju jer nisu imali baš gust raspored. Ipak, nekolicina naših je delila kadar sa poznatim glumcima, imali su nekoliko rečenica ili bitnih scena za zaplet. Neki su radili sa poznatim rediteljima i sigurno se i danas hvale kako imaju nečiji broj u telefonu. Broj na koji im se gotovo sigurno neće javiti taj selebriti, već eventualno njihov publicista. Tako da ćemo pomenuti glumce, ali i mnogo bitnije, ulogu ili film (ili nekoliko) zbog kojih nam nije glupo da uopšte pričamo o karijerama domaćih glumaca na Zapadu.

Neće biti Bikovićevih, Bosiljčićevih, i ostalih ruskih avantura, ne zato što imam nešto protiv, nego nisam pratio, pa mi nikad nije jasno da li je zaista bitno to što tamo rade ili su to neke C produkcije koje se ovde prodaju kao A.

Bekim Fehmiu

Izvor: 24 sedam

Za početak, imamo sjajnog Bekima Fehmiua, koji je prvi istočnoevropski glumac koji je probio gvozdenu zavesu i otišao na zapad da snima. Iako ćemo ga uvek više pamtiti kao Belog Boru iz Skupljača perja ili vaspitača Munižabu iz Specijalnog vaspitanja, imao je uloge u par špageti vesterna, nekoliko propalih istorijskih spektakala (propalih na zapadu, kod nas se gledao, na primer, Odisej mahom zbog njega), ali ističe se taj film Dozvola za ubistvo, gde ga je lično Ava Gardner pogurala za ulogu. Kaže urbana legenda, da kad ju je Bekim pitao što mene, ona mu je rekla da liči na Če Gevaru koji joj je bio blizak prijatelj. Znate ono u „Kenguru” kad Braca skonta da je Bred Pit izvisio kod Iris? E, pa, ovo mu dođe suprotno od toga.

Neda Arnerić

Neda Arnerić u filmu Shaft in Africa

Svi (valjda) znamo ko je Šaft. Ričard Raundtri, legenda, skoro je umro, a u nastavku filma o čuvenom blacksploitation crnom detektivu koji bije i ljubi, otišao je u Afriku, gde ga je dočekala, ni manje, ni više, nego – naša Neda Arnerić. Ona je glumila zavodnicu Džazar, a Šaft je pokušavao usred Afrike da razbije robovlasnički lanac prevare i trgovine ljudima. Dobro, i da uskoči u krevet sa jedva punoletnom Nedom, a golišavu scenu njih dvoje pamte mnogi dripci koji su se ložili na ovu lepoticu. Ako mi ne verujete, pitajte ćaleta ili dedu.

Mira Furlan

Mira Furlan u seriji Lost

Ovo „naši” ne mora nužno da znači da je neko rođen na današnjoj teritoriji zemlje ili da ima naš pasoš. Mira Furlan je bila naša na mnogo više načina od tih nacionalnih podela. Njena zapadna karijera je bila specifičnija od ostalih. Dok su neki jurili autorske filmove, a drugi da se pojave u akcionim spektaklima, Mira možda nije jurila, ali je svakako uzjahala u nerd svet. Dve uloge u kultnim serijama, Babylon 5 (što vam je neki Star Trek za siromašne), kao i u velikom i neponovljivom Lost-u, su bile možde male, ali prepoznatljive toliko da je Mira uvek mogla da računa da će je hard core fanovi ove serije prepoznati i voleti na raznim comic con-ovima. Nešto što mnogi američki glumci nikad neće doživeti, a kamoli naši.

Peđa Bjelac

Peđa Bjelac (levo) u serijalu Harry Potter, foto: Profimedia

Najbliže ovoj priči sa Furlan možda je prišao novosadski glumac Peđa Bjelac, kog naši ljudi najviše pamte po ulozi Barona u Kenguru. On se nakon filma Raše Andrića vratio u beli svet i dobio ulogu u serijalu o Hariju Poteru, i to ne zbog toga što liči na Batistutu. Ovaj glumac je u svetski poznatoj franšizi „Hari Poter” postigao veliki uspeh, igrajući u četvrtom delu „Vatreni pehar”, gde se pojavljuje kao Igor Karkarof, čarobnjak mračne prošlosti, koji se posle 13 godina vraća na takmičenje čarobnjačkih škola, kao upravnik jedne od njih. 

Branka Katić

Branka Katić u filmu Public Enemies

Branka je jedna od mnogih koji su probali nakon vrtoglave slave u devedesetim i kasnije da urade nešto u Engleskoj ili Americi. I da, nije to tamo bilo mnogo bitno, ali je imala neoliko dobrih partnera (Džoni Dep, Robert Redford, Bil Pakston). Međutim, moramo da istaknemo film Public Enemies Majkla Mana, u kom je Dep glumio čuvenog krimosa Dilindžera. Branka je glumila onu što ga otkuca na kraju i zbog čega brat padne. Nekoliko velikih filmova i manjih uloga kasnije, Branka se ipak vratila ovde, da bude nacionalno blago, što i jeste.

Stefan Kapičić

Ne znam da li ovo da računamo, ali računaju svi ostali portali kad se bave ovom temom. Kapiča je pozajmio glas Kolososu u filmovima o Deadpool-u i, iako je ovaj superherojski lik CGI animiran, Stefan svojim istočnoevrospkim akcentom donosi živost u ovaj šou, koji gotovo uvek krade Rajan Rejnolds. Kapičić je imao i par interesantnih uloga u serijama Better Call Saul, 24, i Numbers, i iskreno, ovo iskustvo mu je jako poboljšalo igru, tako da je, kad se pojavio u poslednjoj sezoni Južnog vetra, primećen napredak u njegovoj glumi.

Nikola Đuričko

Nikoal Đuričko u seriji Stranger Things

A realno, moramo da pomenemo i Đurička, jer lik je igrao zapaženu ulogu u jednoj od najvećih serija trenutka, voleli je vi ili ne. Ne znam da li će biti mesta za njegovog Jurija u novim epizoda Stranger Things-a. Možda i ne treba da ima, ali svakako je uhvatio momenat da se pojavi u nečemu pop-kulturno bitnom. Malo pre toga, isto je igao ruskog astronauta u seriji For all mankind, i to u toj drugoj sezoni koja je imala sjajne kritike. Ja je nisam gledao, jer su mahom svi pričali kako treba da se izdrži prva sezona, koja je lošija, da biste uživali u drugoj, a ja zaista više nemam vremena za takve serije.

Utisak koji nije na listi

Nisam pomenuo Radeta Šerbedžiju, jer on je svakako uvek u ovim pričama i lik je radio sa Kjubrikom, Nolanom, i snimio Snatch. Realno, ne može bolje. Tu je i Dragan Mićanović sa epizodom u zabavnom Layer Cake i Rokenroli. Mirjana Joković je glumila tu i tamo, Anica Dobra je glumila u brda filmova u Nemačkoj koje realno niko nije gledao. Miki Manojlović, Lazar Ristovski i Dragan Nikolić su isto glumili po inostranstvu, ali nije baš da pamtimo imena tih filmova. Dobro, pamtimo Mikijevog Mesara, ali ne svakako zbog kvaliteta filma. Primetićete da ne pominjem Sergeja Trifunovića, a to je zato što nije zaslužio pominjanje svojim zapadnim ulogama.  

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *